Pavel Janega
21. listopadu 2009 • 21:00

Komňacký a Jarolím proti sobě. Jak si vedli?

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANALÝZA - Začali neobvyklými tahy v sestavě, ovšem ve finále nedokázali svého soupeře žádným překvapením ztrestat. Trenéři Slavie Karel Jarolím a Jablonce František Komňacký věděli přesně, s čím jejich soupeř vyrukuje. A z toho všeho vyšla remíza 1:1.



František Komňacký, Jablonec

JAK ZAČAL
Trenér se podobně jako v Teplicích rozhodl pro hru se dvěma štítovými záložníky Pavlíka a Loučku. Na Stínadlech sice Jablonec prohrál, ale zároveň ukázal, že s touto strategií může dosáhnout úspěchů.

V útoku měl hrotový forvard Lafata po ruce křídelní hráče Vošahlíka s Haurdičem. Jakmile však Jablonečtí začali bránit, oba se stáhli hluboko dozadu a rozestavení se proměnilo z 4-2-1-3 na 4-2-3-1. Domácí si oproti Slavii hlídali pouze svoji polovinu. Nutno dodat, že i díky rychlé brance Čížka, tudíž se nemuseli za každou cenu nikam hnát.

PO VSTŘELENÉ BRANCE – 1:0
Jablonec se snažil především efektivně bránit a soustředil se na protiútoky, avšak žádným branku Romanovse neohrozil. Pouze jednou se Lafata pokusil o nůžky. Bez úspěchu. Severočeši hráli na užším prostoru, zatímco jejich soupeř preferoval hru po celé šíři trávníku. To občas donutilo Jablonec na pár chvil pozměnit svou strategii.

Domácí do vyrovnávacího gólu bránili vskutku dobře. Jedinou chybou, kterou neustále dělali, bylo, že při útočných standardních situacích zůstávali vzadu pouze dva či dokonce jeden obránce. V tomto případě Slavia vycítila šanci. Mohla podnikat rychlé brejky. Několikrát se jí podařilo Jablonec přečíslit, ale do koncovky se kvůli vlastní neschopností ve finální přihrávce nedostala.

CHYBA PŘED INKASOVANÝM GÓLEM – 1:1

Všechny centry, které létaly do jablonecké šestnáctky, s lehkostí sbírali ve vzduchu stopeři Zábojník s Drskem, tedy až na jeden po půlhodině hry. Defenziva bez povšimnutí nechala ve vápně osamoceného Naumova. A ten hlavičkou překonal gólmana Špita.

"Byla to jednoznačně chyba středu obrany. Mluvili jsme o tom v poločase i po zápase. Každopádně dívali jsme se na opakovaný záznam, který ukázal, že Naumov byl vystaven do ofsajdu. Ale když stopeři vidí, že to pomezní nemává, tak mají prostor vykrýt," uvedl k situaci Komňacký.

PO PŘESTÁVCE
Jablonec nastoupil bez jakýchkoliv změn v rozestavení i hráčů samotných. Až v 59. minutě se Komňacký rozhodl pro první změnu. Na plac poslal Kovaříka místo Haurdiče. Nově příchozí hráč se okamžitě postavil na levý kraj zálohy, přičemž Vošahlík se posunul doprava.

Jablonec doplácel na to, že do brejků chodili pouze tři, čtyři hráči, což bylo málo. Vlastně zahrozil jen v případě, pokud s tímto počtem dokázal soupeře přečíslit. Když se to ale povedlo, tak Lafatu vychytal reflexivním zákrokem Romanovs.

V závěru se Komňacký rozhodl pozměnit záložní řadu. Jediným defenzivním středopolařem zůstal Loučka. Napravo zaujal pozici Pavlík a na postu středního záložníka pobíhal střídající Eliáš. Tato změna mírně hru Jablonce pozvedla, ale k druhé brance nevedla.

Karel Jarolím, Slavia

JAK ZAČAL

Jak se dalo očekávat, pouze na lavičce Jarolím nechal středové ofenzivně laděné záložníky Belaida a Vasiljeviče. Ovšem vzhledem k rozestavení, jež zvolil, to bylo poněkud překvapivé. Slavia totiž nasadila hned tři útočníky (zprava) Vlček, Naumov, Hloušek. A ve středu zálohy operovali Grajciar, Trapp (defenzivní) a Skácel.

Kouč Jarolím navíc naordinoval svým ovečkám vysoký presink na polovině soupeře, což ostatně bývá ve většině případech úspěšné, ovšem plány mu zhatila velice brzká branka Čížka.

PO INKASOVANÉ BRANCE – 0:1

Slavii nezbývalo nic jiného, než se přes jablonecký obranný blok probojovávat postupným útokem. Dlouho to ovoce neneslo. Jak už bylo výše zmíněno, většina akcí byla zakončena nepřesným centrem do vápna. Ale díky chybě stoperů později zaúřadoval Naumov a vyrovnal.

Pro Pražany by se dalo mluvit o štěstí. Pravdou však bylo, že byli aktivnější a měli více ze hry. Hostům k tomu dopomohla i tak drobná změna, že si Vlček začal více nabíhat do středu, aby uvolnil prostor u pravé lajny beku Krajčíkovi.

PO VSTŘELENÉM GÓLU – 1:1
Slávisté byli na koni. Nabuzení. Sebevědomí. A odhodlaní skóre zcela otočit. Výhodou bylo, že si udrželi vysoký standard. Hru prakticky nezměnili a do přestávky na hřišti dominovali.

PO PŘESTÁVCE
Hrálo se otevřeně. Obě mužstva chtěla vyhrát a urvat tři body. Ani slávisté na své taktice nic nezměnili. Když Šenkeřík nahradil Naumova a Ragued zase Trappa, na strategii se nic nezměnilo. Byly to změny post za post. To Komňacký o něco více riskoval, když na hřiště vyslal Eliáše.

V defenzivě mohli být slávisté rádi, že je po jednom z mnoha protiútoků nepotrestal Lafata. Sami si zase můžou drbat hlavu za to, že neměli přesnější mušku.

SHRNUTÍ
Góly padly po standardní situaci a individuální chybě. Nedá se tedy říct, že by se vojevůdci Komňacký a Jarolím něčím překvapili. Naopak. Byli připravení a možná věděli, s čím na sebe vyrukují. Šlechtí je však jedna společná věc a to, že se nebáli hrát otevřený fotbal.

Hodnocení Karla Jarolíma:
"V úvodu jsme posadili Jablonec na koně. Nebezpečná standardní situace, z níž vstřelil gól, vyústila po ztrátě balonu. To nám moc nepomohlo. Soupeř pak mohl hrát ze zatažené obrany a podnikat protiútoky. Sami jsme se připravili o šance špatnými centry nebo jinými nepřesnými řešeními. Po přestávce jsme byli bohužel nervózní. Měli jsme zachovat více v klidu. Navíc jsme mohli po jedné chybě inkasovat. Takže můžeme být rádi, že jsme tu aspoň remizovali. Bod nic neřeší. Sice je plusový, my ale potřebujeme vyhrávat, jestliže se chceme dostat na špici. Chtěli jsme prostě víc, jenže nám chyběl důraz."

Hodnocení Františka Komňackého:
"I my chtěli vyhrát. Cítili jsme šanci, že můžeme současnou Slavii porazit. Úvod nám vyšel náramně. ale naše hra v pořádku nebyla. Ne v tom, že nás Slavia jakoby přehrávala. S tím jsme počítali. Zklamalo mě, že jsme nevyužili žádnou situaci, kdy jsme získali balon. Místo toho, aby přechod do útoku byl jednoduchý, tak přihrávku zkazíme a o šanci se připravíme. Kazíme prosté věci, a proto se nám brejky málokdy dařily. Vzadu jsme bránili celkem dobře. Až na tu situaci, kdy inkasovaná branka nebyla v pořádku s pravidly, ale na to se nebudeme vymlouvat. Po taktické stránce jsme byli na utkání připraveni. Navíc jsme vymazali ze hry nejnebezpečnějšího hráče Slavie Adama Hlouška. Výsledná remíza je ale pro nás ztrátou."

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud