Pavel Hartman
27. listopadu 2009 • 07:54

Teplice - Plzeň: odloženo! Kvůli prasečí chřipce

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pondělí odklad nebyl možný, teď dostal zelenou. Zatímco před utkáním v Olomouci Teplice neuspěly na svazu s žádostí o jeho odložení, nyní řídící fotbalový orgán vydal stopku na jejich podzimní ligovou domácí derniéru s Plzní.



Důvod? Testy potvrdily v mužstvu další čtyři případy prasečí chřipky, ale hlavně: šéf ligy dostal od krajského hygienika v Ústí nad Labem černé na bílém, že nedoporučuje odehrání zápasu.

Agresivní vir H1N1 poprvé v Česku vytěsnil ze stadionu ligový fotbal. V neděli měla hrát na Stínadlech Plzeň, ovšem nebude. Zápas se patrně uskuteční až zkraje jara. Zdecimovaný teplický kádr ukončil sportovní činnost a sejde se až na začátku zimní přípravy.

Všechno šlo včera ráz na ráz. Vedení FK Teplice svolalo na 15. hodinu mimořádnou tiskovou konferenci. Na ní oznámilo, že testy prokázaly výskyt prasečí chřipky u dalších čtyř hráčů.

Brankář Teplic Tomáš Grigar se netváří nadšeně. Není divu, právě podstupuje výtěr nosu kvůli testům na prasečí chřipkuFoto Pavel Mazáč (Sport)
„Jsou jimi Vlastimil Vidlička, David Kalivoda, Tomáš Grigar a Martin Slavík,“ řekl Petr Heidenreich, ředitel komunikace teplického klubu.

„Tady máme písemné stanovisko krajského hygienika, který nedoporučuje uskutečnění utkání s Plzní,“ připojil František Hrdlička, klubový ředitel. „Hned tohle všechno posíláme na svaz s žádostí o odložení,“ dodal.

Ředitel ligy Ivo Lubas záhy hlásil: „Žádosti vyhovíme. Máme konkrétní písemné vyjádření od hygienika a tím je to vyřešené.“ Právě on vynesl během pár dní dva naprosto protichůdné verdikty. Nejprve Teplicím zatrhl odklad duelu na Hané, teď na něj naopak kývl. Proč? „Nastala podstatně jiná situace,“ pravil Lubas.

Tak si vše porovnejme. V sobotu před utkáním v Olomouci byla potvrzena nákaza prasečí chřipkou u útočníka Michala Smejkala. Další hráči projevovali příznaky virového onemocnění. To popsal v lékařské zprávě, která odešla na Lubasův stůl, klubový lékař Jan Štěrba.

Dále čtěte:
V pondělí dopoledne byl hospitalizován v prostějovské nemocnici s vážným podezřením na prasečí chřipku bek Vidlička. Na to konto se krajský hygienik spojil s ředitelem ligy a sdělil mu, že nedoporučuje konání zápasu. Lubas však na něj nedal a utkání spustil. „Potřeboval jsem to od hygienika písemně,“ vysvětlil své rozhodnutí.

Na Hané Teplice prohrály 2:6 a po návratu domů jejich lékaři počítali přibývající padlé. Deset „nejnakřapanějších“ hráčů podstoupilo testy. Tři z nich byly pozitivní, stejně jako Vidličkův test v prostějovské nemocnici. Ve středu přímo do teplického terénu vyrazil ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí doktor Josef Trmal. Dospěl ke stejnému stanovisku: opět nedoporučil odehrání ligového utkání.

V odůvodnění napsal: „Při akutních příznacích akutního respiračního onemocnění je možnost dalšího šíření nákazy. Vzhledem k tomu, že onemocnění může postihnout i další osoby, zejména ty, které byly s nemocnými v úzkém a opakovaném kontaktu, rozhodl jsem se, že je nutné zajistit izolaci kolektivu FK Teplice po dobu deseti dnů od posledních zjištěných případů.“

Brankář Teplic Tomáš Grigar se netváří nadšeně. Není divu, právě podstupuje výtěr nosu kvůli testům na prasečí chřipku
Brankář Teplic Tomáš Grigar se netváří nadšeně. Není divu, právě podstupuje výtěr nosu kvůli testům na prasečí chřipku


Byl v tom jediný rozdíl: tentokrát to netlumočil Lubasovi ústně, ale vše zaznamenal na papír. Krajský hygienik už měl totiž zřetelné indicie na rozjíždějící se epidemii poté, co se v nemocnici ocitl Vidlička s viditelnými znaky prasečí chřipky. Šlo už tedy o druhý případ. Proto doporučil Lubasovi, aby se v Olomouci nehrálo.

Proč tak neučinil už tehdy písemně? Tvrdil, že v obvyklé praxi stačí ústní prohlášení. Navíc přidával, že k rozhovoru mezi ním a Lubasem došlo až v pondělním odpoledni. Tedy nedlouho před výkopem. Na formality podle něj nebyl čas a mohly se dotáhnout později, pokud šéfovi ligy nestačilo jeho ústní prohlášení, čemuž se divil.

Teď už bylo i byrokracii učiněno za dost. Nad vším však ční dvě otázky: Bylo by v teplickém týmu tolik případů prasečí chřipky, kdyby došlo už k pondělnímu odkladu? A neimportovali náhodou hráči, kteří již měli vir H1N1 v těle, tuto chorobu na Hanou?

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud