21. května 2011 • 19:25

Zbytečná výhra. Spartě body s Ústí nestačí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sparťanští fotbalisté sice vyhráli v předposledním ligovém kole na půdě sestupujícího Ústím nad Labem 3:1, ale stejně přišli o šanci na obhajobu mistrovského titulu. Plzeň v souběžně hraném zápase zdolala stejným výsledkem Ostravu a odsoudila Letenské ke druhému místu. Sparta už tak hraje pouze o prvenství v tabulce střelců, na jejíž čelo se dnes dvěma góly dotáhl Pekhart.



Sparta má na severozápadě Čech hodně příznivců a pokaždé, když hraje v Teplicích, má jich za zády tisíce. Jenže na zápas se sestupujícím Ústím jich dorazilo jen pár set. A podobné to bylo i s hrou týmu, přinejmenším v úvodu, neboť Letenští se od začátku jen obtížně dostávali do tempa.

Pak už hrálo Ústí, které se dostalo do vedení . Za pár desítek sekund přiletěl na malé vápno hostů dlouhý aut Dvořáka a a Jindráček z první trefil přesně: míč se od vnitřní strany tyče dokutálel až do branky. Přestože Ostrava v téže době vedla v Plzni, sparťanská obrana dělala všechno proto, aby šanci na boj o titul nevyužila, vždyť vzápetí pustila v rychlém sledu do šancí i Veverku a Jindráčka, jenže oba vychytal Blažek.

Spartě trvalo ještě čtvrt hodiny, než začala dostávat Ústí alespoň trochu pod tlak. Pomohlo až střídání, při němž pustil nevýrazný Kerič na hřiště Kweukeho, který rychlostí a silou vysoko převyšoval ústecké beky. A v 37. minutě přišlo vyrovnání. Podaný oklamal ofsajdovou past a jeho tečovaný centr trkl hlavou do sítě Pekhart.

Po poločase už to byl docela jiný zápas. Ústí přestalo stíhat v soubojích a před Vorlem bylo najednou pořádně horko. V 47. minutě pláchl Kweuke a i když ústecký brankář míč vyrazil, podaný měl ještě dost prostoru k dorážce, ovšem pouze do tyče. Další Kweukeho sprint z pravé strany už byl úspěšnější, pomalý stoper Džuban ho vůbec nestíhal tvrdá střela zapadla do sítě.

Brzy nato Kweuke rozjel další akci, která Ústí dorazila - Podaný po jeho přistrčení našel na malém vápně přesně Pekharta, kterému stačilo míč přizvednout pod břevno. Byl to pro něj už 17. gól v sezoně, díky němuž se v tabulce střelců dotáhl na jabloneckého Lafatu.

Ústečané zápas nevzdali a snažili se až do konce tvořit a Spartu tlačili, ale mnoho šancí si nevytvořili. A když se do ní dostali, dopadlo to jako v 85. minutě - Džubanovu hlavičku z malého vápna vytáhl od tyče parádním zákrokem Blažek.
Jan Beránek hap

Trenér Sparty Josef Chovanec toho po zápase moc nenamluvil. "Všichni ten výsledek z Plzně viděli na světelné tabuli. Jakmile proběhlo, že vyhrála, byl konec," hodnotil zápas před novináři. Slova o nenaplněých přáních se v jeho větách opakovala hodně často. "Musíme Plzni pogratulovat a půjdeme do nové sezony zklamaní, bez pohárových trofejí za letošní rok. Je to těžké období, určité zklamání to v nás zanechá a musíme z toho i vyvodit důsledky," dodal.

I když za Spartou do Teplic tentokrát dorazily jen stovky fanoušků, jejich občasné volání po Chovancově odchodu bylo i tentokrát slyšet. "Nespokojenost části z nich chápu, chtějí vidět Spartu výš, ale to já taky," řekl smířlivě.

Ani zápas s Ústím přitom fanoušky Letenských také dlouho netěšil. "Všude se mluvilo o tom, že to Plzeň má jisté, to s hráči zamává. Chtěli jsme vsadit na pohyblivost Keriče, aby pak dával prostor Pekhartovi, ale to se nám nedařilo, takže nebylo nač čekat a vsadili jsme na sílu," vysvětlil brzký příchod Kweukeho.

 

Ani ústecký kouč Svatopluk Habanec po zápase nemluvil zvesela, ale spíš kvůli obavám, do které ligy jeho tým vlastně sestoupí. "V první půli jsme nebyli horší, dokonce jsme měli víc šancí a dát druhý gól, neprohráli bychom. Jsem spokojený, že hráči aspoň Spartu potrápili," řekl trenér, podle kterého Spartu nakopnul příchod Kweukeho. "Byl hodně nebezpečný. Ukázal, že to je asi nejrychlejší tank v lize," uzavřel Habanec.

Tomáš Pekhart hodně trápil obranu Severočechů
Tomáš Pekhart hodně trápil obranu Severočechů

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud