Jakub Konečný
20. září 2010 • 13:22

Zoufalý Matějovský: Posila za všechny prachy

Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Radost ze včerejšího derby kazí všem sparťanům jediná věc – další mizerný výkon Marka Matějovského. Někdejší reprezentant opět vyhořel a má už skutečně nejvyšší čas, aby začal splácet milionové investice, které jeho příchod do mistrovského klubu stál.



Sparta zvládla tří důležité zápasy v rychlém sledu (Jablonec, Palermo, Slavia) na jedničku – aniž by na tom měla její největší letní posila sebemenší zásluhu.

Bylo to smutné dèja vu. Pro dosavadní Matějovského působení v rudém dresu však dostatečně výmluvné. Ještě než se Sparta nadechla k nečekanému obratu v derby, šéf její lavičky Jozef Chovanec stáhl hráče s číslem 8 ze hřiště.



Stejně jako v minulém kole proti Jablonci pochopil, že geniálních nápadů se od tvořivého záložníka opět nedočká – a raději vsadil na změnu rozestavení i hry. Stejně jako proti Jablonci to byl správný krok.


Chovanec přitom po Matějovském toužil od svého nástupu do funkce. „Chtěl jsem ho dlouho, nechápal jsem, proč v Anglii nehraje,“ přiznal generální sportovní manažer v létě. Vysvětlení, zdá se, bylo v tomto případě jako obvykle velmi jednoduché. Matějovský zkrátka na druhou anglickou ligu nestačil.

Přesto Sparta viděla za jeho propadákem v Readingu něco jiného a neváhala za něj utratit dvacet milionů korun. Šlo o jeden z jejích nejdražších nákupů v éře majitelů z J&T.

Na této transakci netratil ani Matějovský, vždyť svou gáží patří mezi absolutní sparťanskou elitu. Na Letné bere podle dostupných informací dokonce víc, než tomu bylo v Readingu.

Marek Matějovský bezprostředně po přestupu do Sparty.Foto Michal Beránek SPORT


Jenže zatím jde o vyhozené peníze z okna.

Sparta si Matějovského pořídila především kvůli tomu, aby režíroval její postup do Ligy mistrů. Jenže odchovanec Mladé Boleslavi se nechal v odvetě proti Poznani hloupě a naprosto zbytečně vyloučit za šťouchnutí do soupeře, takže při rozhodujících kláních proti Žilině muset dřepět na tribuně.


Vedení Sparty se snažilo situaci zachránit last-minute hostováním Štěpána Vachouška, což rovněž nebyla levná záležitost, ale nepovedlo se.

Jako zlomyslný paradox se pak jeví fakt, že dosud nejhodnotnější výkon v této sezoně předvedla Sparta v Evropské lize proti Palermu – když Matějovský i Vachoušek byli vinou disciplinárního trestu mimo hru.



Matějovský zatím bohužel v ničem nepřipomíná borce, který v dresu Mladé Boleslavi okouzlil celou ligu. Tehdy pumpoval nahoru a dolů, rozdával gólové přihrávky i zodpovědně bránil. Zaslouženě proto jezdil na srazy české reprezentace.

Ve Spartě však působí jako na fotbale starých pánů. Šetří krokem, o sprintech se v jeho podání nedá mluvit. Sem tam sice předvede zajímavou myšlenku, jenže nepřesností a zmetků je v jeho hře mnohem víc. Chybí mu síla, šťáva i šmrnc. Standardní situace zahrává strašidelně a sám jich svými fauly dost soupeři zařídí. I v derby šla Slavia do vedení díky jeho přestupku proti pravidlům.

V Chovancovi má však i nadále velkého zastánce. „Samotného Matějovského hodnotit nebudu. Celá záloha nefungovala,“ prohlásil sparťanský GSM po derby.

Jak dlouho bude nad svým oblíbencem držet ochrannou ruku?


Matějovský se prodírá přes Střeštíka.
Matějovský se prodírá přes Střeštíka.

Vstoupit do diskuse
7

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud