31. ledna 2012 • 11:22

Plzeňský Bystroň a doping: Pervitin měl v sobě nejdéle čtyři dny

Autor: kap, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

David Bystroň plave v pořádném maléru. Po utkání v Borisově měl pozitivní test na doping, což potvrdila i analýza B vzorku. Podle informaci Sportu byl zakázanou látkou metamfetamin, tedy pervitin! Ten se v moči dá objevit nejdéle čtyři dny po užití. To by znamenalo, že látka se do těla plzeňského stopera dostala v době kolem ligového utkání s Mladou Boleslaví (19. listopadu).



Šance, že by si Bystroň v nejbližších měsících zahrál fotbal, definitivně zhasla. Dopingová aféra však bude mít pro Davida Bystroně ještě další nepříjemnou dohru: Dopingoví komisaři totiž třicetiletého fotbalistu usvědčili z užití pervitinu.

„Odhalení pervitinu je mezi sportovci zcela výjimečné, takový případ se objeví jednou za rok až dva,“ říká obecně šéf exekutivy českého antidopingového výboru Jan Chlumský. „Ke stimulaci se obvykle používají jiné látky,“ dodává.

Pervitin je na drogové scéně známý jako látka, která zvyšuje psychickou i fyzickou výkonnost a tlumí pocit únavy. „Celkově to člověka zbaví zábran, dodá energii, je pak čilejší, sebevědomější,“ vysvětluje spoluzakladatel nadace Drop In Ivan Douda.

David Bystroň se snaží zastavit Lionela Messiho. Argentinský mág mu za zápas mnohokrát neuteklFoto Reuters

Stopy pervitinu lze v moči nalézt nejdéle čtyři dny po užití, což by znamenalo, že se do hráčova těla musel dostat v době kolem ligového utkání s Mladou Boleslaví (19. listopadu). Čtyři dny po něm totiž Západočeši nastoupili v Bělorusku, kde za Bystroněm spadla klec.

Už dříve se spekulovalo, že k droze přišel na diskotéce, ale pozor: Dopingová analýza však ještě nutně neznamená, že si Bystroň opatřil přímo pervitin. Ten totiž dealeři často nabízejí i pod nálepkou extáze, populární taneční drogy, která má svým složením k pervitinu blízko. Na rozdíl od něj je však společensky přijatelnější.

Plzeň, jejíž tým včera odcestoval na herní soustředění na Kypr, získala jistotu, že Bystroň skutečně dopoval, už před třemi týdny, kdy nepříjemnou zprávu definitivně potvrdila analýza B vzorku. Disciplinární komise UEFA však ještě sbírá další potřebné materiály, a vynesení trestu se proto odložilo na konec února.

Západočeský klub však výsledek analýzy podle informací Sportu zná neoficiálně už nyní. „Nespekulujeme, čekáme na oficiální výsledky analýzy od UEFA. V tuto chvíli to nemůžu nijak komentovat,“ tvrdí mluvčí klubu Pavel Pillár.

Podle informací Sportu měl David Bystroň v těle metamfetamin, tedy pervitin. Hráči hrozí minimálně dvouletý zákaz herní činnosti
Podle informací Sportu měl David Bystroň v těle metamfetamin, tedy pervitin. Hráči hrozí minimálně dvouletý zákaz herní činnosti


Už teď si však Plzeň může Bystroně škrtnout ze svých plánů. Po odhalení pervitinu se hráč s jistotou může rozloučit s představou, že to u disciplinární komise UEFA „uhraje“ na podmínku. „Ne, to rozhodně ne,“ kroutí hlavou Chlumský.

Podle něj je v takových případech standardním trestem distanc na dva roky, který by se mohl o polovinu snížit jen v případě polehčujících okolností. A těch se Bystroňovi moc nenabízí. Hájit by se mohl snad jen argumentem, že pervitin účinkuje jen pár hodin.

„Působí čtyři až pět hodin, pak už ne. Záleží, kolik toho člověk vezme, jak je pervitin silný, ale aby mu to skutečně pomohlo, musel by to vzít tak pět hodin před zápasem. Když bude tvrdit: Vzal jsem to dva dny před utkáním, čili mě to neovlivnilo, měl by pravdu,“ říká Douda.

Tohle vysvětlení ale neobstojí. Světový antidopingový kodex za polehčující okolnosti považuje jen případy, kdy sportovec zakázanou látku požil nevědomky, případně mu ji do jídla nebo pití podstrčil soupeř. „U pervitinu by to byla velká náhoda,“ má jasno Chlumský.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud