13. dubna 2013 • 21:10

Derby pražských "S" vyhrála Sparta. Slavia se sestřelila sama!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slavné derby pražských „S“ ovládli fotbalisté Sparty v poměru 3:1 a minimálně do neděle se vyšvihli do čela tabulky. Soupeř ze Slavie se na Letné načal vlastním gólem Hubáčka, poté darovala obrana Slavie druhý gól Kadlecovi. Na začátku druhé půle pak sice snížil Vošahlík, ale místo vyrovnání v závěru pečetil triumf Sparty Ladislav Krejčí. Na vítězství Letenských bude muset v neděli odpovědět Plzeň, která hraje na Slovácku.



Sparta při 40. měření se Slavií v české lize nejprve tápala, jako by ji svazovala snaha navázat na poslední přesvědčivé výhry s Plzní a Olomoucí. Když ale domácí po čtvrthodině chytili rytmus, slávisté, před derby neporaženi v pěti ligových zápasech se dostali do úzkých.

Hlavičku beka Vidličky po závaru v pokutovém území ještě hosté z Edenu ustáli, v 19. minutě už smutnili. Nešťastníkem se stal stoper Hubáček, který si do vlastní branky srazil centr Hušbauera.

Slávistický zadák sice na podzim svojí přesnou přihrávkou pomohl zařídit nejtěsnější výhru nad Spartou, ale dnes se stal smolařem, protože v derby téměř 17 let nepadl vlastní gól.

Spartu vedení nažhavilo a další skvělé šance se otevřely před Lafatou a Krejčím. Osm minut po úvodní brance však domácí díky vysunutému presinku vystihli špatnou rozehrávku brankáře Čontofalského a Kadlec po Lafatově přiťuknutí navýšil sparťanský náskok. A zároveň zaokrouhlil svůj letošní střelecký účet na deset branek.

Zatímco letenským stadionem obíhaly mexické vlny, slávisté prožívali velkou krizi. Před jejich brankou jejich soupeř dál hrozil a Čontofalský se musel vytáhnout hlavně proti ráně domácího kapitána Matějovského. Ale i pokusy Kadlece a Lafaty "sešívané" postrašily. Slavia v útoku jako by neexistovala a vůbec nevyzkoušela, jak odolná je defenziva Sparty bez zraněného stopera Holka, kterého dnes zastoupil Polom, debutant v ligové základní sestavě.

Až poločasová přestávka Slavii probrala. Jakmile hosté přidali agresivitu v osobních soubojích, Sparta měla problémy. A v 50. minutě pro ně zápas získal nový náboj: zpětný pas Nitrianského napálil do branky Vošahlík, který se tak postaral o to, že Slavia poprvé od října 2008 dokázala v ligovém utkání na Letné skórovat.

Matúš Čonka se drží za hlavu po vlastním gólu, který si smolně poslal do sítě David Hubáček (vzadu)
Matúš Čonka se drží za hlavu po vlastním gólu, který si smolně poslal do sítě David Hubáček (vzadu)

Zápas gradoval a několikrát jej mohl rozhodnout sparťanský forvard Lafata, hrdina a autor jediné branky z nedávného šlágru proti Plzni. Nejprve po rohu hlavičkoval křížně mimo tyče a pak dokonce brankovou konstrukci trefil po sólovém nájezdu. Odpovědět však mohli i hosté a záložník Skácel chvíli před koncem mohl hlavou v jasné šanci srovnat. Hosty pak stihl trest za takový luxus: po rychlém kontru vtrhl do rozhozené obrany Slavie Krejčí a samostatný únik zakončil gólovou trefou.

Sparťané se mohli začít oddávat vítězné euforii po triumfu nad odvěkým rivalem, kterému oplatili podzimní porážku z Edenu. A na čtvrtý pokus v trenérské kariéře se výhry v derby dočkal i kouč Lavička. Sparta neporazitelnost v lize natáhla už na čtrnáct zápasů.

MATCH OVERVIEW LEGACY
13. 4. • 19:15
AC Sparta Praha
AC Sparta Praha
3:1
ONLINE
13. dubna
19:15
SK Slavia Praha
SK Slavia Praha
Góly

Domácí: 19. Hubáček (vl.), 27. Kadlec, 84. Krejčí

Hosté: 50. Vošahlík

Sestavy

Domácí: Vaclík – Vidlička, Švejdík, Polom, Hybš – Kadlec, Hušbauer, Vácha, Matějovský (90. Jarošík), Krejčí – Lafata (85. Kweuke)

Hosté: Čontofalský – Nitrianský, Hubáček, Dobrotka, Čonka – Vošahlík, Gecov, Kisel (88. Škutka), Petrák, Skácel (83. Juhar) – Škoda (78. Fenin)

Náhradníci

Domácí: Čech, Pamič, Jánoš, Jarošík, Čermák, Kweuke, Bednář

Hosté: Rakovan, Dostál, Juhar, Fenin, Zmrhal, Mičola, Škutka

Karty

Hosté: Skácel, Vošahlík

Rozhodčí

Jech – Filípek, Mencl

Stadion

Generali Arena

Návštěva

19410 diváků

Podrobnou ONLINE reportáž najdete zde »

Matúš Čonka se drží za hlavu po vlastním gólu, který si smolně poslal do sítě David Hubáček (vzadu)
Matúš Čonka se drží za hlavu po vlastním gólu, který si smolně poslal do sítě David Hubáček (vzadu)

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud