Michal Koštuřík
25. ledna 2014 • 20:20

Znojmo nikdo jiný na Moravě nechtěl, azyl najde opět v Brně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zápas: Znojmo – Bohemians 1905. Dějiště: Olomouc. V hledišti 53 platících diváků, vesměs příbuzní a známí hráčů, kteří to neměli na Hanou lán cesty jako hráči. I tohle se mohlo v nejvyšší soutěži reálně stát. Znojemští „bezdomovci“ usilovně hledali jarní azyl po celé Moravě. Nakonec podle informací isport.cz zůstanou v Brně, kde jim razantně zvýšili nájem.



Chcete nás? Inzerát, který si podal nováček bez opraveného stadionu, nenašel odezvu. Se žádostí, aby mohl odehrát aspoň část jarní sezony v jiném městě, narazil. Ať už v Jihlavě či v Olomouci. Váhavě se k prosbě postavil i druholigový Zlín.

Takže se Znojmo musí opět domluvit se Zbrojovkou Brno. Bude ho to stát o dost víc peněz než na podzim. „Brno zásadně zvedlo požadavky, ale domluvíme se,“ ujistil Jindřich Růžička, předseda dozorčí rady znojemnského klubu.

Je to nejlepší ze všech špatných variant. Na tribunách v Srbské ulici sice bude při zápasech jen pár stovek nadšenců, ale lepší řešení Znojmo momentálně nabídnout nemůže. Dostavba jeho stánku je kvůli chybějícím desítkám milionů ze státních dotací v nedohlednu.

„Pořád věřím, že bychom poslední dva zápasy doma mohli stihnout anebo tam aspoň začneme jako prvoligový tým příští sezonu,“ uvedl trenér Leoš Kalvoda. „Já to beru tak, že hráči by měli mít o to větší motivaci.“  

Zatím musí být kouč rád, že bude mít se svými svěřenci vůbec kde o záchranu usilovat. Nikde totiž nováčka nechtěli. Oslovené kluby z Moravy necítily potřebu vyjít konkurentovi ze spodní poloviny tabulky vstříc.

„I tohle může být důvod,“ vytušil Růžička. „Ostatní před sezonou počítali s tím, že jsme jasný outsider. Nemyslím si, že by dvě hodiny hraní navíc zničily trávník. Spíš to vnímám jako výmluvu,“ doplnil šéf dozorčí rady.

Zákulisní akce „odstřelme Znojmo“, přikrytá starostí o poškození své hrací plochy, ale moravským rivalům úplně nevyšla.

S Brnem ve finále k dohodě dojde, i když se Znojemským nelíbí úprava kontraktu o pronájmu. Jeden podzimní duel je přišel zhruba na 120 tisíc korun, nyní budou platit kvůli vyhřívání a umělému osvětlení o 50-60 tisíc navíc. Neměli však na výběr. Jen se Zlínem, jehož stadion splňuje regule, ještě teoreticky mohli najít shodu.

„Byli jsme v záloze,“ potvrdil výkonný ředitel týmu z FNL Leoš Gojš. „Aspoň budeme hrát i podruhé se Znojmem doma,“ potěšil konečný rezultát kouče Zbrojovky Václava Kotala. Jako host bude Brno v dubnovém derby jen na papíře.

Pokud by přece jen došlo k dohodě s klubem z jiného města, musely by změnu odsouhlasit všechny prvoligové a druholigové celky. „Jinak může Znojmo hrát kdekoliv na Moravě na stadionu, který splňuje parametry pro nejvyšší soutěž,“ řekl licenční manažer Stanislav Rýznar.  

Nováček se nebojí, že v azylu jeho šance na udržení výrazně klesnou. „Mužstvo na podzim ukázalo, že je mu relativně jedno, kde hraje. Jde o kvalitu a chemii v kádru. Velmi dobrou práci v tomto odvádí trenér Kalvoda,“ mínil Růžička. „Pořád věřím, že se na jaře domů vrátíme. Snažíme se hledat i jiné cesty, jak stadion dokončit. My za klub děláme maximum,“ shrnul.

V tuhle chvíli práce na rekonstrukci tribun, výstavbě umělého osvětlení a přestavbě vnitřních prostor stojí. Nejpravděpodobnější je, že nováček dohraje ročník v Brně.

„Kluci jsou na to zvyklí. Myslím, že se záchrana může podařit,“ podotkl trenér Kalvoda. Pokud klub konce června nesplní požadavky FAČR, přijde o licenci, sestoupí z jakéhokoliv místa a zaplatí pokutu tři miliony korun.

Proč je nechtěli?

Brno
Na půdě Zbrojovky absolvoval nováček podzimní část a nakonec tam i sezonu dohraje. Jenže za jiných ekonomických podmínek. „Není nic příjemného, když hrají na jednom stadionu dva kluby. V zimě jsou náklady kvůli vyhřívání trávníku a umělému osvětlení o dost vyšší,“ vysvětlil nárůst ceny ředitel Zbrojovky Zdeněk Kudela. „I když Znojmo deklarovalo, že bude na jaře hrát doma, nemáme problém vyjít mu znovu vstříc,“ dodal. Tak se i stane.

Olomouc
Azyl na Hané není možný, protože klub už brzy začne s rekonstrukcí stadionu kvůli EURO 2015 hráčů do 21 let. „Znojmo to s námi konzultovalo, ale opravdu to není možné. I pro nás samotné to bude komplikované. Dva týmy bychom neunesli,“ informoval šéf klubu Josef Lébr. „Bylo by lepší, kdyby Znojmo působilo někde, kde se první liga nehraje,“ mínil.   

Jihlava
Na Vysočině panují drsnější klimatické podmínky než v jiných prvoligových sídlech, proto Znojmo se svou prosbou neuspělo. Nový trávník by dvojnásobnou zátěž odnesl. „Nepřipadá to v úvahu,“ prohlásil jasně ředitel Zdeněk Tulis. „Kluby mají mezi sebou dobré vztahy, ale nejde to. Navíc hejtman Hašek přece slíbil, že se nejvyšší soutěž nebude hrát jinde než v Jihomoravském kraji. Tak ať kraj teď Znojmu pomůže,“ vzkazuje. 

Slovácko
Do Uherského Hradiště se nováček také podívá na jaře jen jako host v prvoligovém zápase. Klub šetří deset let starý trávník na dvě reprezentační akce a je rád, že ho udrží v relativně přijatelném stavu aspoň pro svůj tým. „Znojmo nás neoslovilo. Pokud by se to stalo, rozhodlo by o tom představenstvo klubu, kterému bych dodal zásadní podklady. Podle mě bychom na tu možnost nereagovali. Dost dobře si to neumím představit,“ sdělil výkonný ředitel Slovácka Vladimír Krejčí. 

Zlín
Druhá liga a nejvyšší soutěž na jednom místě? Ve Zlíně to po zasedání představenstva zamítli, pro Znojmo však zůstali nouzovým řešením. Obavy panovaly kvůli kvalitě hrací plochy, na které nastupují áčko i juniorka a v březnu se zde uskuteční kvalifikace U-17. Klub nechtěl riskovat, že se trávník pod náporem zničí a Zlín přestane být zajímavý pro další akce reprezentačních výběrů.

Fotbalisté Slavie vybojovali v Brně nad nováčkem Gambrinus ligy ze Znojma výhru 1:0. Na stejném stadionu bude nováček bojovat o domácí body i na jaře.
Fotbalisté Slavie vybojovali v Brně nad nováčkem Gambrinus ligy ze Znojma výhru 1:0. Na stejném stadionu bude nováček bojovat o domácí body i na jaře.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud