Michal Petrák
14. června 2012 • 17:47

VIDEO: Podívejte se, kde se potkali Čech, Messi a Charlton

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z WROCLAWI | Lionel Messi je zaměřený na práci a zdokonalování sama sebe. Cristianu Ronaldovi záleží na zviditelnění se a má fantastickou výdrž. Alespoň to vyplývá z grafologického rozboru jejich podpisů, který ukazuje výstava Only a Game? v Muzeu současnosti ve Wroclawi.



Kromě téhle lahůdky najdete v budově bunkru z druhé světové války i další fotbalové kuriozity – za tlustým sklem třeba dres Ference Puskáse nebo Bobbyho Charltona, papír s taktickými pokyny, který nalezla uklízečka v odpadkovém koši francouzské kabiny po přátelském zápase s Belgií, na Xboxu si můžete zahrát fotbal, na velkoplošné obrazovce otestovat své znalosti ve fotbalovém kvízu a na karaoke se můžete připojit ke kotli Racingu Lens nebo FC Liverpool a zazpívat si hymny těchto klubů.

„Současné umění je dost úzce zaměřená záležitost, fotbal je masový a v podstatě je také součástí populární kultury,“ vysvětluje Kamil, jeden z pracovníků muzea, jak se mezi surrealistickými a moderními obrazy objevily podepsané fotbalové dresy.

Limberský a Čech slaví klíčovou výhruFoto EPA

„Pro muzeum je to dobrá reklama. Když přijdou fanoušci, podívají se nejdřív na fotbal, pak i na umění. A na střeše si dají pivo,“ usmívá se.

Po obvodě chodby zrekonstruovaného válečného bunkru visí štítky s kuriózními fotbalovými historkami: třeba o brankáři Raphaelu Schäferovi, který se narodil v polském městečku Kedzierzyn-Koźle, odkud jeho rodina emigrovala do Německa.

Schäfer v roce 2001 podepsal smlouvu v Norimberku, kde se stal brankářskou dvojkou za Dariusem Kampou – shodou okolností rodákem ze stejného městečka. Děti se zase zabaví v malé místnosti s umělým trávníkem a plyšovými míči. „Vydrží tady hodiny,“ přikyvuje Kamil.

V postranních místnostech běží na obrazovkách krátké filmy o tom, jak se vyrábí a testuje fotbalový míč nebo dokument o údělu fotbalového rozhodčího.
Pokud chcete poznat historii fotbalu z jiné stránky, než jakou nabízí biografie a historické knihy, je tahle výstava přesně pro vás.

David Limberský slaví úvodní trefu Petra Jiráčka (na snímku vpravo) v utkání Česka s Řeckem
David Limberský slaví úvodní trefu Petra Jiráčka (na snímku vpravo) v utkání Česka s Řeckem

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud