28. června 2012 • 14:47

Soupeř Němců: KOMPLEX. Na velkém turnaji Itálii ještě neporazili

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z POLSKA | Komplex jménem „squadra azzurra“. A pořádný. Zní to téměř neskutečně: Němci v soutěžním zápase nikdy Itálii neporazili, střet s ní v play off pokaždé skončil krachem! Zlomí rozjetá parta trenéra Löwa italské prokletí? Nebo se jí neoblíbený soupeř zase vysměje? Odpověď dá dnešní druhé semifinále ve Varšavě.



Pokud by se sázkaři řídili striktně statistikami, vsadil by každý z nich na postup Italů barák. Přestože favority semifi nále jsou Němci. Jenže ti se musejí „squadry azzurry“ bát jako čert kříže, na šampionátech přes ní nikdy nepřešli. Vzepřou se historii a pomstí se jí za mnohá příkoří?

„Ve fotbale neexistuje věc, jako je revanš. Zápasy s Italy jsou minulost, nemá význam se jimi zaobírat. Nyní stojíme v jiné pozici,“ prohlásil trenér Němců Joachim Löw v napěchovaném sále tiskového centra Národního stadionu ve Varšavě.

Ta slova sedí. Němci válí, suverénně vyhráli skupinu smrti, následně ve čtvrtfinále smetli 4:2 Řeky.

Italské memento však kolem nich obchází. Jako Real neumí na Barcelonu, tak Němci na Italy. Na velkých turnajích na ně narazili sedmkrát. Výsledek? Nula. Naposledy s nimi „squadra azzurra“ vyběhla před šesti lety v semifinále mistrovství světa, kdy dvěma góly v prodloužení šokovala stadion v Dortmundu.

Zápas pamatuje na straně vítězů kvarteto Buff on, Barzagli, De Rossi, Pirlo – tedy ti, kteří šéfují současnému týmu.

Poslední německý triumf je starý 17 let (2:0 v přípravě v Curychu). „Je pravda, že proti Italům je to pro nás pokaždé těžké, ale jak jsem řekl, teď je to úplně jiné. Myslím, že nazrál čas, abychom je porazili,“ vyhlásil Löw.

Radost německých hráčů
Radost německých hráčů

Co na to Italové? „Série je příznivá, věřím, že bude pokračovat dál. Neřeknu asi nic nového, když budu tvrdit, že Němci mají vynikající tým. My ale také chceme být mistři Evropy,“ prohlásil záložník Andrea Pirlo, který má fazonu jako hrom.

Pro Němce platí: kdy už Italy porazit, když ne teď? Od porážky se Španělskem v semifinále MS 2010 znají jenom vítězství. Čtvrtfinále s Řeckem bylo už patnáctým v řadě, což je rekordní zápis.

 Sérii odstartovali výhrou nad Uruguayí v duelu o 3. místo, následnou kvalifikaci projeli bez ztráty bodu, to samé zatím i na EURO (Španělsko sice nebylo poraženo v 19 zápasech v řadě, od září 2007 do června 2009, ovšem ve čtvrtfinále EURO 2008 porazilo Italy až na penalty).

Lahmovi a spol. hraje do noty i změna stylu soupeře. Obligátní sázka na defenzivu, která německému týmu nikdy neseděla, vzala s příchodem trenéra Cesare Prandelliho za své. Kouč dává přednost technice před silou, do hlav hráčů programuje ofenzivní noty. „Porazit Němce je pro nás obrovská výzva,“ podotkl kouč Prandelli.

Zatímco on má v otázce sestavy víceméně jasno, Löw má značné dilema v útoku. Nasadí Kloseho, nebo Gomeze? Útočník Bayernu vystřílel týmu postup ze skupiny, zařídil třemi góly výhry nad Portugalskem (1:0) a Nizozemskem (2:1).

Ve čtvrtfinále jej však Löw nahradil Klosem, který jednou skóroval. „Jak se rozhodnu? Myslím, že mám s útočníky příjemnou starost,“ zůstal tajemný Löw.

STŘETY GIGANTŮ NA VELKÝCH TURNAJÍCH
Německo–Itálie ............... 0:2 v prodl. (2006, semifinále MS)
Itálie–Německo ............... 0:0 (1996, skupina ME)
NSR–Itálie ......................... 1:1 (1988, skupina ME)
Itálie–NSR ......................... 3:1 (1982, finále MS)
NSR–Itálie ......................... 0:0 (1978, skupina MS)
Itálie–NSR ......................... 4:3 v prodl. (1970, semifi nále MS)
NSR–Itálie ......................... 0:0 (1962, skupina MS
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud