14. června 2016 • 10:45

Hašek: Limberský má nadváhu. Nedůstojné, říká o české prohře Vízek

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
  • České trio Roman Hubník, David Limberský a Ladislav Krejčí smutní po vedoucím gólu ŠpanělůČeské trio Roman Hubník, David Limberský a Ladislav Krejčí smutní po vedoucím gólu ŠpanělůFOTO: Pavel Mazáč (Sport)

    Část českého týmu to mentálně nezvládla. Češi nešli na hřiště s tím, že chtějí Španělsko porazit. Nedůstojné. Český hluboký blok byl příliš pasivní. To jsou některé z kritických hlasů, které zaznívaly po úvodní prohře fotbalové reprezentace na EURO 2016 se Španělskem (0:1). Jak hodnotili český vstup do turnaje Ladislav Vízek, Verner Lička, Václav Kotal, Ivan Kopecký a Martin Hašek? Projděte si reakce expertů deníku Sport!

  • Lička: Část týmu to mentálně nezvládla

    VERNER LIČKA, prezident UČFT, expert Sportu pro EURO

    Já tomuto mužstvu věřím, protože z něj cítím hlad a sílu. Když jsem se podíval na sestavu, očekával jsem lepší výsledek. Proč? Protože jsem očekával jiný výkon. Lepší. To, na co mají, mělo být vidět víc na hřišti. Přišlo mi, že hráči až příliš podlehli tomu, proti komu stojí. Jako by měli hrůzu z toho, jak jsou Španělé výborní po ztrátě míče, a hned se ho zbavovali. Příliš brzo, i když nebyli pod tlakem.

    Vše o fotbalovém EURO 2016 ve Francii čtěte ZDE »

    Vácha a Jelínek hodnotí gól Španělska: Škoda, že to na konci nevyšlo
    Video se připravuje ...

    Přitom oni nás nechávali občas i hrát. Odvíjelo se to v hlavách a část týmu to mentálně nezvládla. Obstáli pouze Čech , Sivok , Hubník a Rosický . Soupeř zvítězil zaslouženě, ale naši mají na víc. Jediný Rosický po zisku míče věděl, co s ním, to je málo. Chce to individuální zlepšení, ale já myslím, že to přijde. Hráči si to osahali, pochopili intenzitu zápasu a proti Chorvatsku to bude odvážnější.

    Tři nejlepší Češi: Mám čtyři. Čech, Sivok, Hubník, Rosický

  • Kopecký: Nechtěli jsme je porazit

    IVAN KOPECKÝ, bývalý trenér U21, expert Sportu pro EURO

    Nastoupili jsme s vyloženě obrannou taktikou. Dodržovali jsme ji téměř dokonale. Vůbec si myslím, že v plnění taktických pokynů jsme jedni z nejlepších na světě. Jenže do zápasu jsme šli pro bod, a to tak, že jsme zanevřeli na útočení. Útočníka jsme měli jednoho, ale ten svou ofenzivní roli moc neplnil, také on se zatahoval do hlubokého obranného bloku. My jsme je nechtěli porazit, my chtěli jenom remizovat. Kdybychom chtěli tři body, možná bychom hrozili víc. Ukázalo se, že i Španělé jsou zranitelní, třeba po standardkách.

    Naším nejlepším hráčem byl Čech, hodnotil utkání se Španělskem legendární Jelínek
    Video se připravuje ...

    Dokázali jsme si vytvořit nějaké šance, a kdyby se hrálo déle, přišly by další. Zdálo se mi, že jsme měli strach jít dopředu. Chybělo sebevědomí, protože jsme se zbytečně připravovali o míč i tehdy, když jsme moc pod tlakem nebyli. Nemůžu pochválit žádného z ofenzivních hráčů, protože jsem tam nic neviděl.

    Tři nejlepší Češi: Čech, Sivok, Hubník

  • Kotal: Nákopy byly neefektivní

    VÁCLAV KOTAL, trenér reprezentace U-17, expert Sportu pro EURO

    Hlavní rozdíl jsem viděl v rozehrávce. Zatímco soupeř ji měl konstruktivní přes stopery, my jsme volili dlouhé nákopy, které nebyly efektivní. Tohle nám nefungovalo. Je to i otázka nabídky spoluhráčů. V jednom momentě byli Rosický s Daridou obsazení a volný Plašil se stoperům nenabídl. Druhý problém jsem viděl v tom, že jsme nechávali moc prostoru hráčům s míčem. Přistupovali jsme k nim pomalu a oni mohli v klidu kombinovat. To mi vadilo.

    Jak se fandilo v Praze při prohře se Španěly? Dohlížel i Švancara
    Video se připravuje ...

    Španělé jsou samozřejmě velmi kvalitní a zřejmě z nich měli Češi velký respekt. Proto byli pořád pod tlakem. Je známo, že Španělsko nehraje v koncovce na riziko. K remíze nakonec bylo blízko, je to škoda. Navíc dal gól stoper Piqué, i když byli v šestnáctce také oba naši střední obránci. Ale ty bych nevinil. Když to vezmu z hlediska defenzivy, Hubník a Sivok patřili mezi naše nejlepší hráče.

    Tři nejlepší Češi: Čech, Hubník, Sivok

  • Hašek: Limberský má nadváhu

    MARTIN HAŠEK, trenér Vlašimi, expert Sportu pro EURO

    Předvedli jsme očekávaný způsob hry, akorát jsem věřil, že se budeme dostávat častěji a do lepších brejkových situací. Jenže Darida s Rosickým měli v první půli hodně ztrát, takže to z naší strany bylo hodně pasivní. Bránili jsme de facto s šesti obránci, protože se do zadní linie zatahovali i Gebre Selassie s Krejčím , z toho pak vyplývalo, že jsme měli málo hráčů ve středu pole a tím i málo přechodů do útoku. Problémem nebyl ani tak hluboký blok, jako to, že měl být aktivnější.

    Obránce David Limberský v úvodním českém zápase na EURO proti Španělsku
    Obránce David Limberský v úvodním českém zápase na EURO proti Španělsku

    Španělé se prosazovali především přes naši levou stranu, kde Limberský špatně bránil, a přišlo mi, že má i problémy s pohybem, protože má nadváhu. Aspoň v mé televizi to tak vypadalo. Paradoxně jsme však inkasovali z akce po pravé straně, kde Kadeřábek pozdě vystoupil proti Iniestovi . To, proč zareagoval tak pomalu, jsem nepochopil.

    Tři nejlepší Češi: Čech, Hubník, Rosický

  • Vízek: Hrát na 0:0 neberu

    LADISLAV VÍZEK, bývalý reprezentant, komentátor deníku Sport

    Poučení, že hrát na nula nula se nikdy nevyplácí, se proti Španělsku bohužel znovu prokázalo. Když ten jediný gól padl, tak do všech, kteří se mnou zápas sledovali, vjel vztek a výkřiky, že to máme za to, že jsme byli tak zbabělí. Všechny to napadlo. Pak jsem si ale uvědomil, že bych zřejmě mluvil jinak, kdyby mužstvo ještě ty tři minuty vydrželo. To by byla asi jiná řeč. Jak je bod proti Španělům výbornej, že to jinak nešlo a další takový láry fáry. Ale i kdyby ten španělskej gól nepadl, s takovým fotbalem nemůžu být spokojen. Nebylo to z naší strany důstojný, společně se Severními Iry proti Polsku jsme byli nejvíc zakopaní a taky tak dopadli.

    Fanzóna v Toulouse: Češi pili pivo, Španělé nakonec slavili
    Video se připravuje ...

    Věřil jsem, že trenér Pavel Vrba takovýho zanďoura hrát nebude. S Plzní hrál odvážně, nebojácně, co jsme teď viděli, to mu není vlastní. Vím, jak jsou Španělé skvělí, ale trošku odvahy mi chybělo. Byl jsem pesimista a po porážce se Španělskem jsem ještě větší. Obávám se, že trenér Vrba prémie do finále počítal naprosto zbytečně. Společně se Slováky máme nulu a s nadějí vzhlížíme na další zápas.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud