Jonáš Bartoš
19. června 2021 • 05:00

Co ukázali Češi: Schick jako Baroš, Coufalovy kopačky i Modričův hlídač

Vstoupit do diskuse
5
  • Video se připravuje ...

    Pro oko diváka nešlo o výjimečný fotbalový zážitek. Nicméně bod z taktické a důležité bitvy proti Chorvatům (1:1) se Česku náramně hodí. Mužstvo Jaroslava Šilhavého nepropadlo ani proti vicemistrům světa, Patrik Schick navíc vstřelil už třetí branku na turnaji. V čem napodobil Milana Baroše a co se mužstvu v pátečním utkání skupiny D na EURO povedlo?

  • Zkravený Schick ve stopách Baroše

    Má formu, sebevědomí a pořádnou kuráž. A nelekne se ani bolesti. Patrik Schick si po úderu loktem od Dejana Lovrena rychle vyměnil zakrvavený dres, aby mohl kopat penaltu. Věří si a bez problémů otevřel skóre. Na EURO se ve druhém utkání trefil už potřetí, což se před ním z českých hráčů povedlo pouze Milanu Barošovi. Ten podobně zářil na EURO 2004, kde při české cestě do semifinále nastřílel pět branek a ovládl tabulku střelců. Zajímavé je, že čeští nebo českoslovenští fotbalisté neproměnili penaltu jen na turnaji v roce 1960 (první, kterou na EURO kopali), od té doby byli střelci národního týmu z bílého puntíku pokaždé úspěšní.

  • Coufalovy špatné kopačky

    Odehrál další velice slušnou partii. Nasypal do vápna spousty centrů, často podporoval útok. Jenže jeden souboj Vladimír Coufal nezvládl. Ustupoval rozjetému Perišičovi a v klíčový moment podklouzl. Chorvatský křídelník poté přesně vystřelil a nekompromisně zavěsil. „Kdybych tam špatně neuklouzl, špatně se neobul, stihl bych Perišiče odblokovat,“ litoval obránce West Hamu. „Kopačky hráčům nekontroluju, ale zvolil špatně,“ poznamenal trenér Jaroslav Šilhavý.

  • Holeš naháněl Modriče

    Oproti startovacímu duelu proti Skotsku (2:0) nachystali trenéři jednu změnu. Uprostřed pole vyběhl Tomáš Holeš, vydechl si Alex Král, jemuž se příliš nepovedly předchozí zápasy, ať už přípravy v Itálii, s Albánií a start EURO se Skotskem. Důrazný Holeš plnil těžký úkol, obtěžoval rozehrávku kapitána Luky Modriče. „Ano, je to tak. Modrič hrál hodně v poli, bral si míče odzadu a zakládal útoky. Tomáš tam byl i z toho důvodu, aby plnil roli šestky a s Tomášem Součkem se doplňovali. Nejen bránil, ale podílel se i na výstavbě útoků. S tím jsme spokojení,“ líbilo se Šilhavému. Své si odpracoval i Alex Král, který tentokrát šel do zápasu z pozice náhradníka. „Alex pak do zápasu vstoupil velice dobře, v prvním zápase se Skotskem jsme to u této dvojice udělali opačně, také se to povedlo,“ dodal český kouč.

  • Slabá atmosféra

    Letošní EURO je zvláštní turnaj. Zatímco v Budapešti hráče žene plná aréna, ve Skotsku jsou maximálně opatrní. Kvůli obavám ze šíření koronavirové nákazy stále platí značné restricke, které omezují návštěvnost i kapacitu stadionu. Zatímco na domácí Skotsko přišlo proti Česku v Glasgow 9 847 diváků, zápas Česka s Chorvatskem sledovalo pouze 5 607 fanoušků. Návštěvníky z Česka i Chorvatska, kteří by za normálních okolností stadion vyprodali, odrazuje povinná desetidenní karanténa, která platí z pořadatelských měst jako jediná právě ve Skotsku. Hrstka českých fanoušků sice byla slyšet, přesto prázdné sedačky kazily mimořádnost velkého zápasu. Ve Wembley proti Anglii už snad půjde trošku o jiné kafe...

  • Souček králem středu

    Vcelku nenápadný, ale obrovsky potřebný. Tomáš Souček odvedl proti nebezpečným Chorvatům znovu tuny práce. Čisté práce. Pomáhal stoperům, nebál se vyvézt balon, chodil do těžkých akcí a zvládl většinu vzdušných soubojů. Ze Součkovy hry těží český tým, pokud se ještě dokáže prosadit v koncovce, bude takřka dokonalý. Je znát, že on i Vladimír Coufal ve West Hamu vyzrály ve velké osobnosti pro ty nejtěžší zápasy.

     

Vstoupit do diskuse
5

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud