14. března 2023 • 11:35

Nominace repre: o EURO se Schickem a Coufalem, kouč bere i šest nováčků

Autor: iSport.cz, ČTK, inf
Vstoupit do diskuse
14
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

V kádru fotbalové reprezentace pro start kvalifikace mistrovství Evropy 2024 nechybí opory Patrik Schick Vladimír Coufal, Tomáš Souček či Adam Hložek. Trenér Jaroslav Šilhavý nominoval také Jana Kuchtu, Tomáše Čvančaru nebo Martina Vitíka ze Sparty, ze Slavie jedou třeba Matěj a David Juráskovi. Češi se v pátek utkají doma s Polskem, v pondělí se pak představí v Moldavsku. Kádr pro přípravné zápasy odtajnil i kouč jedenadvacítky Jan Suchopárek.



V kádru navzdory zdravotním problémům nescházejí opory útočník Patrik Schick s obráncem Vladimírem Coufalem, o jejichž startu by se mělo rozhodnout v příštích dnech. Šilhavý oznámil nominaci na tiskové konferenci v Praze. Vzhledem k Coufalovým a Schickovým potížím tentokrát povolal 25 hráčů, o dva více než obvykle. První pozvánku do národního A-týmu dostali David Douděra, Martin Vitík, Lukáš Sadílek, Tomáš Čvančara a David a Matěj Juráskové.

Český tým vstoupí do kvalifikace 24. března v pražském Edenu domácím zápasem s Polskem, které bude papírově nejtěžším soupeřem v pětičlenné skupině E. O tři dny později se Šilhavého svěřenci představí v Moldavsku. Na šampionát, který bude v příštím roce hostit Německo, postoupí první dva týmy z každé skupiny.

Tři reprezentační nováčci oblékají dres ligového lídra Slavie a tři Sparty. Z Edenu ŠIlhavý poprvé povolal obránce Douděru s Davidem Juráskem a záložníka Matěje Juráska, z Letné pak zadáka Vitíka, středopolaře Sadílka a útočníka Čvančaru.

„Rozhodli jsme se dát šanci také mladším hráčům, kteří v lize prokazují sportovní formu a také mají potenciál stát se v budoucnu oporami reprezentace. Nominovali jsme je i proto, že v tuto chvíli máme zraněné hráče nebo hráče, kteří nemají potřebnou sportovní formu,“ uvedl Šilhavý.

Čtyři ze šesti nováčků patří věkem ještě do mladší kategorie. „Víme, že jednadvacítku čeká v červnu mistrovství Evropy, a určitě si přejeme, aby na turnaji uspěla. Pro březnový sraz jsme se však s trenérem Janem Suchopárkem dohodli, že tito čtyři hráči pojedou s áčkem, které čeká ostrý start do kvalifikace, zatímco jednadvacítka má na programu přípravné zápasy,“ uvedl manažer reprezentace Tomáš Pešír.

Na evropský šampionát postoupí první dva týmy z každé skupiny. O zbylá tři místa na turnaji se v play off podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci.

Český celek od rozdělení federace na Euru ještě nikdy nechyběl. Předloni na kontinentálním šampionátu došli svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého do čtvrtfinále.

Trenér jedenadvacítky Jan Suchopárek nominoval pro přípravné zápasy s Belgií a Nizozemskem třiadvacet hráčů. Mezi nimi nechybí sparťané Matěj Kovář, Kryštof Daněk a Adam Karabec. Mezi útočníky jsou Vasil Kušej či Václav Sejk.

Vstoupit do diskuse
14

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud