Bartoloměj Černík
15. listopadu 2023 • 11:45

Dlouhý název a ofsajdová technologie. Němci představili míč pro EURO 2024

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tango 12, Telstar, Roteiro… Fotbalové mistrovství Evropy poslalo ve své historii do světa spoustu ikonických balonů. Nyní byl představen i oficiální míč pro nadcházející šampionát v Německu v roce 2024 - jeho netradičně dlouhý název „FUSSBALLLIEBE“ má symbolizovat tamní lásku k fotbalu. Poprvé v historii EURO bude součástí míče i takzvaná Connected Ball Technology.



Jak je již zvykem, FUSSBALLLIEBE je z dílny Adidas, který vytváří oficiální míče pro mistrovství světa a EURO už od roku 1968. Použití variace barev a tvarů má podle designerů zosobňovat pohyb, energii ale i jednoduchost fotbalu. Na míči budou vedle názvu pořadatelského města vyobrazena i ilustrace jednotlivých stadionů turnaje.

Nejdůležitějším aspektem nového balonu je zabudování takzvané Connected Ball Technology, která poskytuje kompletní přehled o každém pohybu míče. Tato technologie si odbyla svou premiéru na mistrovství světa v Kataru a i v Německu bude videorozhodčím pomáhat rozklíčovat ofsajdové situace.

„Euro je vrcholem soutěží evropských národních týmů a my se snažíme, aby každý aspekt splňoval ty nejvyšší standardy. Jsme si jistí, že FUSSBALLLIEBE znamená další krok v naší společné cestě za dokonalostí,“ okomentoval představení míče na berlínském olympijském stadionu technický ředitel UEFA Zvonimir Boban.

Nový hrací balon poputuje ve čtvrtek do pořadatelských měst po celé zemi, každé jich dostane k rozdání mezi fanoušky na 900 kusů. K dostání je míč i pro českého fanouška, lze ho zakoupit na stránkách Adidas či ve vybraných obchodech.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud