6. září 2015 • 22:36

Co může být víc? Jen postup na MS, smál se trenér Vrba

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér Pavel Vrba je továrnou na úspěchy. Po dvou titulech s fotbalisty Plzně a dvou postupech do Ligy mistrů nyní dovedl národní tým na mistrovství Evropy na úkor Nizozemska či Turecka. Sám tyto úspěchy staví na stejnou úroveň, více už by byl prý snad jen postup na mistrovství světa.



"Mám příjemný pocit, protože jsme dokázali to, čemu mnozí možná nevěřili. Dva zápasy před koncem mít jistý postup, to beru jako obrovský úspěch," řekl Vrba na tiskové konferenci po výhře 2:1 v Lotyšsku.

"Postupy s Plzní do Ligy mistrů řadím na stejnou úroveň. Tam to byla rodinná záležitost, zatímco tady je to s národním mužstvem. Ale cenu to má pro mě stejnou, protože je to nejvíc, co se dá dosáhnout. Možná když bychom postoupili na mistrovství světa, tak bych přemýšlel, jestli to není ještě víc," usmíval se Vrba.

V Lotyšsku potřebovali fotbalisté vyhrát, aby už mohli slavit postup, a od začátku si za třemi body šli. "První poločas byl z naší strany velmi dobrý, kombinační, dostávali jsme se do střelby. Byl to možná nejlepší poločas v kvalifikaci," řekl Vrba.

"Druhý už ne, ale bylo to i odchodem Dana Koláře, který má zlomenou lícní kost. Slyšel jsem ten zvuk až na lavičku," mrzelo Vrbu zranění podhrotového záložníka.
"Ukázalo se, jak je Dan důležitý hráč. Bez něj už to byl spíše boj než fotbal. Největší problém byl, že jsme se po ziscích nedokázali dostat do brejkových situací," dodal Vrba.

"Zatím nevím, jak to budu slavit. Asi cestou z Rigy. Obleky ale neroztrháme," připomněl Vrba kauzu po postupu na minulé Euro.

"Před příštím srazem si asi dáme všichni dohromady nějakou hezkou večeři, abychom mohli poděkovat všem hráčům, funkcionářům i členům realizačního týmu, protože je to i jejich zásluha. A dobrou večeři si dám i s manželkou," dodal s úsměvem.

Na postupu ho těší i fakt, že ho tým vybojoval i přes řadu absencí v čele s kapitánem Tomášem Rosickým a s hráči z české ligy. "Byl bych radši, kdyby všichni hráči byli zdraví a měl jsem nejsilnější tým, ale jsem rád, že i hráči, o kterých před půl rokem nikdo ani nemluvil, že by mohli být v reprezentaci, tak nyní jsou u postupu na mistrovství Evropy," řekl Vrba, který v rozhodujících zápasech vsadil na Josefa Šurala a Davida Pavelku z Liberce či Milana Škodu ze Slavie.

"Cením si toho, že i když současní reprezentanti většinou nehrají v top klubech, tak že se jim povedlo to samé, co Nedvědům, Jankulovským a Barošům, kteří tehdy v top klubech hráli," dodal.

Klíčem k postupu byl podle něj ale už loňský podzim a výhry nad Nizozemskem a Tureckem. "To jsou totiž podle mě stále nejsilnější týmy této skupiny. To, že jsme místo nich postoupili my a Island, je možná největší překvapení kvalifikace," dodal Vrba.

V šatně fotbalové reprezentace panovala po postupu na EURO velká radost
V šatně fotbalové reprezentace panovala po postupu na EURO velká radost

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud