Jonáš Bartoš
6. září 2015 • 20:16

Dvě tváře české cesty na EURO. U Vrbovy party kraluje ta vítězná

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Start z říše snů, potom nepříjemná zaškobrtnutí a nakonec spanilá jízda až k získání vstupenky na mistrovství Evropy 2016. Fotbalová reprezentace pod trenérem Pavlem Vrbou ukázala v kvalifikační cestě obě tváře, prošla si euforií i chvílemi hlubokého rozčarování. Ztráty z letošního jara jsou nyní zapomenuty, výhrami nad Kazachstánem a Lotyšskem pokračuje Vrbova vítězná aura, kterou na národní tým přenesl z plzeňské šatny.



Šest výher, jedna remíza a jediná prohra. V osmi zápasech ztratil národní tým pouhých pět bodů, což Česku s předstihem zajistilo účast na závěrečném turnaji ve Francii. Pavel Vrba spolu s celým mužstvem mohl už v Rize bouchnout šampaňské.

Jako jedna z mála evropských zemí Česko nechybí na závěrečném turnaji od roku 1996, tedy od chvíle vzniku samostatného státu. Přitom vůbec nešlo o jednoduchou misi. Vrbova parta si prošla chvilkami, kdy to zle drhlo. Vytyčený cíl, tedy postup mezi 24 vyvolených reprezentací, byl dlouho v ohrožení.

Čtyři výhry z výtečného podzimu zazdila remíza s Lotyšskem a prohra na Islandu. V klíčové chvíli, kdy se tým v září sešel na další dvojzápas, to s českými ambicemi vypadalo všelijak. Chyběl zraněný Rosický a další středoví hráči, k tomu vědomí, že teď opravdu přituhuje a jsou nutné body. S hráči, obzvlášť velkým počtem nováčků v kádru, to mohlo pořádně zamávat.

Jenže v důležitých chvílích se znovu ukázala Vrbovy trenérské schopnosti. Ani přes ne zrovna růžové vyhlídky úspěšný lodivod nezpanikařil. Naopak, vybral ty správné hráče, určil fungující taktiku a s mužstvem urval rozhodujících šest bodů.

Vrbovi vyšla zásadní rozhodnutí. V momentě, kdy národní tým prohrával doma s Kazachstánem, ukázal o poločase na neotrkaného Škodu a ten dvěma zásahy zachránil zápas. To samé se mu předtím povedlo s  Václavem Pilařem proti Nizozemsku a s Lotyšskem. Vrba také v zářijovém termínu správně vsadil na hráče s formou, kterou nabrali v předkolech evropských pohárů. Výtečně zahráli Šural Pavelkou , další neokoukané tváře, kteří zaskočili za zraněné harcovníky.

Současný národní tým není fotbalovým drahokamem. Mužstvo stále dělá velké chyby, což ho stálo body v jarních zápasech. Petr Čech také neudržel ani jednou čisté konto, obranná fáze stále nešlape podle ideálních not.  

Sečteno, podtrženo. Český národní tým ukázal strmý vzestup, poté lehký pád a ve finiši srdnaté zvednutí. Zcela právem se hráči mohou těšit finálové EURO. Přesto do začátku turnaje potřebují vyladit další důležité detaily, aby mohli pomýšlet na ještě větší úspěchy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud