17. listopadu 2010 • 17:13

Lvíčata zdolala v generálce na ME Ukrajinu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbalovým reprezentantům do 21 let vyšel první přípravný zápas před mistrovstvím Evropy, když dnes v Uherském Hradišti porazili 2:1 Ukrajinu, s níž se utkají na červnovém turnaji v Dánsku ve skupině.



Už dva roky neporažený český výběr k vítězství došel především díky výkonu v prvním poločase, kdy se o jeho branky postarali Jan Vošahlík a debutující Václav Kadlec.  Prohru Ukrajiny osm minut před koncem zmírnil Petrov.

České jednadvacítce trvalo jen chvíli, než se v úplně nové sestavě rozkoukala. V konfrontaci s Ukrajinou, která přijela bez většiny své úspěšné kvalifikační sestavy, ale s několika loňskými mistry Evropy do 19 let, byla brzy zřejmá její převaha.

I když kouč Jakub Dovalil nechal na lavičce tradiční opory Mazucha, Dočkala, Čelůstku či kanonýra Pekharta, jež mohl útočit na gól už v desátém soutěžním utkání za sebou.

Obrana, v níž poprvé nastoupil sparťanský stoper Lukáš Hejda, byla téměř bez práce, hodně vidět byl další debutant z Letné Kadlec, kterému seděla role středového tvořivého hráče s volností při ofenzivních manévrech.

Právě Kadlec byl už v osmé minutě na počátku první české gólové akce. Míč od něj putoval ke Kovaříkovi a hlavičkující Vošahlík nechal vzpomenout na svoji trefu z říjnové baráže proti Řecku.



Češi na hřišti vládli, dobře kombinovali a tím si připravovali prostor pro nebezpečné akce. Po dalším průniku Kadlece v jasné šanci selhal útočník Kozák.

Osmnáctiletý brankář Dynama Kyjeva Koval, který už sbírá starty v evropských pohárech, ukázal svoji třídu i po pokusu Vošahlíka a pak měl i štěstí, když Kovařík trefil tyč.

Hodně práce měl i při nedotaženém sólovém úniku Vošahlíka, ale šest minut před poločasem už byl bezmocný. Po rychlém úniku beka Řezníka se předvedl drzou gólovou patičkou Kadlec.

Při prvním startu v jednadvacítce hned slavil gól, stejně jako před měsícem při svém debutu v seniorské reprezentaci v kvalifikačním zápase v Lichtenštejnsku.

Václav Kadlec zaznamenal při své premiéře brankuFoto ČTK


Nažhavený Kadlec vzápětí mohl skórovat podruhé, ovšem jeho voleji chyběla přesnost.Český výkon snesl v prvním poločase přísné měřítko, po změně stran už úroveň zápasu upadla, což je při tradičních střídáních a změnách v sestavě pravidlem.

Dovalil ve druhém poločase vyměnil šest hráčů, domácí sice kontrolovali hru, ale na dostřel branky se už nedostávali tak lehce a často jako v úvodním dějství.

Nadějně vypadal postup záložníka Hořavy, který na poslední chvíli utnul ukrajinský stoper.Ukrajina svůj matný výkon vylepšila až v závěru, kdy potrestala pasivitu českého týmu. Střídající obránce Čelůstka se nechal přeskočit Petrovem a ten díky důrazu snížil.

Téměř totožná situace se opakovala i v poslední minutě, kdy přes Čelůstku zaútočil Garmaš, který trefil tyč. O výhru už Češi ale nepřišli a částečně soupeři vrátili dva roky starou prohru z Uherského Hradiště, která tehdy Čechy stála postup do baráže.

ČR "21" - Ukrajina "21" 2:1 (2:0)
Branky: 8. Vošahlík, 39. Kadlec - 82. Petrov. Rozhodčí: Kružliak - Mókoš, Sluk (všichni SR). ŽK: Prijma, Opanasenko, Petrov (všichni Ukr.).
Diváci: 2042.

Sestavy:

ČR "21"
:

Vaclík (46. Hanuš) - Řezník (72. Čelůstka) , Hošek (63. Mazuch), Hejda, Lecjaks - Gecov (63. Vácha) - Vošahlík (78. Dočkal), Kadlec, Hořava (63. Černý) , Kovařík - Kozák (63. Pekhart). Trenér: Dovalil.

Ukrajina "21":

Koval - Opanasenko (73. Jeremenko), Kryvcov, Plastun (46. Parcavania), Prijma (43. Budko) - Vicenec (76. Kaverin), Čajkovskij (64. Grečinkin), Bogdanov (46. Petrov), Garmaš, Zapadnja - Bezus (64. Pavlov). Trenér: Jakovenko.

HLASY PO UTKÁNÍ
Skutečnost, že fotbalová reprezentace do 21 let položila základ k vítězství v přípravném utkání s Ukrajinou v prvním poločase v pozměněné sestavě a bez opor odpočívajících na lavičce, byla nejpříjemnějším zjištěním pro trenéra Jakuba Dovalila.

Hodně se mu zamlouvalo, jak Češi zvládli první poločas, v němž vstřelili dvě branky. Dovalila mrzel jen závěr zápasu, v němž domácí inkasovali a nakonec se báli o udržení vítězství.

Český trenér ale očekává, že vzájemné utkání na mistrovství Evropy bude úplně jiné.

Po zápase v Dovalilovi převažovaly spíš pozitivní dojmy. "Rád jsem zejména za první půli. Protože se do ní zapojili úplně noví hráči Hejda s Kadlecem nebo ti, co toho tady v poslední době tolik nenahráli. Každopádně jsme to odehráli velmi dobře a ten rozdíl před přestávkou mohl být ještě vyšší," připomněl Dovalil nápor české jednadvacítky, která kromě dvou vstřelených gólů další šance zahodila.

"Zápas jsme zvládli v podstatně jiné sestavě než třeba baráž, což je velké plus," řekl Dovalil.

Chválil i debutujícího sparťana Václava Kadlece, který první start za jednadvacítku ozdobil gólem. "Do týmu zapadl a hrál dobře. Splnil to, co jsme od něj očekávali a potvrdil svoje kvality. Poslední zápasy ve Spartě nehrál, tak mu asi i tento zápas přišel vhod. Sedělo mu asi i místo podhrotového hráče," uvedl Dovalil.

Jeho tým už dva roky v kategorii jednadvacítek nenašel přemožitele, Dovalil v žertu řekl, že by v některém z dalších přípravných utkání rád viděl mužstvo v krizové situaci, kdy prohrává a musí dotahovat manko.

"Potřebovali bychom být v takové pozici, abychom viděli, jak hráči reagují pod tlakem. Dlouho jsme to nezažili, ale v dalších přípravných zápasech máme silné týmy Nizozemska, Francie a Běloruska a to nás určitě někdo porazí," řekl s úsměvem.

Litoval horšího závěru utkání, v němž Ukrajinci snížili a dokonce sahali po vyrovnání. "Zbytečně jsme inkasovali. Ale v přípravných zápasech to tak bývá, že po řadě střídání a změn zápas dostane jiný ráz a charakter," uvedl Dovalil.

Předpokládá, že "ostrý" vzájemný zápas na červnovém ME v Dánsku bude úplně jiný. "I proto, že Ukrajina tady byla ve velmi pozměněné sestavě, bude to o něčem jiném, i když jsme i dnes z její hry nějaké zákonitosti vyčíst mohli," řekl Dovalil.

I podle útočníka Libora Kozáka měl první poločas z české strany vysoké parametry, hráče římského Lazia mrzelo jen to, že nedal jasnou šanci po nahrávce Kadlece.

"Měl to být jasný gól, řešil jsem to ležérně," zlobil se na sebe. Spolupráci s Kadlecem si jinak pochvaloval. "I tuto akci udělal perfektně, takovou tutovku musím dávat. První poločas byl celkově velmi dobrý, hráli jsme kombinačně, po zemi a z toho pramenily dva pěkné góly. Pak to je po poločase těžké, když se to tolik prostřídá," prohlásil Kozák.

Lukáš Hejda bude na svůj první start vzpomínat v dobrém, hlavně díky výsledku. Sám prý ve středu obrany také občas chyboval. "Jsem rád, že jsem dostal šanci v celém zápase, ale z mé strany to mohlo být i lepší. V prvním poločase jsme vzadu měli trochu komplikované situace, ale na první start to nebylo zlé. Jsem rád, že jsme udrželi výhru. Kdybychom ji měli hlavně po tom výborném začátku ztratit, dost by mě to mrzelo," uvedl pro ČTK Hejda.

Na jaře bude mít velkou motivaci, aby se v kádru jednadvacítky udržel a dostal se i na mistrovství Evropy. "Základ je, abych hrál ve Spartě, nebo dostával aspoň pravidelně šanci na nějaké časové úseky a víc se dostával do hry. Mistrovství je obrovská motivace, poperu se o to, ale musím hrát v klubu," dodal Hejda.
Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud