9. října 2008 • 14:57

Nohavica: S Polskem chci remízu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český písničkář Jaromír Nohavica, který se těší velké popularitě i v Polsku, se svěřil, že by bylo "fajné", kdyby sobotní zápas obou zemí v kvalifikaci mistrovství světa skončil remízou.



A nejlepší by podle něj bylo, kdyby oba týmy společně postoupily ze skupiny.

"Myslím, že v Evropě jsou dvě základní témata mužských hovorů. Pro intelektuály je to opera. A pro nás, ten hloupější zbytek, fotbal," řekl Nohavica deníku Gazeta Wyborcza před utkáním v Chorzowě, které sám neuvidí. Od začátku října je na zahraničním turné a zápas chce sledovat alespoň přes internet.

Rozhovory prý Nohavica již nedává, ale pokud se s ním někdo chce bavit o fotbalu, tak nikdy neodmítne. Textař, písničkář a básník uvedl, že poprvé s napětím sledoval rozhlasový přenos zápasu v roce 1962, kdy Čechoslováci vedli v památném utkání na mistrovství světa nad Brazílií 1:0 a nakonec prohráli 1:3.

O něco později začal chodit s otcem na utkání na stadion Baníku. "Jsem z Poruby. Naším sousedem byl brankář Baníku Vladimír Mokrohajský. Znal se s otcem. Ale já jsem se bál přiblížit se k němu. Zapamatoval jsem si jen, že měl strašně velké ruce. Ruce brankáře," popsal zpěvák.

Na zápasy Baníku chodí i nyní, pokud najde volnou chvilku. "Na stadionu v Ostravě, když vcházím na tribunu, nejsem už šedivým fanouškem jako kdysi. Nemůžu se normálně dívat na utkání," uvedl Nohavica, který pomohl fanouškům ostravského klubu složit populární hymnu.

Rád se dívá na fotbal v polské televizi. "Český komentátor je až škrceně racionální, to váš (polský) čiší emocemi," vysvětlil.

Největším fotbalovým snem slavného ostravského rodáka je, aby Baník dal gól Barceloně. "Jen, aby vedl 1:0, pak ať už se stane cokoliv," prozradil písničkář.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud