10. října 2008 • 14:26

Němcům chybí brankářská jednička

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nová fotbalová sezona má za sebou teprve dva měsíce a evropské velmoci už musejí před sobotním pokračováním kvalifikace o postup na světový šampionát počítat ztráty.



Tři elitní týmy zasáhly zdravotní problémy na nejcitlivějším místě - pozici brankáře. Němci musejí nasadit gólmanskou dvojku v ostře sledovaném souboji medailistů z letošního mistrovství Evropy proti Rusku, Italům chybí Gianluigi Buffon a Nizozemci dokonce povolali z reprezentačního důchodu Edwina van der Sara.

Duel stříbrného s bronzovým týmem z Eura na sebe poutá velkou pozornost. "Rusko je potřeba respektovat. Nikdo je na ME neřadil mezi favority, přesto vyřadili Nizozemce a došli do semifinále. To je pro nás varovný signál," uvedl záložník Torsten Frings.

"Rusové jsou na stejné úrovni jako Španělé, jakmile získají míč, dokážou během pár sekund podniknout smrtící útok," uvedl domácí trenér Joachim Löw.

Německému kouči přidělal velké starosti středeční trénink, na němž si zlomil ruku brankář Enke. Mezi tyče bude muset jeden z nezkušeného dua Adler, Wiese a fanoušci se obávají, zda reprezentační premiéru zvládne. Radost jim naopak udělal návrat uzdraveného kapitána Ballacka.

Německý strach z bleskurychlých ruských brejků mírní absence kanonýra Pavljučenka, který patřil mezi hlavní strůjce červnového úspěchu. "Jeho zranění je pro nás obrovská rána, stejně tak obránce Kolodina. Ale zranění jsou součástí hry a my se s tím vyrovnáme. Moji hráči se už dlouho nebojí žádného týmu, a když získáme bod, budu naprosto spokojen," řekl nizozemský kouč na ruské lavičce Guus Hiddink.

Velké problémy se skládáním týmu má také italský trenér Marcello Lippi. Když v létě přebíral mužstvo po odvolaném Robertu Donadonim, slíbil, že dá znovu dohromady zlatou berlínskou partu z mistrovství světa 2006. V nynější nominaci však figuruje jen osm pamětníků finálového utkání.

Lippi si musel před duelem v Bulharsku kvůli zdravotním problémům odškrtnout Pirla, Camoranesiho, Grossa, Materazziho, Iaquintu a především brankářskou jedničku Buffona.

Nestárnoucího Del Piera do výběru vůbec nepovolal. "Zranění urychlila zapojení nových hráčů, během dvou let od šampionátu jsme nikdy neměli mladší tým," řekl Lippi.

Bulhaři chtějí absencí v italském táboře využít. "Jsem rád, že Buffon nebude chytat. A myslím, že nejsem jediný," uvedl kanonýr Dimitar Berbatov. "Je to italský symbol, nejlepší brankář na světě," doplnil.

Nizozemský gólman Van der Sar vydržel v reprezentačním důchodu po Euru jen pár měsíců. Po zranění Stekelenburga a Timmera vyslyšel naléhavé volání o pomoc a trenér Van Marwijk s ním může počítat v utkáních proti Islandu a v Norsku.

"Rozumím naléhavosti prosby, je klíčové, abychom nadcházející zápasy dobře zvládli," řekla novinářům opora Manchesteru.

Zraněními zdecimovaní Portugalci si před odletem do Švédska hodně slibovali od návratu hvězdného Cristiana Ronalda, který má tým vyvést z krize po domácí porážce 2:3 s Dánskem.

Fanoušci se těší na souboj s domácím kanonýrem Ibrahimovicem. "Vím, že se prohrou s Dánskem všechno zkomplikovalo. Už nemůžeme víckrát prohrát, věřím, že věci se obrátí k lepšímu," řekl Ronaldo.

Překvapivý vývoj má sedmá skupina, které senzačně vládne Litva. Vicemistři světa Francouzi jsou po porážce v Rakousku až čtvrtí a ještě hůř si vede Rumunsko.

Vzájemný souboj dost možná určií který ze dvou ohrožených trenérů se bude muset rozloučit; zda domácí Victor Piturca či hostující Raymond Domenech. Rakušané s českým koučem Karlem Brücknerem chtějí na Faerských ostrovech napravit předešlý neúspěch z Litvy.

V "české" skupině se očekává snadné vítězství Slováků na půdě San Marina. Situací v tabulce mohou pořádně zamíchat Slovinci. Pokud vyhrají nad Severním Irskem, budou mít před středečním utkání v Teplicích na kontě už sedm bodů.

"Je jasné, že slovinské publikum vidí další tři body. Ale já očekávám strašně těžké utkání, severoirští hráči hrají v elitních anglických klubech a ve skotské lize," varoval kouč Matjaž Kek.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud