Hynek Preisler
14. října 2008 • 15:31

Slovinci se derou vzhůru

TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovinský fotbal je zase na vzestupu. Spolu s Polskem vedou Slovinci kvalifikační skupinu. Po posledních dvou nevydařených kvalifikacích tak země opět žije velký sen v podobě postupu na světový šampionát v roce 2010.



Slovinský fotbal opět září. Téměř tak jasně jako na přelomu tisíciletí, kdy oslnil celou Evropu. Slovinci se tehdy v krátké době vůbec poprvé kvalifikovali na mistrovství Evropy v Nizozemí a Belgii (2000) i světový šampionát v Jižní Koreji (2002).

Opory Slovinska

Milivoje Novakovič (1. FC Köln)
Největší současná hvězda Slovinska. Rychlonohý útočník se v loňském ročníku stal nejlepším střelcem druhé německé ligy, ze které pomohl Kölnu dvaceti góly do první. V té je zatím se čtyřmi trefami čtvrtým nejlepším kanonýrem. Za reprezentaci odehrál 24 utkání, ve kterých nastřílel 8 branek. Šestý nejlepší střelec ve slovinské reprezentaci.

Samir Handanovič (Udine)

Slovinská jednička v bráně. V Udine od roku 2004, ale pravidelně začal v italské Serii A chytat
v předloňské sezoně. 192 centimetrů vysoký gólman za Slovinsko odchytal sedmadvacet utkání.

Robert Koren (West Bromwich Albion)
Záložník přirovnávaný k Zlatku Zahovičovi, nejlepšímu slovinskému fotbalistovi v historii. Kapitán reprezentace a spoluhráč Romana Bednáře ve West Bromwich Albion. Jeden z nejzkušenějších hráčů v současné slovinské reprezentaci, jejíž dres oblékl třiatřicetkrát.

Mišo Brečko (1. FC Köln)
Levý obránce, který stabilně hraje bundesligu. Čtyřiadvacetiletý fotbalista se vloni stal jedním z pilířů slovinské obrany. Dres národního týmu doposud oblékl osmnáctkrát.


Slovinsko za úspěchy táhnul Zlatko Zahovič, nejslavnější fotbalista všech dob ze země pod Triglavem. Když však v roce 2004 v reprezentaci skončil, znamenalo to i konec úspěšné éry slovinské reprezentace. Na třetí postup na velkou akci Slovinci stále čekají.

Dočkají se teď? Slovinsko zatím v kvalifikaci o mistrovství světa v Jihoafrické republice neprohrálo a zítra se s Českem utká v Teplicích jako lídr třetí skupiny!

Za úspěšným tažením současného týmu stojí trenér Matjaž Kek, který slovinský národní tým převzal na počátku minulého roku v průběhu kvalifikace na EURO 2008. Z devíti pokusů se mu však podařilo zvítězit jen dvakrát! Slovinci skončili předposlední a horší bylo pouze Lucembursko…
Teď je vše jinak. Co se změnilo?

„Myslím, že náš tým je vyzrálejší, ačkoliv jsme nyní proti Irům fotbalovou krásou nijak nepřekypovali,“ řekl Matjaž Kek po výhře 2:0.

Slovinci teď opravdu pracují především jako tým. Hvězdu podobného kalibru jako Zlatko Zahovič v něm nehledejte.

Nejznámějším současným fotbalistou je asi Milivoje Novakovič, střelec 1. FC Köln. „Pak ještě Brečko, Handanovič a Koren. Ostatní asi čeští fanoušci znát nebudou, hrají v menších evropských klubech, ale pravidelně,“ řekl pozorovatel českého národního týmu Miroslav Jirkal.

Slabina? Úzký kádr. „Zatím se točilo asi čtrnáct hráčů, za nimi už takový výběr není,“ doplnil.

Slovinského kouče proto musí hodně mrzet ztráta dvou hráčů základní sestavy. Boštjan Cesar a Andrej Komac v Teplicích kvůli žlutým kartám nastoupit nemohou.

Před osmi lety slovinský vzestup nezůstal nezpozorován. Před EURO v roce 2000 si Slovince k přátelskému zápasu pozvala Francie. A i teď si fotbalové velmoci slovinské renesance všimli. V srpnu v příštím roce se Slovinsko přátelsky střetne na slavném Wembley s Anglií.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud