14. října 2008 • 15:15

Slováci se chtějí poučit z českého neúspěchu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V "české" kvalifikační skupině o postup na světový fotbalový šampionát v roce 2010 jde do tuhého, vítěz středečního utkání mezi Slovenskem a lídrem tabulky Polskem výrazně posílí své šance na účast ve finálovém turnaji v JAR.



Domácí se chtějí poučit ze sobotního neúspěchu českého týmu a eliminovat hostující zálohu, trenér Vladimír Weiss považuje duel na bratislavském Tehelném poli za "zápas skupiny".

Třetí kvalifikační skupina se vyvíjí velmi překvapivě. Místo favorizovaných Čechů, kteří se krčí s jediným bodem až na čtvrté pozici, ovládají čelo tabulky Poláci, Slovinci a Slováci. V Bratislavě tak půjde o hodně.

"Skupina je zamotaná, vše je otevřené. Nás čekají Poláci a já bych tento duel nazval zápasem skupiny," naznačil důležitost středečního souboje s Polskem Weiss.

Jeho tým sice v sobotu přivezl tři body ze San Marina, ale herní projev byl hodně utrápený. "Musíme hrát jinak. Zápas bude mít odlišnou atmosféru, bude o něčem jiném," mínil slovenský kouč.

Největší strach jde z polské zálohy, která o víkendu rozebrala český tým. "Pokud proti nim chceme uspět, musíme se jim vyrovnat především ve středu pole. Nejen pohybem s míčem a bez něj, ale také zvýšenou bojovností, nasazením a obětavostí," podotkl slovenský pozorovatel Boris Kitka, jenž byl v sobotu na výzvědách v Chorzówě. Domácí mohou počítat s uzdraveným Saparou, naopak Borbély má problémy s kolenem.

Poláci odcestovali do Bratislavy hodně sebevědomí. "Chceme nad Slováky vyhrát, všechno je teď v našich hlavách," prohlásil brankář Artur Boruc. "Do Bratislavy jedeme pro tři body. Na Slovensko to není daleko, a tak spoléháme na pomoc našich fanoušků," řekl Mariusz Lewandowski. Podle odhadů má dorazit asi pět tisíc hostujících fanoušků.

Pondělní polský trénink vynechalo trio Smolarek, Murawski a hrdina sobotního zápasu Blaszczykowski, ale podle asistenta Rafala Ulatowského budou v pořádku.

"Ze soboty mají různé bolístky, ovšem není to nic vážného. Po sobotě jsme na tom psychicky hodně dobře, ale musíme se vrátit na zem. Uspět můžeme jen maximálně koncentrovaní," upozornil.

Vedle duelů v Bratislavě a v Teplicích se fanoušci chystají na další dvě desítky kvalifikačních zápasů. Ztracenou sebedůvěru se pokusí znovu získat Rakušané, kteří po příchodu českého trenéra Karla Brücknera rozjeli sedmou skupinu výhrou nad Francií, ale v Litvě i na Faerských ostrovech selhali.

Přípravu na středeční utkání s lídrem skupiny Srbskem komplikují zkušenému stratégovi problémy s páteří, kvůli nimž musel letos na konci března na operaci. Brückner dobře ví, že jeho tým potřebuje zabrat.

"Remíza na Faerských ostrovech je veliká ztráta, musíme získat proti Srbsku tři body," řekl. "Ale nemluvil bych o duelu se Srbskem jako o zápasu poslední naděje," doplnil slovenský asistent Ján Kocian.

Bez ztráty bodu procházejí kvalifikací čtyři týmy - Nizozemsko, Anglie, Řecko a Španělsko. Úřadující evropští šampioni Španělé lámou jeden rekord za druhým. Letos vyhráli všechny zápasy, celkem jsou bez porážky už 26 utkání a vynikají také neprostupnou defenzivou.

Brankář Casillas překonal v Estonsku španělský rekord v počtu minut bez inkasované branky a sérii se pokusí ještě natáhnout v Belgii. "Ale hráči moc dobře vědí, že požadavky budou mnohem větší než proti Estonsku," řekl kouč Vicente del Bosque.

Angličané nastříleli spolu s Němci nejvíce branek, ale tentokrát mohou mít problémy spíš s defenzivou. Do Běloruska totiž necestují zranění obránci kapitán Terry a Ashley Cole.

Výběr Albionu může poprvé v historii vyhrát úvodní čtyři zápasy světové kvalifikace. "Jsme v čele skupiny, máme sebevědomí, tak nevím, proč by se nám to nemělo podařit," řekl záložník Steven Gerrard.

Bělorusy trápí zdravotní stav záložníka Hleba, jehož start je značně nejistý. "Když nebude hrát, je to, jako bychom ztratili svého Maradonu, Beckenbauera nebo Pelého," řekl na adresu domácí hvězdy kouč Běloruska Bernd Stange.

Německý trenér ale svému týmu i tak věří. "Zlepšení běloruského fotbalu je evidentní. Za rok tým poskočil o 35 míst v žebříčku FIFA a BATE Borisov hraje Ligu mistrů," dodal.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud