Pavel Hartman
4. dubna 2009 • 03:00

Skandál se rozrůstá!

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
SESTŘIH: Brighton - Manchester City 0:4. Titul je blíž, zářil Foden
VŠECHNA VIDEA ZDE

Reprezentační skandál bují. Někteří hráči neflámovali jen po prohře se Slovenskem, ale vícekrát. V noci před srazem na klíčový dvojzápas kvalifikace prý i za tiché asistence kouče Rady. Toho to bude stát podle zpráv Sportu ve spojení s mizernými výsledky místo.



Disciplína na prvním místě! S tímhle heslem převzal Petr Rada žezlo hlavního kouče národního mužstva. Teď se to jeví jako krajně nepovedený vtip, který mu definitivně zlomí vaz.

Den poté, co se na světlo dostal flám několika reprezentantů po porážce se Slováky, prosákly informace, že nešlo o jediný noční výlet fotbalových hvězd. Už v pondělí, den před soustředěním, slavila část mužstva narozeniny kapitána Ujfalušiho a narození potomka stopera Kováče.

„V pondělí večer jsme si s klukama sedli v restauraci, všechno jsme probrali. Prostě ideální,“ líčil Tomáš Ujfaluši odpoledne v úvodní den srazu. Z jeho dechu byl ještě cítit zbytkový alkohol. Přesně za týden po tomto večírku (tedy dva dny před duelem se Slovenskem!) si prý pár výtečníků zopakovalo noční výlet znovu. A po ostudné prohře opět...

O první narozeninové party věděl v předstihu trenér Petr Rada. „Hráči mu to řekli s tím, že jdou na společnou večeři,“ uvedl včera pro Sport Lukáš Tuček, tiskový mluvčí reprezentace. „Kouč Rada nic nebude komentovat,“ zdůraznil.

Zdroje Sportu tvrdí, že v rámci prevence, tedy aby fotbalisté příliš nehýřili a neukazovali se večer na veřejnosti, měli mít hráči zajištěný společný transport z hotelu Praha do restaurace a zpět. Tam se prý startovalo po slavnostním vyhlášení Fotbalisty roku, zpátky na základnu měl údajně autobus dorazit hodinu po půlnoci. „Tak o tomhle nevím,“ řekl Tuček. „Oficiální sraz začal až v úterý,“ připomněl.

JAK TO VYŘEŠILI VE SKOTSKU
Návod, jak naložit s reprezentačními flamendry, nabídl skotský svaz.

Za pitku v hotelu po sobotní porážce v Nizozemsku 0:3 a obscénní gesta v následném duelu s Islandem vyřadil kapitána mužstva Barryho Fergusona a Allana McGregora navždy z národního týmu.

„Udělali jsme to v nejlepším zájmu mužstva, fanoušků a země,“ zaznělo v oficiálním prohlášení.
Už jen samotný tah po bitvě se Slováky dopálil dosluhujícího svazového předsedu Pavla Mokrého i obchodní partnery ČMFS. A neberou jako polehčující okolnost výmluvu, že k nepříjemné události došlo „po pracovní době“. Nelibost nad excesem vyjádřily i firmy, které do podpory reprezentace a fotbalu vůbec dávají nemalé peníze.

Skončí celý tým
První muž tuzemského fotbalu už ve čtvrtek inicioval internetové hlasování členů výkonného výboru, jestli má padnout trenér Rada okamžitě. Jeho nápad zkrachoval, ale podle informací Sportu jsou Radovy dny u týmu sečteny. Oficiálně by to mělo být stvrzeno 8. dubna na zasedání výkonného výboru. Spolu s ním má skončit i celý realizační tým.

Bez povšimnutí nezůstanou ani „hříšníci“, kteří si po bitvě se Slováky vyhodili z kopýtka. Na fotkách, které byly uveřejněny v denících Blesk a Aha, jsou zachyceni Ujfaluši, Baroš, Kováč, Matějovský a Fenin. Na flámu prý nechyběli ani Jankulovski a Svěrkoš.

„Jejich jednání je naprosto nepřípustné. Nesvědčí to o vztahu těchto hráčů k reprezentaci a vypovídá to o jejich morálce,“ pravil včera Mokrý. „Do zasedání výkonného výboru shromáždíme všechna fakta, zjistíme, jaké jsou možnosti a s čistým štítem rozhodneme,“ dodal.

Finanční tresty se neočekávají, fotbalové milionáře by nepálily. Vždyť i příjmy z reprezentace jsou pro ně drobné. Za nominaci k utkání berou 10 tisíc korun, za remízu prémii 30 tisíc a za výhru 100 tisíc korun. Na řadu by tedy mohlo přijít vyřazení z kádru. Na omezený čas, nebo nadobro.

Po památném mejdanu (také Ujfalušiho narozeninová oslava) po utkání s Německem v kvalifi kaci o EURO 2008 byl tým potrestán milionovou pokutou, ovšem teď někteří hráči selhali opakovaně.

To dokládá, že uvolněnou morálku, která v Brücknerově éře vyvrcholila právě dýchánkem na pokoji 433, nepřitáhl ani Rada. Ač při nástupu opakoval, že na disciplínu klade větší důraz než jeho předchůdce. Ten ostatně proslul tím, že se o dění mimo trávník nezajímal a nechával kontrolu na asistentech. Jedním z nich byl právě Rada.

Obrácená hierarchie

A tak se v národním týmu hierarchie převrátila naruby. Mužstvu vládli „pseudolídři“. Tedy služebně starší borci, kteří však národní tým už berou pouze jako relaxaci od klubového stresu. Do reprezentace si mohli jezdit orazit, neboť jim to nadřízení tolerovali. I svazová generalita kolem nich chodila po špičkách v obavě, aby příště přijeli zase.

Ti, kteří naopak razili i v reprezentaci profesionální práci, byli často pro smích. Nejen „pseudolídrům“, ale i mnoha dalším lidem v Česku. Stačí si jen připomenout, jak dlouho hledali v reprezentaci místo na slunci třeba Libor Sionko nebo David Jarolím.

Ale více o zvrácené hierarchii týmu, jejíž ničivé účinky nyní opět vyplavaly na povrch, na straně 3. Včetně konkrétních jmen.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud