Jakub Hlaváč
5. června 2009 • 19:09

Strakovi hoši se protrpěli k výhře

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trenér František Straka dokázal českou fotbalovou reprezentaci dovést v roce 2009 k první výhře. Ale žádný šlágr tedy přípravné utkání s Maltou nebylo. Domácí se v Jablonci vítězné trefy dočkali až v 77. minutě, kdy ji vstřelil kanonýr Tomáš Necid.



Důraz, nasazení, bojovnost – to měly být devízy mužstva složeného z reprezentačních nováčků či benjamínků. Na trávníku těmito vlastnostmi hráči oplývali sotva první čtvrthodinu. Poté tempo hry silně opadlo.

Svislý prapor české reprezentace držel snad jen exslávista Necid, který hýřil pohybem, nevyzpytatelnými a pohlednými kličkami i důrazem při napadání. Dvě jeho velké šance zůstaly nevyužity, ale poté ukázal, že ani na východní ruské frontě jeho zbraně nevychladly. Na sklonku druhého poločasu, kdy už bylo jablonecké obecenstvo k výkonu svých koní hodně skeptické, skóroval dělovou ranou z otočky.

Tomáš Necid v souboji s Azzopardim
Tomáš Necid v souboji s Azzopardim


Do té doby se Strakův výběr zle soužil. Kombinace ve středu hřiště vázla, defenzíva byla plná trhlin a dobré střelecké příležitosti končily na rukavicích maltských gólmanů Hogga a Maria Muscata nebo vysoko nad břevnem branky.

Výborným výkonem zaujal ještě Roman Hubník, který nastoupil na pro něj neobvyklém postu pravého obránce a prokázal velký přehled. Ve vzdušném prostoru neměl konkurenci. Zastínil chybující Šimůnka s Kleinem i Brabce, který musel být ve druhém poločase pro zranění střídán.

Překvapivě hodně příležitostí vyniknout dostali i oba brankáři v českém dresu. Tomáš Grigar v prvním poločase musel likvidovat nebezpečné šance dravého Bogdanoviče, jeho nástupce pro druhou půli se blýskl zákrokem proti Sammutovi i z vápna pálícímu Fenechovi.

Tribuny zaplnilo 6019 fanoušků a jejich „výkon“ byl srovnatelný s tím, který předvedli reprezentanti. Oslavného skandování se ponejvíce dostávalo jabloneckému forvardovi Lafatovi a kouči Strakovi za jeho emotivní projevy.

Sám trenér se mohl radovat. Jeho premiéra skončila výhrou. Upachtěnou, přesto výhrou. Zda k ní v budoucnu přidá nějakou další, ukáže až červnová valná hromada ČMFS.

ČR - Malta 1:0 (0:0)
Branka: 79. Necid. Rozhodčí: Fautrel - Gringore, Benech (všichni Fr.). ŽK: Limberský - E. Muscat, Agius. Diváci: 6019.

ČR: Grigar (46. Zlámal) - Hubník, Šimůnek, Brabec (54. Klein), Kadlec (46. Šírl) - Kolář, Hübschman, Fillo (46. Limberský), Černý (46. Pudil) - Magera (46. Lafata), Necid. Trenér: Straka.
Malta: Hogg (46. M. Muscat) - E. Muscat (46. Briffa), Dimech, Caruana (46. Aigus), Bajada - A. Muscat, Schembri (76. Pace), Hutchinson, Fenech (72. Azzopardi), Cohen (46. Sammut) - Bogdanovic. Trenér: Fitzel.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud