Aleš Roll
2. července 2009 • 11:18

Jarolím a Hašek: tajemná schůzka

Autor: Aleš Roll, Pavel Hartman
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sešli se. Ivan Hašek s Karlem Jarolímem si naplánovali krátké setkání. Řešili možnou spolupráci u národního týmu. Výsledek? Zatím stále nejasno. Dnes by však mlčení mělo padnout. „Ve čtvrtek vám všechno řeknu,“ slíbil Jarolím.



Je středa dopoledne a Karel Jarolím vede v Edenu trénink Slavie. V tu chvíli už tuší, že program bude mít pořádně nabitý.

Nemá problém s novináři mluvit, nikam se neschovává. „Téma reprezentace? Může být, ale teď nemám čas, zavolejte mi v šest večer,“ poprosí.

Odpoledne jej čeká další tréninková jednotka, večer klíčová schůzka.

Okolo půl sedmé zvedá Jarolím znovu telefon. Na dotaz redaktora Sportu směřující k reprezentaci odpovídá. „Nezlobte se, ale momentálně není vhodná chvíle. Můžeme si zavolat později? To vám řeknu víc. Právě totiž jedu za Ivanem Haškem,“ přiznává.

Na vzájemné schůzce se bude řešit otázka reprezentačního kouče. Očekává se, že národní tým povedou oba muži společně. I když každý jen na poloviční úvazek.

Oba si totiž v prvé řadě plní jiné funkce. Jarolím je zaměstnancem Slavie, se kterou by se chtěl probojovat do Ligy mistrů, znovu obhájit titul. Navíc si s Tomášem Rosenem, předsedou představenstva klubu, plácl na prodloužení smlouvy do roku 2015, jak píšeme níže.

Hašek je zase od soboty novopečeným předsedou ČMFS. I přesto se budou oba muži otázkou možné spolupráce na reprezentační lavičce na večerní schůzce zabývat.

Jednání trvá něco přes hodinu. Jaká témata se řeší? Co oba muži probírají? V čem mají jasno a v čem se neshodnou?

To zůstává tajemstvím.

Nejžhavější sportovní téma v zemi zůstává stále zahaleno mlhou.
„Zklamu vás. Nic vám nemohu říct,“ svěřuje se Jarolím po schůzce se svazovým bossem.

Zamyšlený trenér Slavie JarolímFoto Jaroslav Legner SPORT

Z jednání nechce prozradit vůbec nic. „Řekli jsme si s Ivanem, že nemá cenu se k tomu nyní vyjadřovat s tím, že zítra budeme moudřejší. Jestli vás mohu poprosit, tak si počkejte,“ říká do telefonu.

„Opravdu vám nemůžu nic prozradit. Ale ve čtvrtek hrajeme od pěti přípravný zápas. Tak přijďte. Chvilku si najdu a řeknu vám toho podstatně víc. Všechno se dozvíte,“ slibuje.

Co dnes vpodvečer kouč českého mistra odtajní?

Buď to, o čem už se dlouho mluví, nebo překvapí. Třeba tím, že oznámí, že na reprezentační lavičku se ani jako asistent nepřesune.

Že zůstane pouze ve Slavii. I to je totiž možné. Některé zdroje totiž naznačují, že Jarolím si moc dobře uvědomuje, pod jaký tlak by se dostal a jaké riziko s sebou dvojrole nese.

„Mnoho lidí si myslí, že takové rozhodnutí je jednoduché. Ale tak to není, je to velmi složité, jdete totiž do velkého rizika,“ říká Tomáš Rosen.

Pokud dnes Jarolím oznámí, že reprezentace se bude muset obejít bez něj, musí Hašek hledat jiné řešení. „Mám v hlavě i další jména,“ ujišťuje nejvyšší muž českého fotbalu.

Jak to dopadne?

Jisté je jedno, výsledek dnešního přípravného klání červenobílých s Kladnem nebude zajímat téměř nikoho. Zřejmě ani slávistické fandy ne. Jen to, jaká slova padnou po něm.

Proč je Slavia pro Jarolíma nad reprezentaci

Karel Jarolím.Foto ČTK

Slavia nad zlato. Karel Jarolím se nechce vzdát „červenobílé“ trenérské židle ani kvůli národnímu mužstvu. Naopak je s klubem dokonce dohodnutý na prodloužení kontraktu do roku 2015. Co ho tak poutá k Edenu?

Čest, vyznamenání, nejvyšší meta, na kterou může kouč v profesním životě dosáhnout. Nic z toho na Karla Jarolíma neplatí. Na nabídku na místo trenéra reprezentačního A-týmu na plný úvazek neslyší.

„Ze Slavie neodejdu,“ opakuje.

A zatím s ním nehne nikdo. Ani kamarád Ivan Hašek, byť spolu prožili krásné angažmá ve francouzském Štrasburku.

Proč? „Karel je klubista, byť to dneska už spousta lidí nemůže pochopit. Záleží mu na tom, aby se Slavii dařilo, stejně jako mně,“ konstatoval Tomáš Rosen, majitel klubu.

„V roce 2004 jsme si plácli na společný projekt a zdaleka nejsme na jeho konci. Možná jsme tak ve třetině,“ doplnil.

Že toto dílo, které má ze Slavie vybudovat evropsky konkurenceschopný klub, společně dokončí, o tom nepochybuje. „To není víra, to je smlouva, která platí do roku 2015 a možná ještě přesáhne tento horizont,“ poznamenal Rosen.

Cože! Kontrakt do roku 2015? Vždyť dosud platilo za bernou minci, že Jarolímova smlouva vyprší v létě 2010. Kdy došlo ke změně? „Dohodli jsme se na prodloužení někdy kolem vyhlášení Sportovce roku. Dali jsme si na to ruku. Takže je to pro mě jistota,“ řekl šéf Slavie.

Podle něj přes to vlak nejede. Ani kdyby Jarolím během případné výpomoci u národního týmu kraloval. Tedy postoupil na šampionát do Afriky a tam udělal díru do světa.

„Český Ferguson“ má od něj pouze svolení, pokud si bude chtít do konce kvalifi kace přibrat i trénování národního mužstva. „Teď je na něm, jestli o to bude mít zájem,“ pravil Rosen.

Jarolím slaví se svými nadřízenými mistrovský titul.Foto Jan Hrouda SPORT

Co ještě dělá pouto Jarolíma ke Slavii tak silné? Určitě absolutní moc ve sportovní oblasti. Názorně ji demonstroval vyhazov kapitána Brabce.

Ještě na jaře měl na veřejnosti pozici neotřesitelného lídra, klub na něm postavil reklamní kampaň, jenže pak se s ním Jarolím prakticky ze dne na den bez milosti rozloučil. „Nehodí se do koncepce. Je to správný krok pro Slavii,“ vysvětlil kouč.

Vedení klubu mu do práce nemluví. „Pokud nese plnou odpovědnost za sportovní úsek, musí mít i plné kompetence,“ glosoval to Rosen.

„Rozhodně ale Karel není nelida nebo uzurpátor, jak je v některých novinách vykreslován. To jsou absolutní nesmysly! On jen po všech hráčích chce, aby se maximálně věnovali fotbalu. Základem úspěchu je disciplína, takže v kabině může velet jen jeden člověk. Hráči jsou výkonná složka,“ zdůraznil.

Výsostnému postavení samozřejmě odpovídá i plat. Mezi prvoligovými trenéry patrně nenajdete někoho s vyšším příjmem.

Podle zákulisních odhadů by se měl základní měsíční plat slávistického „vojevůdce“ pohybovat kolem 400 tisíc korun. Další tučný díl pochopitelně tvoří různé bonusy a prémie.

Spekuluje se o tom, že v sezoně, kdy poprvé přivedl Slavii do základní skupiny Ligy mistrů, si prý přišel na téměř 15 milionů korun.

Před Jarolímem a Slavií je však nyní především sportovní motivace. Jmenuje se základní část Ligy mistrů. „Tohle hlavně drží Jarolíma ve Slavii,“ tvrdí zdroj blízký klubu.

Co kdyby se tuhle bránu nepovedlo otevřít? Zvýšilo by to šance na naplnění Haškova ideálu: Jarolím na plný a dlouhodobý úvazek k reprezentaci?

„Takhle to nestojí,“ řekl rázně Rosen. „Jsme sice ctižádostiví, ale nepracujeme tak, že bychom se po úspěchu zbláznili radostí a neúspěch považovali za konec světa. Držíme stabilitu.“

S Jarolímem na věčné časy?

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud