Hynek Preisler
5. června 2010 • 04:57

Fabio Capello opět vrátil „třem lvům“ hrdost

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před dvěma lety prožívala fotbalová Anglie jednu z nejslzavějších nocí své historie. Nyní se naopak připravuje na nejveselejší party. Minule se neprobojovala na ME, nyní do Afriky jede jako žhavý favorit. A na úspěchu „tří lvů“ má lví podíl Ital Fabio Capello aneb Ten, který kolébce fotbalu vrátil hrdost.



Jedno vítězství si zkušený Fabio Capello může už klidně odfajfkovat. Albionu vrátil italský kouč pýchu, kterou ztratil v roce 2007, když se nekvalifikoval na hlavní turnaj ME.

„Anglie je kašparem evropského fotbalu!“ křičely tehdy novinové titulky. A nyní? Anglie je přesvědčena, že tentokrát to vyjde a po 44 letech oslaví zisk té nejcennější trofeje.

Fabio Capello a John TerryFoto Reuters


Stačily k tomu „maličkosti kouče Fabia“. Zde je čerstvý příklad. Soustředění anglické reprezentace v rakouských Alpách právě začínalo. A útočník Peter Crouch si vyšel na procházku kolem hotelu jen v sandálech. Pozornému Capellovi jeho přestupek neunikl. Čahouna pěkně zpéroval. „Neměl jsem boty, protože mi z letiště nedorazila zavazadla. Co jsem měl dělat?“ omlouval svůj přestupek vytáhlý útočník.



Obrýlený trenér zavedl v mužstvu „tří lvů“ až spartánskou kázeň. Žádné mobilní telefony u oběda. Na minutu přesná dochvilnost. Oblečení přesně podle vzoru. Naprostá úcta k trenérovi je samozřejmostí. A nedej bože dokonce nějaké skandály. Nic se nesmí porušit.

„Tato pravidla tu nejsou kvůli mně, ale kvůli respektu hráčů jednoho k druhému,“ říkává Capello s oblibou. Theo Walcott, který se ocitl po zúžení kádru na 23 členů mezi sedmi vyřazenými nešťastníky, prozradil následující příhodu. Jednou nestihl společné setkání týmu. Trenérovi se poté přišel omluvit do jeho pracovny. „Jen pokrčil rameny, malinko se pousmál a zavřel dveře,“ citovala anglická média Walcotta. Kouč mu neřekl jediné slovo...

Fabio Capello na tréninku.Foto ČTK


Sami angličtí žurnalisté říkají, že za předchozího trenéra Erikssona panovala v týmu anarchie, kdežto u Capella je to pravý opak. „Sven byl víc neformální a bezstarostný. To vám řekne každý. Teď to vypadá, že atmosféra je o moc vážnější a o hodně koncentrovanější,“ přiznal Crouch s tím, že si občas připadá podobně sledovaný jako v televizním pořadu X-faktor.



Capello si zkrátka počíná jako nekompromisní vůdce. Jen si všimněte jeho vystouplé brady, což má být typický rys pro lidi navyklé poroučet...

Ale ať jsou jeho metody jakékoliv, nikdo mu nemůže upřít, že jsou nesmírně úspěšné. Jen málokterý trenér se může pochlubit tím, co dokázal on. Titul vyhrál se všemi týmy, které vedl.

S AC Milán, Realem Madrid, Juventusem i s AS Řím. Ze šestnácti sezon, které odtrénoval, vyhrál mistrovský pohár hned v devíti případech! Respektive v sedmi, pokud nepočítáme dva s Juventusem, které byly kvůli sázkařské aféře anulovány.

Capello chce tým dovést za titulem.Foto SITA


Rozšíří svou fantastickou sbírku úspěchů i jako kouč reprezentačního celku? V této roli je poprvé v životě, ale zatím si počíná parádně. Kvalifikací do Afriky projel hladce. Z deseti utkání prohrál jen jednou, ale to měl již postup jistý.

I proto vzbuzuje v Anglii obrovské naděje. Albion si jeho další služby zajistil ještě před šampionátem. S Capellem svaz podepsal smlouvu až do roku 2012, kdy je mistrovství Evropy v Polsku a Ukrajině.

Fabio Capello a John Terry
Fabio Capello a John Terry


Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud