Stanislav Hrabě
8. června 2010 • 10:48

ČT bude u všeho. Fanoušci ochuzeni nebudou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zlatá generace vozila tituly odjinud. Hrát v Praze, zvítězíme taky, věří Reichel
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Všech 64 zápasů mistrovství světa ve fotbale bude Česká televize vysílat živě. Vypravuje do místa dějiště tři komentátory, kteří dohromady stihnou 38 zápasů. Zbytek okomentují kolegové z pražského studia.



„Nemáme bohužel na turnaji naši reprezentaci, ale fotbalový fanoušek ošizen nebude,“ slibuje šéfredaktor sportovní redakce Otakar Černý.

Televizního diváka čeká pěkná šichta. Česká televize mu totiž nabídne kompletní program šampionátu, tedy 64 zápasů. Z toho 38 stihnou vyslaní tři komentátoři do dějiště šampionátu: Jaromír Bosák, Pavel Čapek a Ondřej Lípa. Speciální štáb s kamerou tentokrát Česká televize nepošle, reportáže fotbalovým fanouškům zprostředkuje ale redakce zpravodajství, která bude natáčet hlavně pro Události.

ROZHOVOR
Finišmanem komentátorů České televize se stane Jaromír Bosák, jenž v neděli 11. července přiblíží divákům finále v Johannesburgu.

Koho v něm očekáváte?
„Abych se přiznal, tak moc nevěřím Němcům ani Francouzům. Jako favority považuju Brazílii, Španělsko i Anglii. Uvidíme ještě, jak Maradona znetvoří Argentinu. Jestli nechá hráče, kteří jsou sami o sobě vynikající, na pokoji a nebude jim do systému moc zasahovat, nebo jim naordinuje něco bláznivého. Nevím ale, jestli se finále vůbec dočkáme.“

Proč? Můžete tuto pochybnost vysvětlit?
„Otázka bezpečnosti je v zemi skutečně otřesná. Turnaj může skončit po týdnu, ať mi každý promine toto vyjádření, po prvním mrtvém hráči. I když výpravy třeba ozbrojené složky nějak ohlídají, ale o fanoušky mám obavy. Neumím si představit, jak třeba angličtí rowdies poslechnou nařízení, aby nechodili nikam, kde je to nebezpečné. Jižní Afrika neměla takovou akci pořádat.“

A koho byste doporučoval?
„Podle mého do budoucna zvládne mistrovství světa se všemi požadavky jen několik zemí, tak čtyři, pět. A ty se budou v pořadatelství pravidelně točit.“

Výprava je jedna z nejmenších v historii, přičemž veřejnoprávní televize bude vysílat už 12. šampionát v řadě (od Anglie 1966). Omezený počet je dán především tím, že český tým na turnaji startovat nebude. „Ale Maďaři, kteří tam také nehrajou, vysílají devět lidí,“ srovnává možnosti Černý.

Hlavní pozornost České televize bude soustředěna na zápasy Slovenska a Slovinska, tedy soupeřů českého týmu v kvalifi kační skupině, kteří postoupili. „Vysíláme živě všechny jejich zápasy,“ zdůrazňuje Černý.

Záměrem je i přilákat diváky ze Slovenska, průzkum totiž ukazuje, že dávají často přednost české televizi před svou. „Je to možná tím, že nabízíme hodně informací okolo a doprovodných pořadů,“ vysvětluje si odklon Slováků od vlastenectví komentátor Pavel Čapek. „A signál ČT 4 pokrývá významnou část slovenského území okolo Bratislavy a Trnavy,“ přidává další argument Černý.

Úplnou bombou bude televizní studio. Jeho podobu ztvárnil brazilský architekt Ricardo a prokázal, že se umí vcítit do duše fotbalového fanouška. Pozve příznivce do brazilského, vlastně jihoafrického pralesa, kde nebudou chybět ani bubny.

„Je to rozjásané, odlehčené, barevné,“ vpíjí se do atmosféry Alan Záruba, art direktor ČT 4. „Sport je o emocích, radosti, citech,“ dodává. „Dříve byla studia smutná, tohle je něco jiného,“ připojuje se k nadšení redaktor David Kozohorský.

Ten společně s Vlastimilem Vláškem a Karlem Divišem bude pořady ve studiu moderovat. A na diváka čekají zajímaví hosté: Radek Bejbl, Vladimír Šmicer, Pavel Kuka, Stanislav Levý, účast přislíbili i Patrik Berger či Tomáš Ujfaluši.

„Jednáme i o slovenských hostech, měli by přijít Lubomír Moravčík nebo Ján Kocian,“ odtajňuje Kozohorský. A také upozorňuje na shrnutí dne, které divák najde pravidelně ve 23.30 a bude trvat 45 minut. „Kdo například nestihne odpolední přenos, může si nejzajímavější okamžiky v tomto čase vychutnat,“ dodává Černý.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud