Pavel Janega
14. června 2010 • 04:58

ANALÝZA: Pět bodů, proč Anglie zklamala

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před světovým šampionátem byli označeni za favority celého turnaje. Jenomže po utkání se Spojenými státy (1:1) z nich fotbalový svět už tolik nadšený není. Překvapivá remíza vystavila Angličany ještě většímu tlaku a je nutnost poukázat na to, proč k tomu vlastně došlo. Přinášíme pět klíčových bodů.



1. Hloupá chyba brankáře Greena
Leckomu je jasné, že u prvního bodu nic jiného být nemohlo. Chyba Roberta Greena dostala Angličany do kolen a pozměnila přepokládaný scénář utkání. Objevují se různé dohady o tom, zda mu míč uskočil, jestli nenabral vyšší rychlost na mokré trávě atd. atd. atd.

Podstatné ovšem je, že Green stál přesně tam, kde stát měl, a tudíž střelu chytit. Neexistuje omluva pro to, jak nastavil ruce. Hned po střele bylo jasné, že bude mít problémy. Nejdůležitější je, že si gólman West Hamu chybu uvědomuje a nevymlouvá se. Jestli se objeví v brance i příště, to se odhadnout nedá. O změně ale kouč Fabio Capello určitě uvažuje.

2. Neviditelný Rooney
Angličané na něj spoléhají, protože lepšího útočníka momentálně nemají. Jenže tlak, který představoval veškerá očekávání, jakoby Wayne Rooney neusnesl. Gólově se neprosadil a kromě jedné střely, jež zaplavala těsně vedle levé tyče, amerického brankáře Tima Howarda nevylekal. Taky vybídl ke skórování Wrighta-Phillpse, jenomže ten gólem pohrdl.

Proč se Rooneymu nedařilo? Lví podíl na tom mají američtí stopeři, kteří odehráli životní zápas a na Rooneyho se do posledního detailu připravili. Možná forvard Albionu potřeboval první zápas na to, aby se na šampionátu rozkoukal. Každopádně je jasné, že do příštího utkání se musí zlepšit. Pokud to nedokáže, nezlepší se celá Anglie.

3. Nepovedené tahy Capella
Kdo nahradí kapitána Ferdinanda? To byla jedna z mnoha klíčových otázek, kterými se před utkáním zabývala britská média. Tajenku Capello vyřešil překvapivým nasazením Ledleyho Kinga. Že to bude zrovna on, napadlo málokoho, třeba i kvůli jeho zdravotním trablům v posledních letech. Už jeho nominaci kritizovala spousta odborníků a poukazovala na to, že je náchylný na zranění. To se potvrdilo. V první půli si poranil třísla a o přestávce musel střídat...

Takový James Milner šel z placu ještě dříve – po půlhodině hry. Na levé straně zálohy absolutně propadl: překážel Ashleymu Coleovi a ke všemu vyfasoval žlutou kartu. Poté, co mu Capello hlasitě vyčinil, se zdá, že se již na trávník jen tak nepodívá.

Rozhodčí domlouvá Milnerovi.Foto ČTK

4. Hořící střed pole
Můžou hrát vedle sebe Frank Lampard a Steven Gerrard? Tímto rébusem se zabývají Angličané už několik let, neboť zápasů, kdy si na hřišti překáželi, bylo hodně. Dlouho se proto snažili dávat Gerrarda na levý kraj zálohy, ovšem očekávané ovoce to nikdy nepřineslo. Dohromady je opět dal až Capello a svou taktikou dokázal neuvěřitelné věci. Klobouk dolů před tím, jak si najednou oba vyhovují směrem dopředu. Přesvědčil o tom Gerrardův gól i několik povedených útočných akcí.

Když ale došlo na bránění, bylo to mnohem horší. Anglii chyběl defenzivní štít, který by za Lampardem a Gerrardem „zametal“ tak, jak jsou na to zvyklí ve svých klubech. Ani jeden z nich není vyložený obranář, což bylo znát na každém americkém útoku středem hřiště. Není divu, že Capello již vyhlíží návrat uzdraveného Garetha Barryho, který se v dalším utkání pravděpodobně objeví v základní sestavě.

5. Pomalí stopeři
Stačilo, aby jeden Američan nabral rychlost, a anglická defenziva se topila v problémech. John Terry, Ledley King i vystřídavší Jamie Carragher potvrdili, že nejsou bůhvíjakými sprintery. Anglie se v minulosti uměla s rychlonohými fotbalisty vypořádat tím, že vzadu vždycky zůstával alespoň jeden krajní obránce. Ti ale za stavu 1:1 podporovali útok a často nechávali stopery na holičkách.

Každý, byť gólem nezakončený brejk Spojených států, dodával papírově slabšímu týmu sebevědomí a zjišťoval, že si proti velikánovi může dovolit prakticky cokoliv. V tomhle Angličané selhali a soupeřům ukázali, kudy může vést cesta k jejich brance – přes pomalé stopery.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud