25. června 2010 • 09:32

Konec obhájce: Italové získali medaili hanby

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před čtyřmi lety vystoupali Italové na Olymp, v Berlíně prožili zlatou noc. Teď však přišel těžký direkt. A navíc od podceňovaného Slovenska. Obhájci titulu se pakují už po základní skupině! Což se přihodilo teprve počtvrté v historii světových šampionátů.



Hrdá „squadra azzurra“ je na kolenou, kam ji poslala včerejší senzační porážka 2:3 s nováčkem mistrovství světa Slovenskem. Po ní se ponořila do smutku, spolu s ní celý Apeninský poloostrov. Šrámy ze šokujícího krachu asi jen tak nezmizí. Vždyť tři góly neinkasovali Italové na mistrovství světa od finálové porážky s Brazílií (1:4) v roce 1970 v Mexiku!

„Udělali jsme něco hanebného,“ sypal si popel na hlavu záložník Andrea Pirlo. „Nevyhráli jsme tady jediný zápas. Může za to každý z nás.“

PŘEHLED OBHÁJCE UMÍSTĚNÍ TITULU
2010 Itálie základní skupina
2006 Brazílie čtvrtfi nále
2002 Francie základní skupina
1998 Brazílie stříbro
1994 SRN čtvrtfi nále
1990 Argentina stříbro
1986 Itálie osmifi nále
1982 Argentina čtvrtf. skupina
1978 SRN semifi n. skupina
1974 Brazílie 4. místo
1970 Anglie čtvrtfi nále
1966 Brazílie základní skupina
1962 Brazílie zlato
1958 SRN 4. místo
1954 Uruguay 4. místo
1950 Itálie základní skupina
1938 Itálie zlato
1934 Uruguay nestartovala

Kouč Marcello Lippi ovšem vzal zodpovědnost za blamáž na svoji hlavu. „Beru všechno na sebe,“ oznámil strůjce triumfu z roku 2006 tichým hlasem na tiskové konferenci po utkání, aniž padl první dotaz.

„Když tým v tak důležitém utkání hraje se strachem v srdci a v nohách a není schopný rozvinout svoje možnosti, je to chyba trenéra. Mužstvo jsem nepřipravil dobře ani psychicky, ani takticky,“ kál se Lippi.

Jeho tým odjíždí z Jihoafrické republiky s tristní bilancí dvou bodů. Před nimi skončil i největší outsider turnaje z Nového Zélandu.

Přitom Italové měli mít cestu do osmifinále jistou, skupina F byla pokládána za papírově nejslabší. Jenže realita byla jiná. „Squadra azzurra“ se tak přidala k již vyřazeným vicemistrům světa Francouzům.

„Když jsme vyhráli mistrovství světa, dostali jsme všichni na krk národní medaile cti. Nyní to budou medaile hanby, což je v pořádku,“ podotkl Gennaro Gattuso. „Italský fotbal musí prozkoumat své svědomí. Dnes dopadl na dno,“ konstatoval hořce jeden z devíti zlatých pamětníků z Německa, kteří v Africe dostali příležitost k obhajobě. K ní však nedojde. Gattusova derniéra v národním týmu byla víc než smutná.

Podobně je na tom Lippi. „Představoval jsem si příjemnější loučení s reprezentací,“ podotkl kouč, kterého po šampionátu vystřídá Cesare Prandelli.

„Nemůžu říct, že jsme měli celé mistrovství vyhrát, ale přinejmenším jsme si měli počínat jinak. Jsem velmi zklamaný kvůli hráčům, italské federaci i celému italskému sportu. Beru na sebe všechnu zodpovědnost a přeji svému nástupci to nejlepší,“ dodal Lippi, který si hodlá od trénování odpočinout. V Itálii teď nikomu nějakou dobu určitě chybět nebude.

Nejlepší hráč Slováků Róbert Vittek, který vstřelil Italům dva góly, slavil po zápase se slovenskou vlajkou.
Nejlepší hráč Slováků Róbert Vittek, který vstřelil Italům dva góly, slavil po zápase se slovenskou vlajkou.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud