2. července 2018 • 10:44

V Anglii jásají: To je pavouk snů! Cestu do finále máme otevřenou

Autor: iSport.cz, apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Svědík: Baník, nebo Polsko? Pozor, horká je ale pořád i plzeňská stopa!
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistrovství světa v Rusku nabralo zajímavý spád. Boje ve skupinách zapříčinily, že pavouk mistrovství světa proti sobě poslal do jedné poloviny několik favoritů, zatímco do druhé části týmy, s jejichž případnou finálovou účastí se až tak nepočítalo. Navíc když domácí Rusko vyřadilo v osmifinále mistry světa z roku 2010 Španěly, zbyli v této části pavouka z širšího okruhu favoritů pouze Angličané. 



Pavouk vyřazovacích zápasů mistrovství světa by se dal rozdělit na dvě části. Jednu, ve které se sešla řada favoritů a druhou, ze které po vyřazení Španělska projde do finále jeden z týmů Anglie, Kolumbie, Rusko, Chorvatsko, Švédsko, Švýcarsko.

Z vývoje turnaje jsou nejvíce nadšení v Anglii, kteří po vyřazení Španělů cítí velkou šanci na úspěch. To potvrzuje i bývalý anglický reprezentační záložník Bryan Robson, který pro deník Daily Mail uvedl: „Anglie nikdy neměla větší šanci. Náš tým musí tuto výzvu na šampionátu zvládnout. Jako hráč bych byl zklamaný, kdyby se nám nepodařilo využít příležitost, která nyní před Anglií je." 

K situaci se vyjádřila i další anglická média. „Bláznivý turnaj udělal z Anglie favorita na postup do finále," hlásí BBC a pozadu nezůstal ani The Sun. „Anglická cesta do finále světového šampionátu. Španělská prohra s Ruskem otevřela novou cestu."

V historii mistrovství světa vypadla Anglie v play off vždy s některým z velikánů - s Německem (2010, 1990 a 1970), Portugalskem (2006), Brazílií (2002, 1962), Argentinou (1998 a 1986) a Uruguayí (1954). Navíc se jí nikdy nepodařilo ve vyřazovacím pavouku tým absolutní světové špičky porazit. V Rusku ji ale žádný z gigantů při cestě do finále stát nebude. Všichni jsou buď v druhé polovině pavouka, nebo už vyřazeni.

Program play off na MS 2018>>>


Naposledy se Anglie dostala do bojů o medaile v roce 1990. Cenný kov ale nezískala a skončila na 4. místě. Následujících šest šampionátů pro ni skončilo vždy dříve. Dvakrát ve čtvrtfinále (2002 a 2006), dvakrát v osmifinále (1998 a 2010), jednou v základní skupině (2014) a v roce 1994 se na závěrečný turnaj Angličané nepodívali vůbec, když neprošli kvalifikací. 

Tentokrát je ale vše jinak a Albion má v Rusku velkou šanci napravit neúspěch z posledního světového šampionátu v Brazílii, kde nepostoupil ze základní skupiny. V prvním kroku si tým Garetha Southgatea musí poradit s Kolumbií. V případě postupu narazí ve čtvrtfinále na vítěze duelu Švýcarsko – Švédsko, a pokud i tento zápas zvládne, potká v semifinále lepšího z dvojice Chorvatsko – Rusko. Takto papírově snadnou cestu do finále Angličané určitě neočekávali.

Na druhou stranu se nabízí otázka, zda přeci jen Anglie s podobným vývojem nekalkulovala. Do „slabší" poloviny pavouka jí totiž poslala prohra 0:1 s Belgií v posledním zápase základní skupiny. Tedy ve chvíli, kdy už bylo rozdělení týmů pro play off jasné a čekalo se jen na to, do jaké části půjde Anglie a do jaké Belgie. 

Právě Belgičané si nyní asi drbou hlavu. V osmifinále je sice čeká papírově slabší Japonsko, ale následně narazí na největší favority turnaje Brazilce, nebo na Mexiko, které v základní skupině prokázalo svou kvalitu zejména v duelu s Německem (1:0).

Jak vypadá pavouk MS před druhou polovinou osmifinálových soubojů? Jak vypadá pavouk MS před druhou polovinou osmifinálových soubojů?Foto iSport.cz

Levá polovina turnajového pavouka by se dala nazvat smrtelnou. Do čtvrtfinále v ní již postoupila Francie a Uruguay. O své místo mezi osmičkou nejlepších se ještě utkají Brazílie s Mexikem a Belgie s Japonskem. A to už v této polovině pavouka skončily týmy jako Argentina či Portugalsko.

Ať už do finále z pravé části projde právě Anglie, nebo někdo jiný ze sedmičky, která v této polovině pavouka zbývá, bude účast mužstva v posledním zápase světového šampionátu poněkud překvapivá. No řekněte, kdo z vás tipoval před turnajem, že si finále zahraje někdo z týmů jako Anglie, Kolumbie, Chorvatsko, Rusko, Švédsko či Švýcarsko?

Odpověď na otázku, kdo z těchto mužstev nastoupí na moskevském stadionu Lužniky k finálovému zápasu, se dozvíme ve středu 11. července, kdy je na programu semifinále této části pavouka. Levá polovina vrcholí o den dříve.  

Dele si před tiskovou konferencí zpříjemnili čekání šipkami.
Dele  si před tiskovou konferencí zpříjemnili čekání šipkami.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud