Radek Špryňar
14. prosince 2022 • 19:20

Chorvatsko řeší Modričův konec: Repre? Nepopsatelný druh lásky

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když v jednaosmdesáté minutě opouštěl trávník, diváci na obrovském stadionu Lusail vestoje tleskali. Chorvaté ronili slzy, Argentinci vyjadřovali respekt. Po Cristianu Ronaldovi si sen o titulu z mistrovství světa (asi) nesplní ani Luka Modrič. Před čtyřmi lety dostal „kostkované“ do neúspěšného finále proti Francii, v Kataru došlo na brzdění už v semifinále… Bude ikona Chorvatska pokračovat v národním tým? „Není dobrá chvíle o tom mluvit. Teď musíme vyhrát bronzovou medaili,“ pravil sedmatřicetiletý veterán po jednoznačné úterní porážce 0:3.



Už před šampionátem se v Chorvatsku dokola rozebíralo, zda katarská přehlídka fotbalových dovedností bude pro Luku Modriče posledním velkým turnajem v kostkovaném dresu. „Lidé se ptají, proč hraji za národní tým, místo abych se soustředil na svůj klub. Ale pro mě je to pořád něco speciálního. Neznám lepšího pocitu, než hrát za svou zemi. Rád bych pokračoval, dokud mě bude Chorvatsko potřebovat a dokud si budu myslet, že mužstvu mohu pomoct,“ rozněžnil se před boji v základní skupině.

Je logické, že k budoucnosti v reprezentaci se držitel stříbra z minulého šampionátu v Rusku, musel vyjádřit po porážce 0:3 s Argentinou v úterním semifinále. Hlavně pro chorvatské novináře jde o ústřední téma. Obzvlášť poté, co Modrič zvládl turnaj excelentně, a fanoušci se hromadně dovolávají pokračování. Exit čísla deset odmítají.

„Doufám, že neodejde a že se rozhodne hrát mistrovství Evropy.“

„Myslím, že Luka má čas. S jeho přístupem klidně může hrát i další mistrovství světa.“

„Modričovi je sedmatřicet, ale hraje, jako by mu bylo dvacet.“

To jsou výroky fanoušků z chorvatských médií.

Nechme tedy konečně promluvit samotného krále. Drobného kluka ze Zadaru, co učinil Chorvatsko hrdou zemí. „Vážně nevím, co bude dál. Ještě uvidíme. Nyní není dobrá chvíle o tom mluvit. Teď musíme vyhrát bronzovou medaili,“ vyjádřil se Modrič.

Obecně se očekává, že verdikt vynese v sobotu večer po utkání o třetí místo. Ale možná taky ne. Třeba si dá vítěz Zlatého míče z roku 2018 čas na rozmyšlenou. V Realu Madrid má povinnosti. Na špičkové úrovni a pod neúprosným tlakem hraje dlouhých čtrnáct let, kdy přišel do Tottenhamu z Dinama Záhřeb. Přitom nevypadá opotřebovaný. V Kataru zvládal ve vysokém tempu každé utkání. Vysilující čtvrtfinálový duel s Brazílií, který se rozhodl až v penaltovém rozstřelu, odehrál celý. Fyzicky je stále výborně připravený. „Hrát za Chorvatsko je pro mě svaté. Je to nepopsatelný druh lásky,“ vzkázal Modrič.

Elita Evropy se sejde v Německu v roce 2024, na startu turnaje bude Modriče dělit tři měsíce od devětatřicátých narozenin. Je snadné dopočítat, kolik mu bude, až začne mistrovství světa v Severní Americe v roce 2026.

Vyčkejme minimálně do soboty.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud