29. února 2012 • 13:03

Aréna je chloubou, vyprodáno ale nebude. Iry trápí krize

Autor: kap
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE, PŘÍMO Z DUBLINU | Když předloni Aviva Stadium slavnostně otevírali, zdála se Irům její kapacita 51 tisíc míst moc malá. Dnes večer se přitom na zápas s Českem zaplní jen ze dvou třetin. Irská ekonomika je v krizi, a pro Iry je tak fotbal až na posledním místě.



Po trávníku se míhají postavy v červených soupravách, nad hlavami jim na potemnělé obloze štěbetají rackové, ale jinak je tady téměř nadpozemské ticho.

Stačí přivřít oči a snadno podlehnete iluzi, že vás právě unesli mimozemšťané. Jen klid, nic se neděje - ve skutečnosti jen stojíte uvnitř futuristického Aviva Stadium, úchvatné dublinské arény, kde dnes čeští fotbalisté nastoupí proti domácímu Irsku.

„Nedá se to srovnávat s původním stadionem, který tady stál. Ale doufám, že se nezmění to hlavní - atmosféra, která tady byla vždy úžasná,“ rozhlédne se kolem sebe brankář Petr Čech.

Někdejší chátrající stadion Lansdowne Road, na kterém česká reprezentace nastoupila čtyřikrát, dnes připomíná vlastně už jen jedna drobnost. Pod nohama vám tady i dnes duní projíždějící vlaky. To všechno ostatní je ale jako z jiného světa.

Ultramoderní vnější plášť, skleněná střecha, která se „houpe“ jako obří vlna, aby domkům, které jsou na stadion zvenku nalepené, neubírala světlo. Nebo mohutné čtyřpatrové Neb tribuny, které se za jednou z branek prudce svažují, a tím otevírají výhled do dálky.

Luxusní aréna vyrostla v irské metropoli za tři roky, vyšla na 410 milionů eur (10,5 miliardy korun) a v provozu je teprve od května 2010.

Právě tady loni hráči Porta zvedli nad hlavu pohár pro vítěze Evropské ligy. Vzpomínáte? Mimochodem, branku, do které tehdy Falcao vstřelil vítězný gól Porta, tady už nenajdete. Portugalský klub ji totiž koupil na památku a převezl do svého muzea.

Ještě jedno číslo vás tady ohromí: 51 700 míst. Přitom právě kvůli kapacitě byl domácí stánek irské reprezentace dlouho pod palbou kritiky. Irským novinářům připadala příliš malá, zvlášť když o kus dál stojí více než osmdesátitisícový stadion Croke Park.

Aviva Stadium během úterního večerního tréninku české reprezentace. Ačkoliv se Irům zdála aréna zprvu malá, vyprodáno nebude.
Aviva Stadium během úterního večerního tréninku české reprezentace. Ačkoliv se Irům zdála aréna zprvu malá, vyprodáno nebude.

Jenže teď v Dublinu řeší úplně opačné problémy. Utkání s Českem téměř jistě vyprodané nebude, podle novináře Aidana Fitzmaurice z deníku Evening Herald dorazí „jen“ zhruba 30 tisíc fanoušků.

„Irská ekonomika je v krizi, je tady dvacetiprocentní nezaměstnanost a vstupenky jsou pro lidi drahé. Nemají peníze, aby teď utráceli za fotbal,“ vysvětluje Fitzmaurice. Jeho slova potvrzuje i taxikář, který nás na stadion veze. Přestože vstupenky zlevnila Irská fotbalové asociace na 20 eur. „Nešel bych na ten zápas, ani kdyby lístky dávali zadarmo. Jsou špatní a na šampionátu nevyhrají ani jeden zápas ve skupině,“ podrobuje svůj tým nelítostné kritice.

Má to však i druhou stranu mince. V Dublinu si spočítali, že pět zápasů ve fotbale a ragby ročně přinese strádající irské ekonomice až 250 milionů eur (6,3 miliardy korun). Bez ohledu na dnešní výsledek si tak český tým už jeden dobrý skutek může odškrtnout.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud