Stanislav Hrabě
7. ledna 2013 • 09:45

Prémie po 50 letech. Čech a spol. přispěli stříbrné partě z Chile

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Padesát tisíc korun pro každého. To je odměna, či snad zpětně vyplacené prémie, členům stříbrné party z mistrovství světa 1962 v Chile. K příležitosti 50. výročí jejich úspěchu jim tuto částku ze svého fondu věnují reprezentanti České republiky. „To bude hodně sudů piva,“ vítá nečekaný dárek Josef Masopust, držitel Zlatého míče nejlepšího fotbalisty Evropy za rok 1962.



Čeští účastníci světového šampionátu v Chile dostali od reprezentačních pokračovatelů hezký dárek - 350 tisíc korun jako odměnu k 50. výročí stříbrného vystoupení.

„V celém světě je normální, že se na legendy pamatuje. Jen my to pořád nemohli nějak uchopit,“ přiznává Karel Poborský, vicemistr Evropy 1996, nyní člen výkonného výboru FAČR a také předseda fondu reprezentace.

Když se objevil návrh využít kulatého jubilea úspěchu v Chile a věnovat žijícím legendám slušnou sumu na přilepšenou, všichni byli pro.

„Kluci okamžitě souhlasili a byli moc rádi, že něco pro ně mohou udělat. Uvědomují si, že na rozdíl od nich nejsou bohužel někteří zrovna v komfortní situaci,“ dodává Poborský.

„Moc mě těší, že si na nás vzpomněli hráči, kteří už také něco dokázali,“ přijímá tuto pozornost za všechny Josef Masopust.

Do fondu české reprezentace přispívají hráči pěti procenty z vyplacených prémií, pět procent dává i FAČR z výnosu z velkých turnajů. Na zasedání výkonného výboru nadnesl ideu odměnit Chilany Petr Voženílek, člen Pracovní skupiny pro historii a statistiku.

„Dlužíme jim mnohem víc,“ uznává jejich zásluhy. „Díky této generaci patřil československý fotbal v 60. letech mezi světové velmoci,“ připomíná.

„Škoda že se toho nedožilo mnoho našich spoluhráčů, kteří na úspěchu měli výrazný podíl,“ vzpomíná Josef Jelínek, nejmladší účastník finále proti Brazílii, na kolegy, kteří už nejsou mezi živými.

„Moc klukům děkujeme, je to od nich hezké gesto,“ posílá vzkaz Bílkově partě. „Vážíme si jich, že na nás nezapomněli,“ připojuje se Masopust. Původně měli peníze najít pod vánočním stromečkem, ale administrativní povinnosti, neboť fond je nezisková organizace a musí vše projít přes darovací smlouvu, výplatu pozdržel.

„To nevadí, i tak je to hrozně příjemné,“ neláme si s tím hlavu Jelínek. „S dědkama si sedneme a něco pro ty hodné kluky taky připravíme,“ slibuje, že dobrý skutek českých reprezentantů nezapadne.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud