Jan Malý
3. září 2014 • 04:50

Vrba hledá sestavu na Nizozemce. Koho vyšle do přípravy s USA?

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

ČESKO – USA 20:15 ONLINE | Národní tým pod vedením Pavla Vrby se chystá na čtvrtý a zároveň poslední pokus „nanečisto“. Dnes na Letné v přátelském utkání proti USA budou Češi hledat nejen pohodu před vstupem do kvalifikace o mistrovství Evropy proti Nizozemsku, ale zároveň i sestavu, v jaké příští týden proti bronzovým medailistům z nedávného světového šampionátu vyrukují.



Osa českého týmu se rýsuje poměrně zřetelně. V bráně Petr Čech, na krajích obrany Pavel Kadeřábek a David Limberský, v záloze Vladimír Darida a Tomáš Rosický, v útoku Matěj Vydra. Tito hráči by neměli chybět v základní jedenáctce jak dnes v přípravném utkání proti USA, tak následně proti Nizozemsku, s nímž reprezentační výběr příští týden zahájí kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy v roce 2016 ve Francii.

Trenér národního mužstva Pavel Vrba přiznává, že už má v hlavě některé hráče, se kterými jistě počítá od první minuty proti Nizozemcům. Zároveň připouští otazníky. Sestava, již dnes vyšle proti osmifinalistovi nedávného mistrovství světa, se ale může hodně blížit jeho ideálu.

„Samozřejmě bychom se chtěli stabilizovat a po třech zápasech bychom měli mít svou tvář. Nebudu tvrdit, že sestava, která nastoupí od začátku, bude hrát i proti Nizozemsku. Ale určitě musíme vycházet z toho, že se hráči potřebují trochu sehrát, potřebují být v nějaké pozici, aby o sobě věděli,“ říká Vrba před dnešním utkáním.

Vrba: USA a Nizozemsko? Podobný přechod do útoku
Video se připravuje ...

Kde může mít Vrba nejasnosti? Zaprvé ve stoperské dvojici. V předchozích třech utkáních s Norskem, ve Finsku a s Rakouskem inkasovalo české mužstvo vždy po dvou gólech. „A to je hodně, musíme to zlepšit,“ ví Vrba.

Ani v jednom z těchto duelů nehrála obranná čtveřice ve stejném složení. Stabilní vysoká výkonnost by měla zajistit místo v sestavě krajním obráncům Pavlu Kadeřábkovi napravo a Davidu Limberskému nalevo. Dva stopeři by měli vzejít z trojice Marek Suchý, Michal Kadlec a Václav Procházka. Pod Vrbou spolu nejvíce času na hřišti strávili Suchý s Kadlecem, kteří společně odehráli dva poločasy. I to může být jeden z faktorů, který může rozhodnout o jejich dnešním nasazení. 

V záloze se počítá s Tomášem Rosickým coby tradičním velitelem české hry, jehož by měl podporovat Vladimír Darida. Trojlístek ve středu hřiště by měl doplnit jeden z tria Petr Jiráček, Tomáš Hořava a Lukáš Vácha. Nejvíce zkušeností má Jiráček, který však včera narychlo odcestoval do Hamburku kvůli narození svého syna. Ale ještě večer se vrátil zpět a bude plně k dispozici. Může nastoupit a Vrba doufá, že ho tento příjemný zážitek vybudí k ještě lepšímu výkonu.   

Otázkou je, jak kouč poskládá kraje zálohy. V dobré formě jsou oba hráči z levé strany – Ladislav Krejčí a Václav Pilař. Je možné, že Vrba nasadí oba, přičemž Pilaře by mohl využít napravo. Pokud bude hrát jen jeden z nich, nabízí se buď Milan Petržela, nebo Bořek Dočkal, jenž zatím nastoupil jako jeden ze tří hráčů ke všem třem utkáním pod Vrbou v základní sestavě. S ním ještě Limberský a Vydra, který by měl zaujmout místo v útoku. Jistá je pozice brankáře Petra Čecha.

Ať už dnes Vrba pošle na hřiště jakoukoliv sestavu, zkouška na Nizozemce bude ze zápasu cítit. „Vím, co bychom chtěli hrát s Holanďany. Přiznám se, že určitě jistou část utkání budeme chtít, aby to tak nějak vypadalo. Samozřejmě nebudu tvrdit, že vyzkoušíme úplně všechno, něco budeme trénovat i další dny, ale řád a nějaké prostorové věci v defenzivě se budeme snažit vylepšit,“ naznačuje kouč, jenž si pochvaluje prostor pro pilování taktických věcí v dalších dnech.

 A také pro výběr sestavy, s Nizozemci se hraje v úterý.

Kiki a Maki vyzkoušely Petra Čecha, kopaly na něj penalty
Video se připravuje ...

Trenér USA Klinsmann chválí: Rosický je výjimečný hráč
Video se připravuje ...

PRAVDĚPODOBNÁ SESTAVA ČESKA PROTI USA
Čech - Kadeřábek, Suchý, M. Kadlec, Limberský - Darida, Jiráček - Pilař, Rosický, Krejčí - Vydra.

Petr Čech si vyzkoušel zachytat penalty Kiki a Maki
Petr Čech si vyzkoušel zachytat penalty Kiki a Maki

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud