Jan Podroužek
25. května 2015 • 04:58

Áčko versus Lvíčata. Budou na domácím EURO chybět opory?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velmi jemně řečeno, diplomacii zdar. Dva hlavní reprezentační výběry dnes mají nominační tiskovky. Áčko před kvalifikací na Islandu, jednadvacítka zveřejňuje širší kádr pro soustředění v rakouském Kaprunu. Do domácího EURO schází tři týdny a kousek. Na forhont přichází handly s hráči mezi oběma výběry a mezi kluby. V rukavičkách to prý nebude.



Největší fotbalový turnaj, jaký Česko vůbec může uspořádat, se razantně přiblížil. Jednadvacítka už pomalu balí kufry na desetidenní soustředění. Jenže na něm jí s vysokou pravděpodobností bude scházet spousta opor. Zcela logicky, áčko totiž má před veledůležitým bojem na Islandu. Jenže absence se nejspíš budou týkat i samotného šampionátu.

Tým Pavla Vrby hraje na severu 12. června. Přesně pět dní předtím, než rozjedou lvíčata mistrovství Evropy proti Dánsku. Je to nepříjemný kalendářní střet, na druhou stranu takový, s nímž se perou i třeba Angličané.

Pro kvalifikaci o dospělé EURO Vrba téměř jistě nepomine sparťanského beka Pavla Kadeřábka, nejistota je kolem spoluhráče Ladislava Krejčího a Václava Kadlece. Všechny tři má v hlavě i kouč jednadvacítky Jakub Dovalil. Jestli po nich trenér áčka sáhne, těžko odjede trojice tužit partu a šponovat formu prvního června do Kaprunu.

Vrba, nebo Dovalil?

Přesto, pokud se ve Vrbově nominaci objeví, nezabrání to tomu, aby tahle jména přečetl i Dovalil. Ten bude zveřejňovat širší seznam hráčů, tedy takový, z něhož pak bude osekávat před oficiální nominací pro EURO. UEFA zúčastněným svazům posunula termín zveřejnění užšího seznamu ze třetího června na sedmého.

Jistě se tedy stane, že ho Dovalil vyřkne na rakouském kempu. Tam je česká jednadvacítka od prvního do desátého června. Pravděpodobné ale je, že si 41letý kouč bude muset některé hvězdy odpustit. Zdroje Sportu hovoří o tom, že především u Kadeřábka je proti jeho startu na EURO i mateřská Sparta, hlavně kvůli blížícímu se obchodu s německými zájemci o mladého obránce.

Letenský klub chce mít navíc oporu prvotřídně nachystanou na kvalifikaci o Ligu mistrů, pokud ji dokáže udržet do té doby v kádru. Situace u Krejčího může být velmi podobná, o něj prý nezmrzl zájem v Itálii.

Otazník kolem Vydry

Silné turbulence se ale objevují ještě u jednoho jména. U Matěje Vydry. Útočník Watfordu by díky své formě zejména v závěru sezony druhé anglické ligy o pozvánku do áčka nejspíš nepřišel.

Jenže nováček Premier League začíná přípravu během českého EURO, klub nestojí o komplikace s Vydrovou přípravou a odmítá ho uvolnit pro turnaj. Zakazuje mu i přípravu s některým z českých ligových mužstev kvůli obavám ze zranění. Mladý střelec je skoro měsíc bez tréninku a tím se stává pro Vrbu „zajícem v pytli“. I pro Dovalila. „Už teď cítím, že jsem herní pohodu ztratil,“ přiznal na konci minulého týdne Vydra v Právu.

Pohoda opravdu končí. Na scénu přichází manažerské dovednosti a lidská schopnost komunikace mezi manažery Dušanem Fitzlem a Jaromírem Šeterlem a trenéry Pavlem Vrbou a Jakubem Dovalilem. A zároveň jednání se zaseknutými kluby.

Áčko hraje o kontinentální šampionát, který se koná příští rok ve Francii. Jednadvacítka má ten svůj před nosem.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud