Matěj Karmazín
7. září 2018 • 12:15

Unikátní rozlučka v Nizozemsku! Sneijder seděl v gauči na hřišti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Gauč, televize a posezení s rodinou. To vše uprostřed fotbalového stadionu. K čemu tak nezvyklé kulisy? S dresem národního týmu se ve čtvrtek rozloučil záložník nizozemské reprezentace Wesley Sneijder, když odehrál hodinu v přípravném utkání proti Peru. Domácí po úspěšném obratu a dvou trefách Memphise Depaye zvítězili 2:1, hvězda s desítkou na zádech si tak své „sbohem“ mohla užít.



Další úctyhodná reprezentační kariéra je u konce. Sneijder za Nizozemsko odehrál 134 zápasů, nikdo jiný v historii tamního fotbalu nemá víc startů. Během nich vstřelil jednatřicet gólů, jeho celkový přínos však byl nevyčíslitelný.

Patřil k hlavním lídrům týmu, který na světovém šampionátu 2010 vybojoval stříbrné medaile, ve sbírce má i bronz z mistrovství o čtyři roky později. A na EURU 2008 se dostal do nejlepší sestavy celého turnaje.

Zkrátka velký pojem. Ve čtyřiatřiceti letech už ale nadešel čas uvolnit místo nastupující generaci. Hodně tomu napomohl jeho lednový odchod do Kataru, kde bývalý hráč Ajaxu Amsterdam, Realu Madrid, Interu Milán či Galatasaray aktuálně kope trochu stranou pozornosti za celek Al Gharráfa. Reprezentační trenér Ronald Koeman mu i proto na jaře naznačil, že za těchto okolností už dá v nároďáku více prostoru mladším hráčům.

Osobnost Sneijderovy velikosti si ale zasloužila ještě naposledy pozdravit diváky. Přátelský duel s Peru pro to byl ideální příležitostí. „Přesně takhle jsem si to přál, rozloučit se v zápase a před vlastními fanoušky,“ říkal šikovný záložník. Ve čtvrtek se mu přání splnilo.

Do arény Johana Cruijffa v Amsterdamu vyběhl v základní jedenáctce s kapitánskou páskou na ruce, slavnostní atmosféru rozlučky ale brzy úvodním gólem z rohu lehce zkazil Peruánec Aquino. Po hodině hry však vyrovnal Depay a Sneijderův čas nadešel. Objal se se spoluhráči a za bouřlivých ovací stojících tribun přepustil své místo Quincymu Promesovi. „Wesley, díky!“ burácela aréna.

Wesley Sneijder se svojí manželkou při rozlučkovém zápase za nizozemskou reprezentaci
Wesley Sneijder se svojí manželkou při rozlučkovém zápase za nizozemskou reprezentaci

Sneijder neskrýval dojetí, a pak jen těžko hledal slova. „Je to pryč, je konec. Můj poslední zápas v oranžovém dresu… Všechno musí jednou skončit,“ podotkl. Jeho rozlučkový večer ovšem ještě zcela u konce nebyl. Nejprve se podruhé v utkání trefil Depay a Nizozemci se mohli radovat z vítězství 2:1.

Na Sneijdera poté ještě čekalo překvapení. Ve středovém kruhu vznikl jakýsi improvizovaný obývací pokoj, čtyřiatřicetiletý fotbalista se s rodinou usadil na gauč před televizi a sledoval nejlepší momenty své bohaté reprezentační kariéry. „Užil jsem si každou sekundu na hřišti. Jsem velmi šťastný, že jsem měl šanci se ještě jednou naposledy ukázat fanouškům,“ prohlásil, když bylo definitivně po všem.

Prostřednictvím sociálních sítí se s ním loučili i bývalí spoluhráči, třeba parťák z úspěšné zálohy Rafael van der Vaart. „Blahopřeju k neuvěřitelné reprezentační kariéře. Cítím hrdost, že jsem s tebou mohl za Nizozemsko odehrát tolik zápasů,“ napsal na Twitter. Poděkování přidal i obránce Daley Blind nebo záložník Promes, který Sneijdera při rozlučce vystřídal. „Díky za všechno, maestro! Skvělý hráč na hřišti a úžasná osobnost mimo něj,“ vysekla mu nejnovější posila Sevilly poklonu.

A na otázku, kdo Sneijdera nahradí v nizozemské kabině, měl špílmachr jasnou odpověď. „Symbolicky jsem předal svůj dres Depayovi,“ pochválil střelce dvou čtvrtečních branek. „Všem ukázal, jak dobrý aktuálně je, doufám, že bude tímhle způsobem pokračovat. V národním týmu si ho užijeme,“ dodal Sneijder. On už u toho ale bude jen jako divák. 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud