Jonáš Bartoš
7. listopadu 2022 • 16:20

Reprezentace je i bez hráčů Plzně. Zdraví musí být priorita, říká Kolář

Vstoupit do diskuse
10
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nominace české reprezentace pro přípravné duely s Faerskými Ostrovy (středa 16.11. v Olomouci) a v Turecku (sobota 19.11. v Gaziantepu) bude také bez hráčů Viktorie Plzeň. Český mistr v pondělí odpoledne oznámil, že své hráče pro národní tým neuvolní. „Musíme brát ohled na zdraví hráčů,“ vysvětlil sportovní ředitel Plzně Daniel Kolář.



Plzeň následuje rozhodnutí Sparty, která hráče neuvolnila kvůli kolizi s termínem pohárového utkání MOL Cupu proti Baníku Ostrava. Viktoria zase rozhodla kvůli extrémnímu programu svého týmu a riziku zranění klíčových opor, které mohly být do reprezentace povolány.

„Od startu sezony jsme absolvovali obrovskou porci 27 zápasů, což znamená odehrání utkání každý čtvrtý den. V tuto chvíli máme velmi početnou marodku a sezonu dohráváme s velkým rizikem případných dalších zranění,“ sdělil sportovní ředitel Viktorie Daniel Kolář.

Z plzeňského kádru nominace v minulosti dostávali Jindřich Staněk, Milan Havel, Václav Jemelka, Lukáš Kalvach a Adam Vlkanova, v úvau připadali také Pavel Bucha nebo Tomáš Chorý. Radim Řezník, Jan Kopic, Jan Kliment a Jan Sýkora, kteří mají také zkušenosti s národním týmem, jsou aktuálně zranění.

„Musíme brát ohled na zdraví hráčů a zmíněné období maximálně využít pro regeneraci, doléčení a rekonvalescenci. Rozhodli jsme se tedy využít práva klubu a pro tento sraz hráče ze zmíněných důvodů neuvolnit,“ dodal Kolář.

Plzeň završuje extrémně náročnou polovinu sezony, která odstartovala už v červenci vstupem do druhého předkola Ligy mistrů. Z náročné kvalifikace se prokousala až do hlavní soutěže, kde zažila konfrontaci s Bayernem, Interem a Barcelonou. K tomu hrála MOL Cup, kde vypadla hned na úvod s Hlučínem, v lize má za sebou už čtrnáct zápasů a před sebou středeční dohrávku s Brnem a závěr podzimu v Ďolíčku proti Pardubicím.

„Hrát za nároďák je pro hráče i nás velkou poctou, bohužel termínová listina je tuto sezonu vzhledem k mistrovství světa v Kataru extrémně nahuštěná. U hráčů, kteří připadali v úvahu pro nominaci, jsme přihlédli i k doporučení našich lékařů. Zdraví hráčů musí být naše priorita,“ zdůraznil Kolář.

Nonimaci národního týmu oznámí trenér Jaroslav Šilhavý v úterý dopoledne v Olomouci. Plzeň v rozhodnutí neuvolnit hráče následovala Spartu, která potřebuje mít k dispozici své opory na utkání MOL Cupu proti Baníku Ostrava.

„Některé kluby sice svoje hráče neuvolní, a informovaly v tomto duchu FAČR, navíc některé nečeká soutěžní zápas. Naopak řada klubů vnímá reprezentaci jako čest a pro listopadové zápasy hráče uvolní,“ napsal mimo jiné ve svém stanovisku FAČR.

Stanovisko FAČR k nominacím reprezentací na listopadový termín

Fotbalová asociace České republiky reaguje na rozhodnutí některých klubů neuvolnit hráče pro potřeby reprezentačních výběrů pro listopadový termín. Povinnost odehrát v listopadovém termínu přípravné zápasy vyplývá z pravidel UEFA, přestože tato utkání nejsou součástí mezinárodního kalendáře FIFA, podle kterého je povinnost hráče pro reprezentační účely uvolnit.

UEFA již zastřešuje právě i přátelská utkání, proto v tomto termínu hrají přípravu téměř všechny evropské týmy, ať již účastníci či neúčastnící MS v Kataru. FIFA navíc nedávno konstatovala, že podporuje účast hráčů na těchto přípravných zápasech, a apelovala v tomto směru na kluby, aby své hráče uvolnily.

Některé kluby sice svoje hráče neuvolní, a informovaly v tomto duchu FAČR, navíc některé nečeká soutěžní zápas. Naopak řada klubů vnímá reprezentaci jako čest a pro listopadové zápasy hráče uvolní.

Zástupci Fotbalové asociace i reprezentačních výběrů opakovaně jednali se všemi zainteresovanými stranami a hledali vhodný kompromis i vzhledem k úřednímu termínu osmifinále MOL Cupu. Některé kluby svá utkání MOL Cupu ve shodě přeloží, některé trvají na úředním termínu.  

FAČR by zároveň chtěla poděkovat všem klubům, včetně těch zahraničních, které hráče pro potřeby reprezentací v listopadovém termínu uvolní. Reprezentační výběry „A“ a „U21“ oznámí své nominace v úterý 8. listopadu.

FC Viktoria Plzeň Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud