Jonáš Bartoš
11. listopadu 2009 • 15:47

Šmicer: Pod Košťálem nám to šlapalo

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Slovácko - Sparta: Kuchta utekl do sóla a přeloboval Fryštáka. Senzační gól, 0:1
SESTŘIH: Teplice - Liberec 2:0. Rozhodl Fila, strach o Kulenoviče
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě v pondělí se bil za prvoligovou Slavii, ve středu už před novináře předstoupil v nové funkci manažera české reprezentace. Vladimír Šmicer doufá v lepší budoucnost národního mužstva. Inspiraci hledá u Olivera Bierhoffa, ocenil však i Vlastimila Košťála.



"Jsem rád, že tady můžu sedět. Doufám, že všechno klapne a nám se bude dařit," věří novopečený člen vedení národního celku.

Vladimír Šmicer prožívá hektické dny. Sotva dva dny po ukončení hráčské kariéry si zvyká na novou roli. Upocený dres a špinavé kopačky vymění za perfektně střižený oblek s naleštěnými polobotkami a bude se starat o blaho české reprezentace.

Od svazu už dostal notebook, telefon i další technické vybavení. Jen o kancelář se musí dělit s trenérem Bílkem a vedoucím mužstva Jaroslavem Dudlem."Většinu realizačního týmu i hráče dobře znám, přivítání pro mě bylo jednoduché," pochvaloval si Šmicer první chvíle v roli manažera reprezentace.

Vladimír ŠmicerFoto Pavel Mazáč Sport


Na tiskové konferenci ocenil práci Vlastimila Košťála, který manažera reprezentace dělal v minulosti. "Košťál měl velké kompetence, řídil celý svaz i národní mužstvo. Často jednal na vlastní pěst, já chci pracovat více kolektivně. Na druhou stranu to byl velký profesionál, jako manažer svoji práci odváděl dobře," uznal schopnosti rozporuplné osobnosti českého fotbalu.   

Koštálovy jiné kroky v čele svazu komentovat nechtěl. "Za věci mimo reprezentaci ho hodnotit nechci. Z pozice hráče ale musím říct, že nám vytvářel dobré podmínky a jako mužstvo jsme pod ním byli spokojení."

V roli manažera Šmicer hledá inspiraci u Olivera Bierhoffa, který stejnou funkci vykonává u německé reprezentace. "Bierhoff je ve funkci hodně vidět, pro německý tým odvádí perfektní práci. Přál bych si, abych byl platný českému týmu stejně," přeje si jeden z nejúspěšnějších fotbalistů české historie.

Vladimír Šmcer přichází na tiskovou konferenci. Doprovod mu dělá trenér Michal Bílek a svazový mluvčí Petr SvěcenýFoto Pavel Mazáč Sport


Dotazly padaly i na úkoly, které fotbalovou legendu v nové funkci čekají. "Určitě budu hodně spolupracovat s trenérem Bílkem. Chci být Michalova pravá ruka, jeho přání pro mě bude rozkazem," naznačil Šmicer.

Jeho práce spočívá hlavně v servisu pro národní tým. "Spolu s Petrem Svěceným vytvoříme koncepci v oblasti styku s médii, ve spolupráci s Vlastimilem Dudlem budu mít na starosti zařizování hotelů, dohadování přátelských zápasů a dalších drobností. Cílem je vytvořit hráčům maximální komfort k tomu, aby mohli odvádět co nejlepší výkony."

A co mu do nové role popřál tchán Ladislav Vízek, který Šmicrovi odchod z fotbalových trávníků rozmlouval? "Láďa ví, že pro mě fotbal znamená hodně a je rád, že u něj můžu zůstat. Do téhle funkce by mě asi nedal, moc rad jsem od něj neslyšel. Snad jen, abych zůstal stejný jako na hřišti. A to je přesně moje krédo," uzavřel Šmicer.

Vladimír Šmcer přichází na tiskovou konferenci. Doprovod mu dělá trenér Michal Bílek a svazový mluvčí Petr Svěcený
Vladimír Šmcer přichází na tiskovou konferenci. Doprovod mu dělá trenér Michal Bílek a svazový mluvčí Petr Svěcený

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud