Pavel Kalouš
12. září 2011 • 04:44

Volba předsedy FAČR: Buď Rajchl, nebo fraška a pat

Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vítězství Jindřicha Rajchla, nebo fraška a volební pat. Pouze dva scénáře by měla mít páteční volba nového šéfa českého fotbalu. Deník Sport zmapoval situaci ve fotbalovém zákulisí – a výsledek? Největším soupeřem Rajchla je paradoxně chybný volební řád, kvůli němuž zatím hrozí, že hlasování ani nezačne.



Jeden slibuje více peněz pro regionální fotbal, druhý nabízí do každého okresu dva lístky na zápas Plzně s Barcelonou. Úsměvné? Kdepak. Nedostatkové vstupenky by se ve volbě předsedy Fotbalové asociace mohly stát trumfem Jindřicha Rajchla.

„Není to ve smyslu: Dejte mi hlas, já vám dám lístek na Barcelonu,“ hájí se Rajchl. „Tvrdím, že lidé, kteří dělají zadarmo pro fotbal, by měli mít nějaké výhody. Svaz by se bez ohledu na výsledek voleb měl o tyhle lidi starat,“ dodává.

Čtyři dny před mimořádnou valnou hromadou, na které by měl být zvolen nástupce Ivana Haška, jde do tuhého. Povede český fotbal Miroslav Pelta, nebo Jindřich Rajchl?

„Jsem přesvědčen, že na 99 procent vyhraje Rajchl,“ říká Martin Šifalda, dosud neznámý rozhodčí ze severních Čech, který je třetím kandidátem.

Šifaldu však podpořil jen jeden okresní svaz, což nestačí, proto je téměř jisté, že o jeho jméně delegáti ani nebudou hlasovat.

Šifaldova slova potvrzuje i rozdíl v počtu nominací obou jeho soupeřů. Pelta totiž dostal 23 nominací, zatímco Rajchla podpořilo 65 klubů, krajů a okresů. V tajné volbě sice může být všechno jinak, už teď je ale patrné, že navrch bude mít Rajchl.

„Řekl bych, že mám velkou šanci vyhrát,“ přiznává favorit voleb. „Mluvil jsem s delegáty, mám to zmapované, takže vím, kdo mi dá hlas. Myslím, že mám větší podporu, než pan Pelta,“ říká současný místopředseda, který byl pravou rukou Haška.

Podle současného rozložení sil platí, že za Peltou stojí především profesionální kluby první a druhé ligy včetně Sparty a Slavie. Jenže Rajchl má v rukávu větší trumfy – podporu mistrovské Plzně a amatérského fotbalu, kterou mu pomáhá zařídit Roman Berbr.

Šéf Plzeňského krajského svazu a muž, na kterém v minulosti několikrát ulpěl korupční stín, stál v minulých volbách za Haškovým triumfem a rád o sobě prohlašuje, že vyhraje ten, koho podpoří on. Rajchl si tedy může mnout ruce.

„Od začátku je jasně dané, že to bude Rajchl. Kandidatura pana Pelty to jen zdramatizovala,“ říká Tomáš Trucha z Baníku Ostrava, který zná situaci mezi moravskými delegáty.

Dobře si to uvědomuje i Pelta. „Jindra je už v současném výkonném výboru, má vybudované určité vztahy, takže náskok má. Nezačínali jsme na stejné startovní čáře. Navíc jsem se dlouho věnoval Jablonci a v nižších patrech jsem se tolik nepohyboval. Tam si nejsem moc jistý,“ připouští.

Přesto jablonecký boss věří, že svůj handicap smaže. „Ještě před dvěma týdny jsem si říkal, že to bude hodně složité, abych měl vůbec šanci. Ale teď cítím, že se každým dnem moje pozice posiluje,“ tvrdí Pelta.

Má to jeden háček. Silná podpora nakonec může být oběma k ničemu. Kvůli změně stanov totiž hrozí, že valná hromada skončí jednou velkou hádkou a fraškou.

Pokud by volby dospěly až do třetího kola, v něm by podle současných pravidel hlasovala už jen komora, která má ve volbách svého kandidáta. A protože jsou Pelta i Rajchl považováni za kandidáta české komory, moravští delegáti se teď bouří.

„Ani jedna z komor nesmí být vyšachována. Pokud s tím nic neuděláme, dovedu si představit, že bude moravská komora volby bojkotovat a hlasovat se vůbec nezačne,“ předvídá první místopředseda za Moravu Dalibor Kučera.

Narychlo chce proto svolat mimořádný výkonný výbor a domluvit se na změně volebního řádu. „Jediné, co si přeju, je, aby měl v pátek český fotbal nového předsedu. Nechci být zastupujícím předsedou dalších dvacet let,“ dodává Kučera.

Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud