14. září 2011 • 14:11

Pelta: Moje šance na předsedu FAČR jsou den ode dne větší

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Miroslav Pelta je přesvědčen, že jeho šance stát se předsedou Fotbalové asociace České republiky (FAČR) je den ode dne větší a stoupá s počtem návštěv delegátů v regionech. Zkušený jablonecký funkcionář je před páteční volbou optimistou a věří, že počáteční náskok svého největšího rivala Jindřicha Rajchla už zlikvidoval.




Od chvíle, co Ivan Hašek v červnu oznámil rezignaci, je za suverénně největšího favorita na předsedu považován dosavadní druhý místopředseda Rajchl.

"Měl jsem pozdější start, nějaký čas jsem se rozhodoval, zda do toho půjdu. Ale dva dny před volbou z toho mám dobrý pocit, moje naděje nejsou vůbec špatné. Pokud bych tomu nevěřil, do volby bych ani nešel," řekl Pelta v rozhovoru pro ČTK.

K optimismu ho vedou schůzky s delegáty páteční valné hromady. "Především jednání na Moravě mě potěšila, ale stojí za mnou i hodně klubů první a druhé ligy," naznačil, odkud čeká největší podporu.

Paradoxně především mezi kluby z nejvyšší soutěže mu prý pomohla druhá strana. Především pak prohlášení plzeňského majitele Tomáše Paclíka, který podporuje Rajchla, že v případě Peltova zvolení Viktorii Plzeň okamžitě prodá. Paclík to sice později dementoval, ale na fotbalové scéně si získal hodně kritiků.

"Kampaň podle mě s výjimkou tohoto výroku byla vedena korektně, ale nakonec mi rozhodně Paclík neuškodil," rýpl si Pelta do západočeské kliky, v níž vedle šéfa plzeňského klubu figuruje především někdejší rozhodčí Milan Berbr, podle mnohých vládce fotbalového zákulisí.

Pelta má jasno i v tom, co jsou jeho trumfová esa. "Fotbal znám ze všech stran. Od nejnižších soutěží, přes regionální problematiku po reprezentaci, vedení svazu a jeho financování," připomněl, že za ním na rozdíl od jeho mladšího konkurenta stojí léta práce.

Méně hrdý je na to, že se nechal zatáhnout díky odposlechům do korupční aféry, ovšem jedním dechem připomíná, že nikdy nebyl z nekalého jednání obviněn.

Má jasno o tom, kam by nasměroval svoje úsilí po zvolení. "Nejdříve bych začal makat na podpoře reprezentace. Jednoznačně nejdůležitější pro náš fotbal je aktuálně postup na mistrovství Evropy. A také bych se snažil ukončit všechny aféry počínaje kauzou Bohemians či dozvuky loňského korupčního skandálu. Hned nato bych se vrhnul na jednání se soukromým i státním sektorem, abychom zajistili dostatek peněz pro celý fotbal," vysvětlil šestačtyřicetiletý kandidát.

Prioritu naopak nemá podle něj osamostatnění ligy, kde je strategie klubů jasná: docílit vznik smlouvy, na jejímž základě bude profesionální fotbal působit.

"Na tom se jistě domluvíme, tam k žádnému konfliktu nedojde," řekl Pelta. Nepřemýšlel ani o tom, jak se jeho příchod podepíše na chodu sekretariátu.

"Předsedou ještě nejsem, musel bych se seznámit s náplní jednotlivých zaměstnanců. Rozhodně ode mě nelze čekat nějaké čistky," vzkázal na Strahov, kde před volbou nového svazového šéfa tradičně panuje nervozita.

Aby nebyl nadále spojován s Jabloncem, hodlá převést všechny svoje akcie na tamní občanské sdružení. Nemá obavu, že severočeský klub začne uvadat, jak se to stalo v první polovině minulého desetiletí, kdy odešel do Sparty.

"Je tu dostatek schopných lidí. Kolega Rezák by mohl klub s přehledem vést, zkušeností z dob působení ve Fortuně má dostatek," odtajnil jméno muže, na kterém by bylo prodloužit úspěšné jablonecké období.

Ještě před podporou uvnitř klubu však musel pro svou kandidaturu získat rodinu. "Nebylo to vůbec jednoduché, rozhodně z toho nejásali. Ale když jsem přesvědčil manželku, začali mě podporovat a stojí za mnou," vysvětlil, že jeho nejbližší se už začínají smiřovat s tím, že bude fotbalu obětovat ještě více času než dosud.

V duchu svého kréda, s nímž do kandidatury jde. "Chci být prospěšný všem - od okresu po reprezentaci. Mým cílem je, aby lidé v českém fotbalu neměli pocit, že tu jsem jen pro podporu profesionálního fotbalu a národního týmu," prozradil Pelta svoji vizi.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud