Stanislav Hrabě
5. února 2012 • 13:55

VIDEO: 3 góly, 2 asistence. Takhle v Arsenalu řádí Van Persie!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo je králem kanonýrů? Tedy těch londýnských, z Arsenalu FC? Odpověď je jednoznačná: nizozemský útočník Robin van Persie. Proti Blackburnu (7:1) vstřelil tři góly a s 22 zásahy vede tabulku nejlepších střelců anglické Premier League.



Nijak se nenadřel a vstřelil tři góly. Všechny zblízka, dva zcela do prázdné branky. Nebývalý prostor měl nizozemský útočník Robin van Persie v utkání Arsenal-Blackburn 7:1 a tak trestal.

V anglické lize zaznamenal svůj druhý hattrick. Celý zápas odehrál za vítěze i český záložník Tomáš Rosický.

Van Persie byl megastar zápasu, další dvě trefy ještě připravil spoluhráčům. „Když mu necháte v pokutovém území tolik místa, tak to je smrtelné,“ káral na tiskové konferenci hosty trenér domácího týmu Arsene Wenger. „Robin se dobře připravil a pak řádil,“ shrnul krátce nebývalý počinek svého svěřence. „Budu okolo něj stavět mužstvo,“ slíbil mu pevnou pozici.

„Bylo to strašné odpoledne,“ hořekoval Steve Kean, trenér Blackburnu. Za stěžejní moment považoval 43. minutu, kdy byl za ještě poměrně lichotivého stavu 1:3 vyloučen francouzský stoper Gael Givet.

Po faulu… ...ano, na Van Persieho! „V jedenácti to byla šichta, v deseti jsme byli bez šance,“ lamentoval Kean. Ve druhém poločase spadla na jeho tým pavlač, jak se ve fotbalovém žargonu říká.


Van Persie vytáhl střelecké konto v Arsenalu na 123 gólů (88 ligových) a odpojil se od dosud nejúspěšnějšího nizozemského legionáře v anglickém klubu: legendárního Denise Bergkampa. Před střetnutím s Blackburnem měl oba stejný počet 120 zásahů, teď už ho bude navyšovat jen Van Persie, jenž stojí na 10. příčce v historické tabulce klubových střelců.

Nejvyšší výhry Arsenalu v PL

7:0 Arsenal-Everton 2004/2005

7:0 Arsenal-Middlesbrough 2005/2006

7:1 Arsenal-Blackburn 2011/2012

Aby překonal vůbec nejlepšího legionáře, to se však musí ještě hodně snažit. Tím je francouzský navrátilec Thierry Henry, jenž si proti Blackburnu bilanci rovněž vylepšil. Nastoupil v závěru utkání a po spolupráci – hádejte s kým (s Van Persiem...) – uzavřel účet duelu.

Připsal si tak celkově 228 trefu v dresu Arsenalu (175. v lize). „Na Thierryho rekord nemyslím, ten je pro mě hodně vzdálený,“ uznal nizozemský útočník. Kdyby ovšem pokračoval tímto tempem, mohl by i tento zápis za několik let překonat.

Na vysoké výhře se podílel také kapitán české reprezentace Tomáš Rosický, který hrál celý zápas. V tomto ročníku anglické Premier League to bylo teprve potřetí. První si připsal na sklonku loňského roku proti Wolverhamptonu Wanderers, druhý v lednu proti Manchesteru United. Jeho pozice v mužstvu se však upevňuje. „Dost jsem musel kádrem točit, ale tihle hráči mě přesvědčili, že mají kvalitu,“ liboval si Wenger.

Francouzský kouč proti minulému nevydařenému duelu v Boltonu (0:0) udělal hodně změn. Rosický dostal v základní sestavě ve středu zálohy přednost před velšským rodákem Aaronem Ramseyem, jehož poslal na střídačku.

Arsenal rozsekal slabý Blackburn, Rosický a spol. nastříleli soupeři sedm branek
Arsenal rozsekal slabý Blackburn, Rosický a spol. nastříleli soupeři sedm branek

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud