Jonáš Bartoš
12. července 2012 • 12:04

Zhrzený AVB o konci v Chelsea. Abramovič zrušil všechny sliby, zlobí se

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od prvních minut byl pod obrovským tlakem. Chelsea za něj dala obrovské peníze, slibovala si omlazení kádru a novou klubovou koncepci. Jenže přestavba André Villasi-Boasovi nevyšla. Z rozloženého týmu se musel pakovat ještě před dokončením první sezony. "S rozhodnutím majitele se nikdy nesrovnám," ohlíží se zpětně za působením v londýnském celku.



"Projekt" jménem Villas-Boas stál Chelsea neuvěřitelných 1,2 miliardy. Ambiciózní kouč měl za úkol omladit kádr a nastartovat novou éru klubu. V sestavě začal upřednostňovat mladé talenty na úkor dlouholetých opor. Jenže tvrdě narazil. Špatné výsledky, hádky v kabině, špičkový celek v totálním rozkladu. A to se v Chelsea neodpouští.

Situace na Stamford Bridge byla neudržitelná a v březnu, ani ne po roce, si "AVB" musel balit kufry. "Respektuji rozhodnutí majitele, ale nikdy se s ním nesrovnám," říká otevřeně Villas-Boas v rozhovoru pro britský The Guardian.

Mladý kouč, který před několika týdny převzal otěže v Tottenhamu, cítí křivdu. Zejména ze strany majitele klubu Romana Abramoviče. "On byl tím, kdo byl zaplaten do mého příchodu i do mého odchodu. Zároveň nesplnil věci, které slíbil," nastínil Villas-Boas.

Konkrétněji však hovořit nechtěl. "Nejsem si jistý, jestli mohu veřejně mluvit o tom, co k mému konci vedlo."

Villasi Boasovi se nejvíc vyčítalo, že s přestavbou mužstva začal příliš radikálně. Zbavil se Anelky, na lavičku posadil Lamparda, změnil rozestavení i herní styl. Po mizerných výsledcích se octl pod palbou kritiky, plně jej nerespektovali ani hráči.

John Terry a majitel Chelsea Roman AbramovičFoto profimedia.cz

"Co se dělo v Chelsea, nebylo mé rozhodnutí, ale majitelů. Je dobře, že se tenhle projekt zastavil brzy a na konci Chelsea vyhrála dvě trofeje. Viděli jste, jak skvělý kádr v Chelsea je. Když jsme sestavu dávali dohromady, na začátku jí nikdo nevěřil," říká 34letý kouč.

Situace uvnitř Chelsea před odvoláním Villase-Boase nebyla dobrá. Tým se nacházel v sérii špatných výsledků (prohra s Neapolí a West Bromwichem), hrozil další propad tabulkou i brzké vyřazení z Champions League. Nebýt nového impulsu v podobě odchodu trenéra, těžko by se Chelsea zmátořila a vyhrála dvě velké trofeje.

"V době, kdy jsem z Chelsea odcházel, jsme se drželi v obou soutěžích (Liga mistrů, pohár). K tomu jsme se stále mohli kvalifikovat do Ligy mistrů, na čtvrté místo jsme ztráceli tři body. Tohle byla pozice klubu, než jsem byl odvolán," brání se Villas-Boas.

Z chyb, které v Chelsea udělal, se podle vlastních slov poučil. "Jsem typ člověka ctící zásady, které v Anglii nikdy nepochopí. Tomu se já musím přizpůsobit. Vždycky upřednostňuji tým, na veřejnosti hráče nekritizuji. Ale chápu, že některé věci jsem mohl udělat lépe nebo jiným způsobem."

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud