Pavel Janega
5. září 2012 • 12:14

Villas-Boas pod palbou. Neumí to s hráči, v kabině je prý chaos

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tvrdil, že se z nepovedeného angažmá v Chelsea poučil. Teď to ale vypadá, že André Villas-Boas se dopouští stejných chyb v Tottenhamu. Proti mladému manažerovi se údajně otočila polovina týmu. Co s tím?



V úvodních třech kolech "nový" Tottenham uhrál pouze dva body za remízy, jednou prohrál. Revoluce, které se ujal André Villas-Boas, tudíž nezačala nikterak slavně.

André Villas-BoasFoto Reuters
Ale co je horší – mladý kouč údajně nemá hráče na své straně. Nezískal si jejich respekt a pouze jim zamotal hlavy z přestupového kolotoče, který na White Hart Lane v létě roztočil.

Že byl z mnoha změn zmatený a nesvůj přiznává i útočník Jermain Defoe, jenž přitom za trenérem stojí a do světa křičí: "Dejte AVB čas! Zlepšíme se."

"Začátky ale byly opravdu trochu šílené," vypráví Defoe. "V kabině vidíte kluky a nevíte, jestli je potkáte druhý den. Pak jich docela hodně odešlo," doplnil s tím, že ani on si nebyl svou budoucností příliš jistý. Nevěděl, zda nebude další na ráně.

"Každý den se mě fanoušci ptali, jestli zůstanu. Rád bych jim to tenkrát řekl, ale nebyl jsem si prostě jistý. To víte, měl jsem dva roky do konce smlouvy," přiznal Defoe, který nedávno podepsal nový kontrakt.

Lloris odmítá pozici brankářské dvojky

Kromě přestupů je prý kabina znepokojena také s příchodem nejdražšího brankáře v historii klubu Huga Llorise (za 12 milionů liber), kvůli němuž bude v Tottenhamu ještě dusno.

Do klubu totiž zamířil jako nová jednička, když v tom... "Brad Friedel je na tom velice dobře a zaslouží si hrát. Naší jedničkou zůstane i nadále on," prohlásil Villas-Boas po zápase s Norwichem, v němž Friedel zachytal famózně.

To Llorise šokovalo. Není jisté, zda dostal záruku základní sestavy. Ale patrně si to myslel.

"S prohlášením trenéra nebyl Hugo spokojený," prozradil novinářům Llorisův reprezentační kouč Didier Deschamps. "Když jsem slyšel, co Villas-Boas řekl, překvapilo mě to. Nechtěl jsem, aby to takhle dopadlo."

Lloris je přitom považován za jednoho z nejlepších brankářů v Evropě. V posledních čtyřech sezonách byl hned třikrát vybrán do Týmu roku francouzské Ligue 1.

Hugo LlorisFoto EPA
Ale AVB na to nehledí a tvrdí, že je pro něj důležitější současná forma hráčů. "Chceme postavit tým pro budoucnost, proto jsme Llorise koupili. Ale když máte brankáře (Friedela), kterému mužstvo důvěřuje a je ve formě, tak si zaslouží být v brance," vysvětlil.

Llorise zrazovalo od přestupu do Tottenhamu několik bývalých francouzských reprezentantů, včetně Bixenteho Lizarazua, jenž byl ve svých prohlášeních rázný.

"Představoval jsem si, že půjde do většího klubu. Ale Tottenham není top mužstvo. Pro mě osobně není ani silnější než Lyon, odkud Hugo odešel," prohlásil Lizarazu.

Defoe: Hráči si musí na nového trenéra zvyknout

Vytvořit z Tottenhamu světový velkoklub dostal za úkol právě Villas-Boas. I z toho důvodu utratil za šest posil v přepočtu přes 1,8 miliardy korun. Teď se očekává, že se "spurs" poperou o první příčky a kvalifikují se do Ligy mistrů.  Otázkou je, zda mladý Portugalec i po neúspěšném startu dostane víc času než měl v londýnské Chelsea.

Jermain DefoeFoto Reuters
"Hráči a celý klub si musí na nového manažera zvyknout. Když přijde někdo nový s jinou taktikou, může to být pro všechny obtížné," říká Defoe.

Ví o čem mluví, ve své kariéře zažil trenérských změn už několik.

"Jen v Tottenhamu jsem se potkal s kolika trenéry? Pleat, Santini, Jol, Ramos, Redknapp, Villas-Boas... Někdy holt změny trvají déle. Proto je potřeba dát trenérovi čas, aby si hráči na něj zvykli. Sezona je dlouhá, jsem si jistý, že dopadne dobře," věří Defoe.

Jen aby takhle věřili i ostatní hráči – a hlavně vedení klubu.

Změny v kádru Tottenhamu přes léto 2012
KDO ODEŠEL KDO PŘIŠEL
Luka Modrič (Real Madrid)
Rafael van der Vaart (Hamburk)
Sebastien Bassong (Norwich)
Giovani dos Santos (Mallorca)
Vedran Čorluka (Lok. Moskva)
Niko Kranjcar (Dynamo Kyjev)
Stephen Pienaar (Everton)
Dany Rose (Sunderland, host.)
Harry Kane (Norwich, hostování)
Massimo Luongo (Ipswich, host.)
Ben Alnwick (konec smlouvy)
Ryan Nelsen (konec smlouvy)
Louis Saha (konec smlouvy)
Ledley King (ukončil kariéru)
Clint Dempsey (Fulham)
Hugo Lloris (Lyon)
Moussa Dembélé (Fulham)
Emmanuel Adebayor (Man City)
Jan Vertonghen (Ajax)
Gylfi Sigurdsson (Hoffenheim)
Celkem za prodej hráčů:
1,86 miliardy korun
Celkem za nákupy hráčů:
1,8 miliardy korun

André Villas-Boas
André Villas-Boas

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud