10. května 2013 • 12:21

Jaký bude Manchester United bez Fergusona? Odpovídal expert Sportu

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
První Čech, který prorazil Nadalovu antukovou auru: Lehečkův úžasný večer
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
VŠECHNA VIDEA ZDE

ONLINE ROZHOVOR | Sir Alex Ferguson ohlásil konec na trenérské lavičce Manchesteru United a celý fotbalový svět se otřásl v základech. Vyvolal i spoustu otázek. Ta klíčová zní: Naváže Fergusonův nástupce David Moyes na jeho úspěšnou éru United? Na vaše otázky odpovídal expert deníku Sport Karla Häringa.



Karel Häring

aaaaa, 10. května 2013
Kdo tvrdí, že jste expert?
Vy asi ne:-). Každopádně všem díky za otázky a zájem. Těm, kterým jsem neodpověděl, se omlouvám, ale některé dotazy byly podobné. Mějte se hezky a zachovejte nám přízeň.
Pavel K., 10. května 2013
Dobrý den, nemyslíte si, že by uvolněné místo na lavičce United lépe než Moyes zaplnil Jaroslav Hřebík? Vidím u něj podobné vlastnosti jako u Fergusona: oslňující výsledky při práci s mladými hráči, lpění na svém názoru i přes nesouhlas okolí, schopnost naučit tým hrát osobitým moderním stylem...Opravdu bych si ho v United uměl představit. Co vy? Díky za odpověď.
Ironie?:-)
Standa, 10. května 2013
Je pravda, že by Rooney měl přestoupit do CFC?
Mluví se o tom, ale nedokážu si to moc představit.
Fan MU , 10. května 2013
Dobrý den, co si myslíte o tom, kdyby se Moyesovi v začátcích trenérské funkce na MU nedařilo a tým by skončil kolem středu tabulky, jestli by ho vedení odvolalo nebo mu dalo šanci do dalších sezon? Ferguson v době začátků na Old trafford taky nevykazoval hned, že z něj bude nejúspěšnější trenér MU. Děkuji za odpověď.
Upřímně si nedokážu představit, že by United skončili někde ve středu tabulky, ale samozřejmě z pohledu ekonomiky je zásadní skončit do 4. místa, což zaručuje Ligu mistrů (nebo kvalifikaci). Čistě teoreticky, kdyby se mu to nepovedlo, měl by velký problém to ustát. Jednou možná, opakovaně ne. Ta doba, kdy dostal Ferguson roky na první úspěch, je dávno pryč. United jsou světová značka, nesmí si dovolit větší výkyvy.
Zizou, 10. května 2013
Ahoj. Myslíš si že David Moyes nějak změní United? Bude mít stejný vliv jako SAF? Můj názor je že to nějakou chvíli bude trvat a proto jsem zvědavý jestli ho vedení podrží... Doufám že už jednou pro vždy skončil pověstný Fergie time :D.
Co se týká "Fergie time" i v tom byla Fergusonova síla, protože rozhodčí z něj měli velký respekt. Ferguson se do nich uměl pěkně pustit, když se mu nějaký výkon sudího nelíbil, a jeho slova měla pochopitelně váhu. I k tomu se musí Moyes nejprve dopracovat. Ale chápu, že pro fanoušky ostatních klubů je vidina konce "Fergie time" velmi lákavá:-)
anička kachlička, 10. května 2013
Dobrý den, myslíte si, že je Moyes vhodným nástupcem Fergusona? Kdo byl Váš favorit na uvolněnou pozici ?
Odpovím na druhou část otázky. Před pár měsíci, kdy to vypadalo, že Ferguson ještě dva tři roky ve funkci vydrží, a Mourinho nebyl tak silně spojován s Chelsea, jsem si myslel, že to bude právě "Special One", který měl s Fergusonem vždy velmi přátelské vztahy, navíc si dával pozor, aby nikdy neřekl nic špatného proti United. A k tomu má mnohem víc zkušenosti s prací v top klubu - oproti Moyesovi. Ale ten byl dlouhodobě brán jako jedna z alternativ.
88888, 10. května 2013
Dobrý den myslíte si že i přes případný neúspěch bude mít Moyes takovou důvěru jako Sir Alex?
Nebude:-). United s ním podepsali šestiletou smlouvu, ale je jasné, že nikdo nebude jako v případě Fergusona čekat šest sezon na první titul. To je jedna z velkých nevýhod pro Moyese. Když to přeženu, tak ve chvíli, kdy nevyhraje tři čtyři zápasy po sobě, už se bude řešit, jestli je tím pravým, a co by na jeho místě udělal právě Sir Alex. Ten tlak bude extrémní. Stačí si vzpomenout, jaké problémy měli nástupci Josého Mourinha v Chelsea. Pořád ho s ním srovnávali...
Kubinho, 10. května 2013
Myslíte že bude MU vyhrávat trofeje i bez něj
Už jsem to naznačil v jedné z předchozích odpovědí. Myslím, že budou, ale ne v takové frekvenci. Především, jestli se vrátí Mourinho do Chelsea:-)
Petr Langer, 10. května 2013
Hezký den Karle, podle mě angažování pana Moyese na lavičku United je na místě, ale nemyslíte si, že bude trochu problém v autoritě oproti Alexu Fergusonovi? Přeci jen, Ferguson, to je velká osobnost světového fotbalu, kdežto Moyes je i přes dobře odvedenou práci v Evertonu zelenáč, co se týče vůdčí role ve velkém klubu, který má každý rok jen ty nejvyšší ambice.
Nemyslím si, že by byl Moyes zelenáč. V Evertonu měl vždy respekt a hráči, kteří pod ním pracovali, jej v drtivé většině chválí. Myslím, že si respekt dokáže získat, navíc United mají v kabině lídry, kteří jsou velmi pozitivní - Giggs, Ferdinand, Van Persie. Otázka je, co Rooney, ale já bych neviděl jejich údajné antipatie tak žhavé. Samozřejmě bude důležité, jak se Moyes zachová, až přijdou problémy. Ferguson se s nikým nemazal, vyhodil i sebevětší hvězdu (Beckham, Stam, Van Nisterlrooij).
Lukáš Hartoš, 10. května 2013
Dobrý den, myslím si, že pokud Sir Alex zůstane v klubovém managmentu, tak bude nějakým způsobem zasahovat do chodu mužstva...a dopadne jako legendární Bill Shankly v FC Liverpool, který po svém odstoupení z funkce managera v roce 1973 navštěvoval tréninky nového managera Boba Paislyho a neustále mu do nich zasahoval, až mu vedení Liverpoolu muselo zakázat vstup na Anfield Road, bez ohledu na to, co před tím s Reds dokázal. Myslím si, že Moyes je skvělý trenér,to co dokázal s Evertonem (s omezeným rozpočtem, bez hvězd) je obdivuhodné. Měl by však dostat šanci a nesmí si nechat příliš mluvit do své koncepce od Sira Alexe. Jinak si myslím,že Sir Alex je největší trenér všech dob, alespoň ve Velké Británii, uznávám jej přesto, že nejsem fanda MU :-)
No, to bude jedna ze zásadních věcí, jak moc se bude Ferguson angažovat. Shanklyho případ je naprosto ilustrující, jak se manažer, který položil základ k úspěšné éře LFC, nedokázal později smířit s tím, že nemůže věci ovlivňovat jako dřív, byť také skončil dobrovolně. A v United zažili něco podobného v době, kdy skončil Busby. Nicméně výkonný ředitel United David Gill tvrdí, že Sir Alex takovou chybu neudělá. Uvidíme...
SKSSlavoj, 10. května 2013
Dobrý den. Místo Davida Moyese bych angažoval Ole Gunnara Solskjaera, podlě mě by se nejlépe hodil na Old Trafford, protože z něho jde hlad po vítězství, je to na něm vidět, nevim prostě mi tam sedí. David Moyes trénoval Everton to by se nemuselo fanouškum Manchesteru united líbit.
Solskjaer odvádí v Molde skvělou práci, získal už dva tituly, ale podle mě by to byl až příliš velký skok. Premier League je specifická soutěž, on ji zná jen z pozice hráče. Nejprve by si to měl trenérsky vyzkoušet v menší klubu. V tomto směru má Moyes velkou výhodu.
Honza. K, 10. května 2013
Dobrý den. Sir Alex měl na vedení klubu vliv asi jako žádný jiný manažer na světě. Věříte, že pozice Davida Moyese bude alespoň trochu srovnatelná? A očekáváte, že se radikálně změní herní styl Red Devils? Děkuji
Myslím, že v úvodu bude jeho pozice přece jen jiná, musí si ji vybudovat - stejně jako kdysi Ferguson, který byl na Old Trafford téměř neomezený vládce. A radikální změnu nečekejte, když něco funguje, není důvod k revoluci. I proto si vybrali Moyese.
Mario , 10. května 2013
Co si myslite odide Wayne Rooney a pride Cristiano Ronaldo???lebo som niekde cital ze rooney sa s moyesom nejako nemaju radi. Ale inak Moeysovi drzim palce a nech sa mu dari aby sme mali my fanusikovia United radost z trofeji. :-)
Co se týká vztahu Rooneyho a Moyese, o špatném vztahu se hovoří od doby, kdy WR vydal svou autobiografii, kde o Moyesovi nepsal moc hezky. Nicméně později se mu omluvil a vztahy jsou prý normální. Myslím, že v tom by nebyl problém. A příchodu Cristiana Ronalda moc nevěřím. Stále by obrovské peníze, to není cesta United...
Kokeš, 10. května 2013
Dobrý den, kam podle vás zamíří Wayne Rooney? Mluví se o Chelsea, ale podle mě by svým stylem hry lépe zapadl třeba do hry Wiganu, který praktikuje fyzicky náročný fotbal, při kterém by Rooney mohl lépe uplatnit svou kondici a mohutnou postavu. Vidíte to stejně? Děkuji, Kokeš
Je pravda, že o Chelsea se teď hodně mluví, ale nedokážu si moc představit, že v případě odchodu z United, by přešel do jiného klubu Premier League. Pokud odejde, připadá mi reálnější Paris St. Germain, který o něj projevuje zájem. A Wigan bude v příští sezoně asi hrát Championship, to by Rooneyho nelákalo:-)
Robert, 10. května 2013
Zdravím co myslíte má MU bez sira na to být tak uspěšný jako sním a jaké hráče myslíte že si David Moyes přivede ?
I když si myslím, že Moyes je velmi dobrý manažer, podle mě ani není nejde, aby něco tak výjimečného zopakoval. Možná, že v krátkodobějším horizontu ano, protože United mají velmi dobře poskládaný tým, který může hrát nějakou dobu bez velkých zásahů. Ale právě až přijde čas na určitou obměnu, může přijít pokles. V tom byl totiž Ferguson geniální, přesně poznal, co (koho) kádr potřebuje a málokdy se zmýlil. Jinak co se týká hráčů, které by mohl Moyes přivést, nejčastěji padají dvě jména: Leighton Baines a Marouane Fellaini.
petr1, 10. května 2013
Dobrý den, domníváte se, že David Moyes bude úspěšný, když nikdy nikde nic nevyhrál? To Ferguson měl 4 nebo 5 titulů s Aberdeenem, než šel do United! Díky za odpověď.
Dobrý den, Sir Alex Ferguson sice přicházel do Manchesteru coby úspěšný manažer, ale nemyslím si, že by Moyes nebyl úspěšný, i když nic nevyhrál. Everton má dlouhodobě velmi omezené finanční prostředky na přestupy, přesto se s ním dokázal dlouhodobě zařadit mezi širší špičku. Pětkrát s ním skončil v Top 6, to v té obrovské konkurenci není málo. Myslím, že z Evertonu dokázal vytěžit víc, než by to uměla většina jiných manažerů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud