19. prosince 2019 • 19:54

Özil vs. Čína. Kvůli tweetu ho vymazali ze hry. Lidská práva, nebo fake news?

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Číňané, kteří si chtějí zahrát oblíbený fotbalový simulátor Pro Evolution Soccer za Arsenal, si nemůžou vychutnat technické parádičky Mesuta Özila. Vydavatel hry v „říši středu“ ho ze hry smazal v reakci na tweet, ve kterém se Němec s tureckými kořeny zastával čínské muslimské menšiny Ujgurů. Na situaci doplatil už i Arsenal, jehož zápas se Citizens tamní státní televize oproti předpokladům nevysílala. Číňané jsou na výroky, které poškozují obraz jejich země, velmi citliví. Své o tom vědí i na Slavii.



„Němec Mesut Özil zveřejnil na sociálních sítích extrémní stanovisko proti Číně. Jeho vyjádření bolí čínské fanoušky a narušilo ducha lásky a míru ve sportu. Nerozumíme tomu, neakceptujeme to a neodpouštíme.“ Tak zní stanovisko firmy NetEase, vydavatele Pro Evolution Soccer v Číně, k nepřítomnosti Mesuta Özila. Arsenal v novém vydání hry není kompletní, Němec s tureckými kořeny v sestavě chybí bez ohledu na to, že má jít o nejlépe placeného hráče Gunners.

Co provedl tak hrozného? Na Twitter a Instagram pověsil příspěvek kritizující „pronásledování Muslimů ve Východním Turkestánu“. Jenže „Východní Turkestán“ je největší čínskou provincií Sin-ťang, kterou obývají i Ujgurové. Özil psal o jejich pronásledování, pálení Koránu, zavírání mešit, vraždění duchovních vůdců, převýchově a nucených sňatcích. Ujgury zároveň označil jako „bojovníky proti útlaku.“

Demonstrace Ujgurů v Istanbulu
Demonstrace Ujgurů v Istanbulu

Jeho názor podpořil třeba americký ministr zahraničí Mike Pompeo, podle některých zdrojů jou muslimové v Číně internováni ve speciálních táborech.

Čínská reakce na sebe nedala dlouho čekat a odnesl ji i jeho domovský klub. Özil nejen že není ve hře, kterou počítačoví nadšenci znají jako PES, čínská státní televize zároveň z programu stáhla vysílání víkendového zápasu Premier League mezi Arsenalem a Manchesterem City.

Čína pro Premier League představuje nejlukrativnější zahraniční vysílací trh. Streamovací služba PPTV.com zaplatila v roce 2016 za tříletou vysílací smlouvu do roku 2022 celkem 700 milionů dolarů (přes 16 miliard korun). Místo zápasu Arsenalu zařadila čínská televize do vysílání záznam utkání mezi Wolverhamptonem a Tottenhamem.

„To, že je známý sportovec, mu nedává právo vyjadřovat se k otázkám národních zájmů. Bude to muset vysvětlit,“ zní komentář čínského serveru Sina Sports. Čínští představitelé zároveň Özila pozvali, ať se do oblasti přijede podívat, aby „rozeznal dobré od špatného.“ Podle mluvčího ministerstva zahraničí čínské vlády byl fotbalista „zaslepen fake news a ovlivněn falešnými obviněními.“

Arsenal se od prohlášení distancoval s tím, že je striktně apolitickou organizací a jedná se čistě o Özilův osobní názor. Gunners se k názorům svých hráčům zásadně nevyjadřují, viz vyjádření beka Héctor Bellerína, který při britských volbách nešetřil ostrými výrazy na adresu premiéra Borise Johnsona. Zároveň se však Arsenal snaží vystupovat jako progresivní ve společenských problémech, patřil mezi první fotbalové kluby, které podpořily LGBTQ komunitu.

Citlivá Čína

V Číně jsou na podobné komentáře velmi hákliví. Když v říjnu manažer basketbalového Houstonu Rockets Daryl Morey tweetu podpořil prodemokratické demonstrace v Hongkongu, následovalo obvinění celé NBA z „podpory násilí a propagace separatistického snu,“ odliv fanoušků, zrušení přenosů přípravných zápasů NBA v čínské státní televizi a omezení propagačních akcí ligy.

Vypovězení sesterské smlouvy mezi Prahou a Pekingem zase podle prezidenta Miloše Zemana mělo mít za následek ukončení financování Slavie Praha.

Arsenal FC Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud