30. prosince 2008 • 12:26

Experti Čecha brání

Autor: Robert Neumann
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Takovou situaci zažil Petr Čech v Anglii asi poprvé. Po nedělním zápase s Fulhamem (2:2) čelil kritice trenéra Chelsea Luize Scolariho, jenž se do české brankářské jedničky pustil kvůli vyrovnávacímu gólu.



Běží závěrečná minuta londýnského derby, za stavu 2:1 pro Chelsea se do pokutového území „blues“ snáší centr z rohového kopu. Opisuje oblouk směrem od branky a dopadá do oblasti penaltového puntíku, kde nikým nekrytý Dempsey hlavou trefuje přesně k tyči.

Přestože někteří fanoušci mohli nabýt dojmu, že Čech měl reagovat lépe, Scolariho výtky vůči němu směřovaly jinam. Ke špatné organizaci spoluhráčů.

„Ptal jsem se Petra, co se stalo, protože jejich hráč byl uprostřed naší šestnáctky úplně volný. Je to neuvěřitelné, Petr by měl v tomto prostoru dominovat. Já jsem z něj udělal vládce v pokutovém území a on má právo rozhodovat, kdo koho bude bránit,“ zlobil se Scolari na Čecha, jehož výkon ohodnotily deník The Sun a server Skysports shodě šestkou na stupnici, kde je nejlepší desítka.

Nakolik je kritika brazilského trenéra oprávněná? Leží vina za vyrovnávací gól z velké části opravdu na Čechovi? „Vždycky je ideální hodit na gólmana, když selže organizace.

Přece Petr spoluhráčům neřekl: Pojďte, necháme si dát gól. Oni ho nechali ve štychu, vždyť ten hráč hlavičkoval úplně bez tlaku,“ říká Zdeněk Hruška, někdejší reprezentační jednička. „Určitě má tým rozestavení dané, ví, kdo z protihráčů je nebezpečný. Za to přece gólman neodpovídá,“ dodává Hruška.

Podle Jana Stejskala, kouče brankářů českého národního rýmu, je organizace hry v závěrečných fázích zápasů jednou z nejdůležitějších věcí. Ale že by se měl za inkasovaný gól Čech zodpovídat, si nemyslí.

„Že někdo někoho vypustí, za to přece gólman nemůže. Spoluhráči se musí pořádně zkoncentrovat, a to se zřejmě nestalo. Kolikrát se to ale nepovede, i když se všemožně snažíte. Někdo někoho odcloní, přidrží za dres…“ tvrdí Stejskal.

Čech se za letícím míčem pouze ohlédl, ten vzápětí skončil v síti. Mohl reagovat jinak? Mohl se pokusit o robinzonádu? „Nevím, vypadalo to, že míč viděl pozdě. Víte, nohu přečtete, střela hlavou je ale zrádná. Navíc když ten hráč hlavičkoval úplně v klidu,“ povídá Hruška. „Před Petrem stál jeden hráč. A Dempsey to trefil velmi dobře, gólu se z pozice brankáře nedalo zabránit,“ doplňuje Stejskal.

I při prvním gólu Fulhamu kapituloval Čech po standardní situaci, střílený míč ze strany propadl až na zadní tyč, kde jej Dempsey dorazil do sítě. Český gólman zůstal přikovaný na čáře, proti střelci nestačil zasáhnout. „Při takové situaci gólman jen čeká, jestli balon někdo tečuje. Těžko mohl jít ven, nelze předvídat, kam se míč odrazí,“ uvádí Hruška.

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud