13. listopadu 2009 • 11:39

Brankář Enke má na parte citát od Václava Havla

Autor: val, pj, spo
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Smrt německého reprezentanta Roberta Enkeho (†32) otřásla celým Německem. Rozloučit se s ním chce desetitisíce truchlících. Ti nejbližší mu dokonce dali na parte citát od bývalého českého prezidenta Václava Havla.



Parte EnkehoFoto bild.de

Co přesně stojí na parte, na němž je obsažen citát exprezidenta Václava Havla?

"Naděje není přesvědčení, že něco dobře dopadne, ale jistota, že má něco smysl – bez ohledu na to, jak to dopadne."

Pod Havlovým citátem a datem úmrtí německého brankáře se nachází jen smutná slova "S láskou navždy Teresa, Leila a tvůj andílek" – tím andílkem je dcera Lara, která v pouhých dvou letech zemřela na srdeční vadu.

Enkeho smrt byla nečekaná a šokující. V úterý večer skoncoval se životem tím, že skočil pod kola expresního vlaku 4427 jedoucího z Brém do Hannoveru.

Enke (†32): Poslední minuty před smrtí

A právě v Hannoveru se shromáždí desítky tisíc lidí tuto neděli v 11h dopoledne a přijdou se tak rozloučit s jejich národním hrdinou.

Jelikož hannoverský stadion má kapacitu pouze 45 tisíc a očekává se více než dvojnásobek lidí, tak budou před stadionem instalovány velkoobrazovky. Rozloučení a pohřeb se bude vysílat v přímém přenosu.

Infografika míst, kde žil, zemřel a bude pohřben Robert EnkeFoto Blesk

Enke bude pochován vedle své zesnulé dcery Lary, která zemřela na vrozenou srdeční vadu.

Pohřbu se zúčastní kompletní národní tým Německa, ale také bývalý kouč reprezentace Juergen Klinsmann, Rudi Voeller a další slavná jména německého fotbalu.

Místo činu – železniční přejezd, kde se Robert Enke vrhl pod vlak, leží jen 2,5 kilometru od jeho domu.
Místo činu – železniční přejezd, kde se Robert Enke vrhl pod vlak, leží jen 2,5 kilometru od jeho domu.

Dvaatřicetiletý brankář spáchal sebevraždu skokem pod jedoucí vlak toto úterý nedaleko jeho domu v Hannoveru. Jeho žena Teresa o den později promluvila pro německou televizi o jeho šest let trvajících depresích.

"Bylo to její rozhodnutí. Myslím, že chtěla o této tragédii uvědomit i veřejnost. Otevřela se a to bychom se měli učit všichni," řekl prezident hannoverského klubu Martin Kind pro server fox13now.

Manželka: Enke tajil deprese, aby nepřišel o dceru

Smrt Enkeho okamžitě vyvolala, na území fotbalové velmoci Německa, diskuzi o tom, zda je o sportovce dostatečně pečováno i po psychické stránce.

Brankář Enke údajně trpěl depresemi a žil ve strachu, že mu kvůli jeho psychické nemoci jednou vezmou jejich teprve osmiměsíční adoptovanou dcerku Leilu.

Terese Enkeová na tiskové konferenciFoto ČTK/AP

"Je potřeba o těchto věcech mluvit a těmto mladým hráčům věnovat více pozornosti," říká generální manažer Hannoveru Joerg Schmadtke.

Jeho osobní kouč Joerg Sievers řekl, že deprese jsou ve fotbale tabu. "Je to problém, psychické nemoci jsou stále považovány za slabinu hráče a tak se o nich nemluví."

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud