18. listopadu 2009 • 14:00

Štajner promluvil o Enkeho sebevraždě a pohřbu

Autor: Blesk Pavel Krejča
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hovořil zdrceně, bylo patrné, že ho smrt spoluhráče těžce ranila. Jiří Štajner (33), útočník reprezentace a bundesligového Hannoveru, promluvil o brankáři Robertu Enkem (†32), který spáchal minulé úterý skokem pod vlak sebevraždu.



Povídal o zvláštní povaze zesnulé jedničky německého nároďáku, o jejich vztahu, i o pohřbu, při němž nesl rakev. Podle Štajnerových slov byl Enke jiný.

Pohřeb Enkeho: Rakev nesl i Štajner »

„Nějak moc jsme se nepřátelili. On byl zvláštní. Bavil se s každým, ale že by měl nějakého velkého kamaráda mezi hráči, to ne. Trochu se od nás ostatních lišil, ale všichni jsme ho obdivovali a milovali,“ vzpomínal český kanonýr.

Enke - banner Enke - bannerFoto Sport

„V kabině pracoval naplno. Byl výborný. Všichni k němu vzhlíželi, a to hlavně ti mladí, pro které byl vzorem. Šéfoval nám, byl to náš kapitán. Ale na večeře, nebo na pivko po zápase nezašel. Mimo hřiště se držel zpátky,“ nastínil Štajner.

Že trpěl depresemi, kvůli kterým si sáhl na život, si nikdo nevšiml. „Nedal nic znát. Nikdo o jeho problémech nevěděl. Ale ten jeho osud byl neuvěřitelný. Prožil tragédii, když mu zemřela před třemi lety dcera. Myslel jsem, že už ho nic nerozhodí, a stalo se tohle. Nechápu to,“ smutnil bývalý střelec Liberce.

Hrob Roberta Enkeho a jeho dcery zaplavily květiny a svíčky
Hrob Roberta Enkeho a jeho dcery zaplavily květiny a svíčky

Sebevražda Enkeho otřásla celým hannoverským klubem. „Byli jsme úplně hotoví,“ popsal. Strašné chvíle prožíval Štajner i na nedělním pohřbu, na který se na stadion přišlo s Enkem rozloučit přes 40 tisíc lidí.

Štajner byl jedním ze šesti mužů, kteří nesli rakev. „Postarali jsme se o to my zkušenější hráči. Atmosféra na pohřbu byla děsivá. Chlapi plakali včetně mě. Já brečel už po tom, co jsem se dozvěděl, že se Robert zabil. Všichni jsme ho měli moc rádi, byl tak oblíbený.“

Chudák vdova Teresa, která teď bude bez tatínka vychovávat osmiměsíční adoptovanou dceru Leilu.

„Mluvil jsem s ní, ale jen jsem jí stihl vyjádřil upřímnou soustrast. Je to šílené, ale už se zase musíme soustředit na fotbal. V pondělí byl první oficiální trénink. Hráli jsme jen fotbálek. Teď už se to zase rozjede naplno. O víkendu jedeme na Schalke,“ dodal.

Do duelu hráči Hannoveru nastoupí ve speciálních dresech, na nichž budou mít malou jedničku, tedy bývalé Enkeho číslo.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

31. kolo
Články odjinud


Články odjinud