15. listopadu 2013 • 11:20

Fotbalistu dva roky drží v Kataru. Chce se zabít a zoufale píše Zidanovi

Autor: rou
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Fantastický Priskeho trojzubec, nové Bazaly, nastoupí Preciado do derby?
Nahlédněte do kabiny Třince: kdo sbírá auta a kdo by mohl být ekonom. Kacetl je...
VŠECHNA VIDEA ZDE

O zemi, kde se v roce 2022 odehraje mistrovství světa, ví víc, než by sám chtěl. I o poměrech v ní. Francouzský profesionální fotbalista Zahir Belounis je už dva roky držen v Kataru, odkud nesmí odcestovat, jen kvůli tomu, že se soudí se svým bývalým klubem El Jaish o peníze. Třiatřicetiletý hráč je prý na pokraji sebevraždy a posílá srdceryvný dopis Zinedinu Zidanovi s Pepem Guardiolou.



Past, ve které Belounis uvízl, se jmenuje kalafa. Systém jakýchsi garantů či "sponzorů" v arabských státech kolem Perského zálivu dává zaměstnavatelům absolutní moc nad zahraničními dělníky, kteří přijeli za prací, ale právě třeba i nad fotbalisty.

Firmy tak odpovídají za legální statut svých zahraničních pracovníků a spravují i jejich víza. V praxi to znamená, že se nekvalifikovaní dělníci stávají prakticky otroky svých zaměstnavatelů, kteří mají jejich pasy a veškeré dokumenty.

V podobné situaci se ocitl i Zahir Belounis. Ten od svého klubu El Jaish dva roky nedostal výplatu, a když se začal bránit soudní cestou, ocitl se v pasti: dokud od svých požadavků neupustí, klub jako garant mu nedá výjezdní vízum, aby mohl zemi vůbec opustit. Tahle situace trvá skoro dva roky.

I Pep Guardiola propagoval světový šampionát v Kataru. Pomůže teď zlidštit jeho zákony?Foto Barbora Reichová SPORT

Není divu, že francouzský fotbalista je už naprosto zoufalý. Novináři CNN Jamesi Mastersovi v slzách do telefonu řekl: "Chci se zabít, už nemůžu dál." Teď Belounis zkouší otevřeným dopisem oslovit Zinedina Zidana a Pepa Guardiolu.

Oba totiž byli fotbalovými ambasadory a podporovali kampaň Kataru za pořádání světového šampionátu. "Neviděl jsem svoji rodinu od června 2012, protože mi můj zaměstnavatel odmítá udělit výjezdní vízum, abych mohl odletět. V téhle situaci nejsem sám. Mnoho dělníků, kteří mají stavět stadiony pro MS 2022 riskuje, že budou mít stejný problém," píše zoufalý fotbalista a pokračuje:

Zabíjí mě to!

"Určitě jste jako ambasadoři šampionátu sloužili s dobrými úmysly, ale realita je taková, že pokud Katar nezruší systém s vízy pro opuštění země, budou zde stovky, možná tisíce, lidí, kteří spadnou do téhle pasti.

Před těmito problémy jsem byl v Dauhá šťastný muž. Narodily se mi tu dvě dcery a vím, že mnozí Katařané tvrdě pracují na tom, aby mistrovství světa bylo nezapomenutelným zážitkem, a já jsem si jistý, že bude. Střední východ si zaslouží přivítat tuhle globální událost, protože je to unikátní cesta, jak dát lidi dohromady, aby si užili tuhle oslavu bratrské lásky napříč národy.

Na druhé straně, i přes všechny dobré věci, které bych mohl říci o této zemi, jež má upřímnou touhu dělat velké věci, kvůli systému kafala žiju už dlouhé měsíce v noční můře. Tenhle systém mě pomalu zabíjí a spousta dalších lidí riskuje podobné utrpení. Vím o tom své, takže využívám téhle příležitosti a volám po lepším světě...

Žádám vás, abyste využili jako ambasadoři svůj vliv a mluvili o tom, co se děje se mnou i s dalšími mladými muži zde v Kataru. Kvůli výjezdním vízům jsou lidé drženi daleko od svých domovů. Tohle by nemělo existovat a potřebujeme lidi jako vy, kteří milují sport a jeho (dobrou) image, aby náš hlas byl slyšet.

Víte, jaké to je mít děti. Představte si, co každý den prožívám v domě, který je poloprázdný – protože když mi slíbili, že mi dají výjezdní vízum, prodal jsem nábytek – a když se podívám do očí své dcery, stydím se, jsem znechucený sám sebou, že jsem je vystavil takovým podmínkám.

Obracím se na vás jako na otce a bývalé fotbalisty a žádám vás, prosím, mluvte o tom a udělejte, co se dá, abych se mohl dostat domů.

S přátelským pozdravem,

Zahir Belounis"

Takhle válel Zinedine Zidane na Letné v legendárním zápase se Spartou v sezoně 2001/02
Takhle válel Zinedine Zidane na Letné v legendárním zápase se Spartou v sezoně 2001/02

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Články odjinud


Články odjinud