29. května 2008 • 10:46

Irák dostal podmínku

Autor: ČTK
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výkonný výbor FIFA dnes v Sydney provizorně zrušil pondělní verdikt, podle něhož měl být Irák vyloučen na rok ze všech fotbalových soutěží.



Současné rozhodnutí znamená, že se mohou úřadující asijští šampioni zúčastnit sobotního kvalifikačního utkání o postup na MS 2010 proti domácí Austrálii.

FIFA původně reagovala na skutečnost, že irácká vláda rozpustila národní olympijský výbor a údajně také všechny sportovní svazy v zemi. Podle písemného potvrzení ze strany irácké vlády se však toto rozhodnutí nevztahovalo na fotbalový svaz, a tak FIFA od suspendace upustila.

"Je to skvělá zpráva. Jsme rádi, že se fotbalisté Iráku budou moci v neděli zúčastnit tak důležitého kvalifikačního zápasu," uvedl šéf australského fotbalu Ben Buckley.

Irácký fotbal ale ještě nemá definitivně vyhráno. Vedení FIFA stále znepokojuje, že se tamní vláda snaží kontrolovat národní sportovní svazy. Zástupci Asijské fotbalové federace (AFC) a iráckého svazu budou pozváni do Curychu k jednání o tomto problému.

Podle regulí FIFA je nepřípustné, aby se do záležitostí fotbalového svazu vměšovala vláda. Z podobného důvodu už byl suspendován například předloni sousední Írán, po měsíci však po splnění některých podmínek světová federace trest zrušila.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud