2. srpna 2023 • 04:50

Trenéři, které si vychoval Guardiola: dnešní rivalové či obroditel Barcelony

Autor: Hynek Štěpán
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Kam přišel, tam Pep Guardiola sklízel jeden úspěch za druhým. Vybudoval neporazitelnou Barcelonu, v současné době zvedl ke hvězdám Manchester City. V Bayernu mu z významných trofejí unikla pouze Liga mistrů. Jasně, měl k ruce výjimečné fotbalisty a nemalé finanční prostředky, to však samo o sobě k takovým výsledkům nevede, v PSG o tom vědí své. Nyní se na trenérské scéně významně prosazují jeho „učni“. A další přicházejí…

  • Vincent Kompany (Burnley)

    Bývalý belgický stoper je nezaměnitelně spjat s „novou érou“ Citizens, v klubu strávil dlouhých 11 let. Poslední tři roky anglického angažmá pod taktovkou Pepa Guardioly. „Měl jsem spoustu skvělých manažerů, kteří mě toho hodně naučili, nikdo ale nebyl jako Pep. Až za jeho působení v Manchesteru jsem začal naplno vnímat strategickou stránku hry,“ prozradil.

    Po odchodu z Anglie zamířil do Anderlechtu, kde měl slavný klub z Bruselu vrátit na výsluní, což se mu ale zcela nepodařilo. Svou šanci pak naplno chytil v Burnley. Během jediné sezony vyhrál druhou anglickou ligu, vedl nejlepší útok i obranu soutěže. Do kádru zařadil mladé hráče, na což v Burnley za působení Seana Dyche nebyli příliš zvyklí. A jeho první zápas v Premier League bude symbolický. Ano, 11. srpna přijede k utkání prvního kola Manchester City.

    Trenér Vincent Kompany dává pokyny hráčům během zápasuFoto Reuters

  • Mikel Arteta (Arsenal)

    Žák je tak dobrý, jak dobrý je jeho učitel. A Mikel Arteta to podepisuje. Tři a půl roku dělal asistenta u Pepa Guardioly v Manchesteru. Ten si tak prokázal takovou medvědí službu, jelikož právě Arteta minulou sezonu velmi dlouho reálně pomýšlel na sesazení Citizens z anglického trůnu.

    Jeho herní styl vychází z toho Guardiolova, liší se ovšem především ve využívání křídelních prostorů. Zatímco v Manchesteru tyto pozice okupují zejména techničtí hráči, Arsenal sází na dynamické, rychlé fotbalisty, jako jsou Bukayo Saka, Gabriel Martinelli či Leandro Trossard. Arteta navíc zvládá i vhodně doplňovat kádr, uvidíme, kam jeho tým posunou Declan Rice nebo Kai Havertz.

    Pep Guardiola a Mikel ArtetaFoto ČTK / AP / Martin Rickett

  • Xavi (Barcelona)

    Jeden ze stěžejních hráčů slavného týmu Barcelony, který vyhrál v sezoně 2008/09 treble. Až do nynějšího roku Guardiolův poslední. Xavi se následně na první pohled stáhl do ústraní, odešel trénovat Al Sadd. V Kataru ale piloval svůj herní koncept, aby se mohl v roce 2021 stát koučem Barcelony a vrátit ji na španělský trůn. „Můj systém je velmi podobný jako Guardiolův. Naučil jsem se od něj opravdu hodně, bylo mi potěšením s ním pracovat,“ svěřil se.

    Trenér Xavi během zápasu BarcelonyFoto ČTK / AP / Manu Fernandez

  • Enzo Maresca (Leicester)

    Učil se od několika úspěšných trenérů. V Seville od Unaie Emeryho, ve West Hamu od Manuela Pellegriniho. V sezoně 2020/21 pak vedl mládež Citizens a po úspěšném roce zkusil poprvé angažmá hlavního trenéra mezi dospělými, najala ho Parma. Velmi rychle byl ale vyhozen a před rokem se do Manchesteru vrátil, už ale jako Guardiolův asistent u prvního týmu.

    „Pep od začátku věděl, že chci být hlavním trenérem, vždy mě povzbuzoval, posouval mě dopředu,“ uvedl Maresca. Po jediné sezoně u City končí, přijal nabídku Leicesteru, který bude mít za úkol dostat zpět do Premier League. Že by měl vykročeno podobně jako Vincent Kompany?

    Enzo Maresca (napravo) s Pepem Guardiolou během tréninku Manchesteru CityFoto Reuters

  • Erik ten Hag (Manchester United)

    Na začátcích trenérské kariéry skousával přezdívky typu „mini Pep“ nebo „holandský Guardiola“. Ač mohou být lichotivé, žádný trenér nechce žít ve stínu svého konkurenta. Ten Hag se z něj vymanil v Ajaxu. Ještě předtím se oba stratégové potkali v Bayernu Mnichov, kde za působení Španěla šéfoval Holanďan juniorce. „Nechci se srovnávat s Guardiolou, ale určitě mě inspiroval, jeho tréninky byla radost sledovat,“ vzpomínal ten Hag na společné časy v Německu. Nyní ale oba stojí na opačné straně Manchesteru, v první sezoně Guardiola svého soka dvakrát přetlačil (6:3, 2:1) a jednou s ním prohrál (1:2).

    Erik ten Hag vyhrál svou první trofej coby kouč Manchesteru UnitedFoto Reuters

  • Andrés Iniesta

    Momentálně je po konci v Japonsku bez zaměstnání a už dříve se vyjádřil, že by jednoho dne rád trénoval. Kdy a jestli vůbec k tomu dojde, to je zatím nejasné. Paralela s Xavim se nabízí, oba zažili nejzářnější fotbalové roky pod Guardiolou. Stále však existuje reálná možnost, že se Iniesta ještě vrátí na zelený pažit coby aktivní hráč. „Cítím, že jsem stále schopen hrát,“ prohlásil nedávno. Indicie jeho dalšího působiště vedou do MLS, kde se v Miami tvoří barcelonská kolonie. Do budoucna by ovšem na Xaviho mohl navázat.

    Andrés Iniesta v dresu Kóbe, kde po minulé sezoně skončil. Svou budoucnost zvažujeFoto ČTK

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud