10. února 2011 • 13:06

Sparta napařila Chovancovi flastr, částku tají

Autor: pj, spo
Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vedení fotbalové Sparty potrestalo Jozefa Chovance "vysokou finanční sankcí". Informuje o tom v tiskové zprávě, kterou rozeslalo do všech médií. Jak velkou pokutu bude muset letenský kouč zaplatit, to se ve zprávě neuvádí.



Jozef Chovanec ve zprávě potvrdil informace deníku Sport, že celou akci (nasadit do zápasu omluvené hráče pod jinými jmény) vymyslel. Navíc tak učinil bez konzultace s vedením Sparty.

"Jednalo se o nešťastnou komunikaci směrem k reprezentaci i k vedení klubu. Toto rozhodnutí jsem učinil spontánně před začátkem utkání v přímé souvislosti s blížícím se zápasem s Liverpoolem," řekl Chovanec.

Dále se hájí tím, že mu v daný moment nedošlo, jaké může mít rozhodnutí důsledky. "Nasazením omluvených hráčů jsem v žádném případě nechtěl poškodit dobré jméno českého fotbalu ani Sparty," podotkl generální sportovní manažer.

Manuel Pamič v dresu Podaného... Podle Sparty jen záměna
Manuel Pamič v dresu Podaného... Podle Sparty jen záměna

A zároveň si uvědomuje, že jeho konání akorát tak zostudilo klub. "To mě mrzí. Omlouvám se. Pokud za to má někdo nést následky, pak jsem to já, nikoli hráči," dodal.

Jozef Chovanec si v závěru duelu s Lausanne prožil pekloFoto Michal Beránek (Sport)
Následky ponese tím, že bude muset zaplatit pokutu za nedostatečnou komunikaci k vedení klubu. Jak velkou, to tisková zpráva neuvádí.

Píše jen: "Chovancovi byla udělena vysoká finanční sankce."

Nicméně další tresty ještě mohou přijít zvenčí. Disciplinární komise ČMFS může teoreticky potrestat hráče zastavením činnosti, popřípadě chtít po Spartě zaplatit tučnou pokutu.

Zbytek čtvrtečního prohlášení Letenských je prakticky stejné jako včerejší a prvotní vyjádření. Přečíst si jej můžete níže.

Původní znění tiskové zprávy Sparty

AC Sparta Praha ve druhé polovině minulého týdne řádně omluvila z reprezentačních srazů hráče Manuela Pamiče (dodatečná nominace k utkání Chorvatsko „A“-ČR „A“), Tomáše Pekharta a Václava Kadlece (nominace k přátelskému utkání ČR U21). Zdravotní stav zmíněných fotbalistů AC Sparta Praha byl v době jejich omluvení nezpůsobilý k účasti v tréninkovém a zápasovém procesu, neúčastnili se ani tréninkových jednotek klubu na soustředění ve Španělsku. Jejich zdravotní stav by se navíc objektivně zhoršil, pokud by museli o víkendu absolvovat náročnou cestu do České republiky, resp. do Chorvatska.

Díky tomu, že měli hráči možnost léčit se pod dohledem klubového lékaře, se jejich stav zlepšil natolik, že se generální sportovní manažer Jozef Chovanec bezprostředně před výkopem utkání o třetí místo se Zenitem Petrohrad rozhodl nasadit je do zápasu. Důvodem pro takový krok byl fakt, že se jednalo o poslední (a u hráče Pekharta v dresu Sparty zároveň také první) možnost vyzkoušet fotbalisty před střetnutím Sparty s Liverpoolem v Evropské lize. Jejich zdravotní stav byl před výkopem zápasu Sparta-Zenit na rozdíl od druhé poloviny minulého týdne, kdy je klub omlouval z reprezentačních srazů, způsobilý k absolvování přátelského střetnutí.

Protože se jednalo o rozhodnutí učiněné bezprostředně před výkopem duelu, neměl realizační tým pro hráče Pamiče, Pekharta a Kadlece připravené dresy. Vzhledem k tomu, že se turnaj hrál v areálu Marbella football centre, vzdáleném od místa pobytu Sparty v resortu La Cala zhruba 40 kilometrů, nebyla šance dresy se správnými jmény a čísly včas zajistit.

Jozef Chovanec toto rozhodnutí učinil bez konzultace s vedením AC Sparta Praha. „Jednalo se o nešťastnou komunikaci směrem k reprezentaci i k vedení klubu. Toto rozhodnutí jsem učinil spontánně před začátkem utkání v přímé souvislosti s blížícím se zápasem s Liverpoolem,“ vysvětluje situaci generální sportovní manažer. „V daný moment mi nedošlo, jaké může mít moje rozhodnutí důsledky, nasazením dříve omluvených hráčů jsem v žádném případě nechtěl poškodit dobré jméno českého fotbalu ani Sparty. V konečném důsledku je z toho ostuda, což mě velmi mrzí a omlouvám se za to. Pokud za to má někdo nést následky, pak jsem to já, nikoli hráči.“ Sportovní vedení klubu dnes rovněž zaslalo omluvné dopisy na ČMFS a Chorvatský fotbalový svaz.

Za nedostatečnou komunikaci směrem k vedení klubu byla Jozefu Chovancovi udělena vysoká finanční sankce.

AC Sparta Praha
Vstoupit do diskuse
13

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud